Polski Fundusz Rozwoju przygotował nowy instrument - „Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej”

Podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Wyposażenia Wnętrz „Warsaw Home” w Nadarzynie, Bartłomiej Pawlak, członek zarządu PFR przedstawił nowy instrument wspierania ekspansji zagranicznej polskich firm – Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej. Instrument ma pomóc firmom zdynamizować ekspansję zagraniczną w oparciu o narzędzia dostępne w ramach oferty Grupy PFR oraz współpracę z instytucjami publicznymi. Akcelerator realizowany jest w ramach Programu Flagowego Polskie Meble, którego koordynatorem jest Polski Fundusz Rozwoju. Patronem honorowym działań jest Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli

Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej składa się z trzech elementów. Pierwszy z nich -  Strefa Nowych Rynków - obejmuje szkolenia z praktycznej wiedzy o narzędziach służących rozwojowi eksportu, oferowanych przez Grupę PFR, zapewnia kontakty zagraniczne poprzez współpracę z siecią Zagranicznych Biur Handlowych PAIH na świecie oraz udział w wydarzeniach branżowych i rozmowy z partnerami zagranicznymi. Kolejna strefa – Strefa Firm - gwarantuje indywidualną obsługę potrzeb uczestników poprzez koordynację procesu doboru narzędzi wsparcia eksportu znajdujących się w ofercie Grupy PFR. Trzecia strefa – Strefa Dialogu – obejmuje współpracę uczestników Akceleratora z administracją publiczną (m.in. MPiT, MSZ, placówkami dyplomatycznymi) i ekspertami w celu wypracowania założeń nowych rozwiązań służących rozwojowi eksportu w branży meblarskiej.

„Akcelerator adresowany jest do firm, które mają produkt oraz doświadczenie targowe, ale szukają sposobu na bezpieczny rozwój za granicą. To co wyróżnia Akcelerator PFR, to m.in. indywidualnie dobrane narzędzia, odpowiadające potrzebom firmy, bez konieczności samodzielnego organizowania konsultacji z wszystkimi podmiotami Grupy PFR” - powiedział Bartłomiej Pawlak, Członek Zarządu PFR.

„Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii wdraża obecnie Program Moda na Eksport, który ma na celu m.in. upowszechnianie wśród polskich przedsiębiorców aktywnych strategii wejścia na rynki zagraniczne. Naszym celem jest promowanie rodzimych produktów markowych oraz wzmacnianie wizerunku naszego kraju i polskiej gospodarki na świecie. Bez ekspansji zagranicznej nie będzie innowacyjnej gospodarki. Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej wpisuje się w nurt podejmowanych przez Ministerstwo działań, a Grupa PFR jest ważnym partnerem w realizacji polityki proeksportowych Ministerstwa. Niewątpliwą wartością dodaną Akceleratora PFR jest możliwość współpracy z administracją publiczną przy projektowaniu narzędzi służących wsparciu procesów eksportowych firm” - powiedziała Jadwiga Emilewicz, Minister Przedsiębiorczości i Technologii.

Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli objęła patronat nad Akceleratorem. „Akcelerator otwiera nowe pole współpracy pomiędzy grupą PFR i administracją publiczną a firmami meblarskimi planującymi ekspansję, szczególnie do krajów perspektywicznych poza Unią Europejską. Firmy meblarskie oczekują rozwiązań konkretnych i bezpiecznych, a Akcelerator oferuje zarówno gotowe produkty i usługi jak i możliwość rekomendacji nowych instrumentów” - podsumował Michał Strzelecki, Dyrektor Biura OIGPM.

Rekrutacja do Akceleratora Eksportu Branży Meblarskiej rusza 12 października i potrwa dwa tygodnie do 26 października. Instrument jest dedykowany firmom z dominującym udziałem kapitału polskiego, które posiadają istotny potencjał produkcyjny oraz oryginalny produkt pod własną marką. Ponadto przedsiębiorstwa, które chcą przystąpić do akceleratora muszą przygotować lub już realizować strategię ekspansji zagranicznej. Udział w przedsięwzięciu jest bezpłatny, a jedna edycja zaplanowana jest na 6 miesięcy. Formularz zgłoszeniowy oraz więcej informacji na temat Akceleratora znajduje się w załączonych materiałach.

Akcelerator deklaracja uczestnictwa 20181011.docx

docx | 1,49 MB

Akcelerator deklaracja uczestnictwa 20181011.pdf

pdf | 337 KB

20181003 Polskie Meble v5.pdf

pdf | 875 KB

Innowacyjne meble w przyjaznej szkole

Nowoczesne meble oraz pomoce dydaktyczne mają duży wpływ na to, w jaki sposób dzieci uczą się i funkcjonują w szkole. O tworzeniu w szkole przyjaznej przestrzeni - inspirującej aktywność uczniów oraz sprzyjającej integracji dzieci z niepełnosprawnościami - eksperci, praktycy oraz designerzy rozmawiali dzisiaj na konferencji „Innowacyjne meble w przyjaznej szkole”. Konferencja zorganizowana została przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Polski Fundusz Rozwoju przy współpracy z Ministerstwem Edukacji Narodowej i Ministerstwem Inwestycji i Rozwoju.
Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia oraz PFR wspólnie pracują nad wdrożeniami usług dronów

W Katowicach, w obecności Komisarza UE ds. Badań, Nauki i Innowacji Carlosa Moedasa, wicepremiera Jarosława Gowina oraz minister Jadwigi Emilewicz, Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia oraz Polski Fundusz Rozwoju podpisały porozumienie o współpracy przy wdrażaniu pilotaży usług bezzałogowych statków powietrznych na terenie Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii oraz upowszechnianiu zebranych doświadczeń wśród miast i samorządów w Polsce.
Jak dogonić najbogatszych? PFR prezentuje raport specjalny nt. wzrostu gospodarczego

Nie ma gotowej recepty na dogonienie bogatych. Ostatnie trzy dekady rozwoju Polski to ogromny sukces cywilizacyjny, ale póki co to epizod wzrostu, a nie  konwergencja. By podtrzymać wysoki wzrost, potrzebujemy tworzyć warunki do inwestowania w środki produkcji i umiejętności oraz uodparniać gospodarkę na kryzysy i szoki gospodarcze – to główne wnioski z raportu specjalnego PFR „Doganianie bogatszych przez biedniejszych w literaturze ekonomicznej i w praktyce gospodarczej minionego wieku – wnioski dla Polski”, przygotowanego przez Pawła Dobrowolskiego, głównego ekonomistę PFR.
Polski Fundusz Rozwoju przejmuje Polskie Koleje Linowe

Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) zawarł umowę ze spółką zależną funduszu Mid Europa Partners na zakup 99,77% akcji Polskich Kolei Linowych SA (PKL) [1]. Zamknięcie transakcji jest planowane w najbliższych miesiącach po spełnieniu się warunków zawieszających, w tym uzyskaniu przez PFR zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.