Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia oraz PFR wspólnie pracują nad wdrożeniami usług dronów

W Katowicach, w obecności Komisarza UE ds. Badań, Nauki i Innowacji Carlosa Moedasa, wicepremiera Jarosława Gowina oraz minister Jadwigi Emilewicz, Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia oraz Polski Fundusz Rozwoju podpisały porozumienie o współpracy przy wdrażaniu pilotaży usług bezzałogowych statków powietrznych na terenie Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii oraz upowszechnianiu zebranych doświadczeń wśród miast i samorządów w Polsce.

Pierwsze planowane pilotaże mają dotyczyć monitoringu smogu, monitoringu nielegalnych wysypisk śmieci, przesyłek oraz nadzoru i monitorowania inwestycji infrastrukturalnych. Na początku września br. Urząd Lotnictwa Cywilnego (ULC), Polska Agencja Żeglugi Powietrznej (PAŻP) oraz Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia (GZM) wspólnie powołały Centralnoeuropejski Demonstrator Dronów (CEDD). Podpisane w środę porozumienie jest kolejnym krokiem integrującym środowiska bezzałogowych statków powietrznych oraz przyspieszającym rozwój usług BSP na terenie Górnego Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego oraz całej Polski.

Prace multidyscyplinarnych grup roboczych nad specyfikacją usługi BSP, ustaleniem całościowej procedury, budżetu oraz identyfikacją i rozwiązaniem istniejących barier legislacyjno-infrastrukturalnych rozpoczną się w październiku br., a kolejnym etapem będzie zamówienie i wdrożenie pilotaży. Na podstawie zebranych doświadczeń zostaną opracowane przewodniki wdrażania powyższych usług BSP przeznaczone dla miast i samorządów w Polsce. Działanie jest realizowane w ramach Programu Flagowego Żwirko i Wigura.

Obecna przy podpisaniu Porozumienia Pani Minister Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz powiedziała: „Drony to przyszłość, to ogromny tworzący się nowy rynek. Polska nie chce być tylko konsumentem tych technologii, ale chcemy ją tworzyć. Do tego z pewnością przyczyni się realizacja pilotaży usług bezzałogowych statków powietrznych na terenie Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii. Projekty te wpłyną też na zacieśnienie współpracy pomiędzy biznesem i samorządami, ku obopólnym korzyściom. Zostaną stworzone efektywne narzędzia do realizacji statutowych zadań miast i samorządów. Zwiększy się popyt na usługi, który jest niezbędny do rozwoju firm z branży.”

"Podpisane dziś przez Górnośląsko-Zagłębiowską Metropolię oraz Polski Fundusz Rozwoju porozumienie to wynik współpracy między PFR i samorządami w jednej z najbardziej innowacyjnych dziedzin gospodarki: technologiach i usługach dronowych, a także przykład na to, że innowacje dzisiaj realizują się także poprzez i przy współpracy samorządów. Celem porozumienia jest realizacja czterech pilotażowych usług; monitoringu składowisk odpadów, monitoringu smogu i usług pocztowych w wybranych miastach Metropolii oraz nadzoru i monitoringu większych inwestycji infrastrukturalnych w Metropolii. Dojście do tak sprecyzowanych celów pokaże nam ile problemów i wyzwań musimy po drodze rozwiązać, aby technologie dronowe rozwinęły się na polskim rynku" - powiedział Bartłomiej Pawlak, członek zarządu PFR.

Pawlak_Emilewicz.jpg

Polski Fundusz Rozwoju przygotował nowy instrument - „Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej”

Podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Wyposażenia Wnętrz „Warsaw Home” w Nadarzynie, Bartłomiej Pawlak, członek zarządu PFR przedstawił nowy instrument wspierania ekspansji zagranicznej polskich firm – Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej. Instrument ma pomóc firmom zdynamizować ekspansję zagraniczną w oparciu o narzędzia dostępne w ramach oferty Grupy PFR oraz współpracę z instytucjami publicznymi. Akcelerator realizowany jest w ramach Programu Flagowego Polskie Meble, którego koordynatorem jest Polski Fundusz Rozwoju. Patronem honorowym działań jest Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli
Innowacyjne meble w przyjaznej szkole

Nowoczesne meble oraz pomoce dydaktyczne mają duży wpływ na to, w jaki sposób dzieci uczą się i funkcjonują w szkole. O tworzeniu w szkole przyjaznej przestrzeni - inspirującej aktywność uczniów oraz sprzyjającej integracji dzieci z niepełnosprawnościami - eksperci, praktycy oraz designerzy rozmawiali dzisiaj na konferencji „Innowacyjne meble w przyjaznej szkole”. Konferencja zorganizowana została przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Polski Fundusz Rozwoju przy współpracy z Ministerstwem Edukacji Narodowej i Ministerstwem Inwestycji i Rozwoju.
Jak dogonić najbogatszych? PFR prezentuje raport specjalny nt. wzrostu gospodarczego

Nie ma gotowej recepty na dogonienie bogatych. Ostatnie trzy dekady rozwoju Polski to ogromny sukces cywilizacyjny, ale póki co to epizod wzrostu, a nie  konwergencja. By podtrzymać wysoki wzrost, potrzebujemy tworzyć warunki do inwestowania w środki produkcji i umiejętności oraz uodparniać gospodarkę na kryzysy i szoki gospodarcze – to główne wnioski z raportu specjalnego PFR „Doganianie bogatszych przez biedniejszych w literaturze ekonomicznej i w praktyce gospodarczej minionego wieku – wnioski dla Polski”, przygotowanego przez Pawła Dobrowolskiego, głównego ekonomistę PFR.
Polski Fundusz Rozwoju przejmuje Polskie Koleje Linowe

Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) zawarł umowę ze spółką zależną funduszu Mid Europa Partners na zakup 99,77% akcji Polskich Kolei Linowych SA (PKL) [1]. Zamknięcie transakcji jest planowane w najbliższych miesiącach po spełnieniu się warunków zawieszających, w tym uzyskaniu przez PFR zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.