Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju i RAFAKO podpisali wstępne porozumienie o współpracy

Intencją Grupy PFR i RAFAKO jest rozpoczęcie współpracy przy finansowaniu oraz realizacji wybranych projektów strategicznych. Elementem współpracy może być potencjalna inwestycja Funduszu Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw FIZAN w raciborską spółkę oraz projekty w obszarze energetyki, ochrony środowiska, eksportu i elektromobilności.

Grupa PFR to instytucje oferujące instrumenty wsparcia dla polskich przedsiębiorstw, działająca w obszarach bankowości, ubezpieczeń, inwestycji, doradztwa przy ekspansji zagranicznej i rozwoju przedsiębiorczości i innowacyjności. PFR realizuje obecnie kilka projektów związanych z branżą energetyczną. Grupa PFR współpracowała dotychczas z Rafako przy finansowaniu eksportu. Podpisane dziś porozumienie poszerza tę współpracę.

- To bardzo istotne wydarzenie w rozwoju naszej firmy. Jestem przekonana, że współpraca oraz – jak mam nadzieję – potencjalne zaangażowanie tak silnych partnerów finansowych przyczyni się do osiągnięcia założonych przez nas celów biznesowych. Sprawi, że jako polska spółka będziemy konkurencyjni nie tylko w Europie ale również na świecie. Warto podkreślić, że już dzisiaj RAFAKO odgrywa istotną rolę przy dostosowaniu polskich zakładów energetycznych do nowych unijnych wymogów BAT, czy modernizacji bloków węglowych – powiedziała Agnieszka Wasilewska-Semail, prezes RAFAKO.

- Podpisaniem porozumienia chcemy rozszerzyć współpracę Grupy PFR z RAFAKO wzmacniając firmę w realizacji strategii rozwoju. Jako Grupa PFR udostępniamy takim firmom jak RAFAKO możliwość pozyskania kapitału, ubezpieczenia eksportu, czy wsparcia ekspansji zagranicznej. Wierzymy, że RAFAKO może z powodzeniem zaistnieć na rynkach zagranicznych, takich jak Indonezja, Kazachstan, Bałkany czy Zatoka Perska. Rozwój przedsiębiorczości to jeden z priorytetów tzw. Planu Morawieckiego oraz Grupy PFR. Współpraca z Rafako jest jednym z przykładów wspierania przez instytucje rozwojowe ponad 100 tys. firm w realizacji ich strategii wzrostu - powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Jednocześnie zwołane zostało NWZA RAFAKO, które ma podjąć decyzję w sprawie emisji publicznej do 42,5 mln akcji z zachowaniem prawa poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy.

Uchwała dotycząca podwyższenia kapitału zakładowego RAFAKO o nie więcej niż/maksymalnie 42.500.000 akcji o wartości nominalnej 2 zł z prawem poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy ma zostać podjęta przez NWZA 29 sierpnia br. Dniem Prawa Poboru ma być 30.10.2017 r.

Zarząd Rafako spodziewa się pozyskania kwoty 150-180 mln zł z dodatkowej emisji. Środki z emisji będą wykorzystane na realizację strategii rozwoju RAFAKO, dalsze inwestycje w dział B+R oraz wzrost konkurencyjności zarówno na rynku krajowym jak i zagranicznym.

RAFAKO S.A. jest niekwestionowanym liderem rynku urządzeń energetycznych w Polsce. Jest generalnym wykonawcą bloków energetycznych i największym w Europie producentem kotłów. Firma oferuje projektowanie i produkcję szerokiej gamy kotłów, w tym kotłów na parametry nadkrytyczne i kotłów fluidalnych a także urządzeń ochrony środowiska, w tym instalacji odsiarczania i odazotowania spalin oraz elektrofiltrów. Ponadto, od szeregu lat dostarcza kotły do termicznej utylizacji odpadów, do spalania biomasy oraz kotły odzyskowe. Spółka  jest również liderem na rynku polskim w dziedzinie instalacji odsiarczania spalin metodami mokrą i półsuchą. Firma posiada referencje w szeregu krajów Europy i Azji, w tym w Chinach, Turcji, Indiach, krajach Półwyspu Bałkańskiego, Niemczech, Francji, Szwajcarii, Belgii, Czechach i w Skandynawii.

Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju to grupa instytucji finansowych oferująca instrumenty służące rozwojowi przedsiębiorstw, samorządów oraz osób prywatnych, inwestująca w zrównoważony rozwój społeczny i gospodarczy. Działa w oparciu o profesjonalny zespół i najlepsze standardy międzynarodowe. Misją PFR jest realizacja programów sprzyjających zwiększeniu długoterminowego potencjału inwestycyjnego i gospodarczego Polski oraz wyrównywaniu szans i ochronie środowiska naturalnego.

Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw FIZAN, utworzony przez BGK TFI, koncentruje się na inwestycjach w sektorze przemysłowym. Inwestuje poprzez obejmowanie akcji lub udziałów spółek kapitałowych, obligacji zamiennych na akcje, a także poprzez udzielanie przedsiębiorstwom długu podporządkowanego (mezanine). Istotnym kryterium oceny inwestycji jest jej wpływ na poprawę efektywności przedsiębiorstwa, wzrost innowacyjności, zdolność do wdrażania nowych technologii i nowoczesnych produktów. Funduszem Zarządza PFR SA. Więcej informacji: www.pfr.pl.

logo_rafako.jpg

TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.
Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju SA powołany na kolejną kadencję

Rada Nadzorcza Polskiego Funduszu Rozwoju SA, na podstawie § 18 ust. 3 pkt 7) Statutu Spółki, po przeprowadzeniu postępowania kwalifikacyjnego powołała na 5-letnią wspólną kadencję Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju, w składzie:Paweł Borys – prezes zarząduMarcin Piasecki
FAMUR S.A. oraz Polski Fundusz Rozwoju rozpoczynają współpracę na rzecz modernizacji polskiej branży wydobywczej

FAMUR S.A. i Polski Fundusz Rozwoju S.A.  podpisały dzisiaj umowę o wspólnej inwestycji w spółkę Mining Equipment Finance Sp. z o.o. Głównym obszarem działalności spółki z Grupy FAMUR jest finansowanie strategicznych inwestycji z punktu widzenia modernizacji sektora górniczego i energetycznego. Są one realizowane przez krajowe spółki wydobywcze. Pośrednio projekt przyczyni się do przyspieszenia tempa wzrostu efektywności i bezpieczeństwa wydobycia surowców w Polsce.
Ruszył portal startup.pfr.pl

Ruszyła strona internetowa startup.pfr.pl, która prezentuje ofertę Grupy PFR dla młodych, innowacyjnych firm oraz wysokotechnologicznych przedsiębiorstw z sektora MŚP, poszukujących kapitału i wsparcia w ramach programów publicznych. Portal w łatwy sposób pomaga znaleźć dostępne instrumenty dla projektów na każdym etapie rozwoju – od fazy pomysłu aż po ekspansję zagraniczną.