Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju SA powołany na kolejną kadencję

Rada Nadzorcza Polskiego Funduszu Rozwoju SA, na podstawie § 18 ust. 3 pkt 7) Statutu Spółki, po przeprowadzeniu postępowania kwalifikacyjnego powołała na 5-letnią wspólną kadencję Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju, w składzie:

Paweł Borys – prezes zarządu
Marcin Piasecki – wiceprezes zarządu
Bartłomiej Pawlak – członek zarządu
Tomasz Fill – członek zarządu

„Polski Fundusz Rozwoju jest w trakcie realizacji swojej wieloletniej strategii, której priorytetem jest realizacja wielu programów, ważnych dla podniesienia nowoczesności i konkurencyjności polskiej gospodarki. Decyzja Rady Nadzorczej umożliwia kontynuację i sprawne przeprowadzenie inicjatyw rozwojowych, wspierających realizację Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. Cieszę się, że do naszego zespołu powraca doświadczony menadżer Tomasz Fill, który jako członek zarządu będzie odpowiedzialny za rozwój i komunikację. Jest to kluczowe dla przygotowania PFR do stworzenia infrastruktury systemu Pracowniczych Planów Kapitałowych, szczególnie w zakresie efektywnej komunikacji do ponad 11 mln potencjalnych uczestników tego programu i jednocześnie bardzo istotnej reformy” – powiedział Paweł Borys, prezes zarządu PFR SA.

Skrócony życiorys nowego członka zarządu PFR SA:

Tomasz Fill (ur. 1972 r.) – menadżer z ponad 15-letnim doświadczeniem. Pracował w największych polskich firmach, w tym notowanych na warszawskiej giełdzie, w branżach: finansowej, energetycznej i telekomunikacyjnej. Zarządzał zespołami komunikacji, marketingu i relacji inwestorskich. Odpowiadał także za komunikację strategiczną spółek na rynkach zagranicznych, w tym w Czechach, na Litwie i w Niemczech. W latach 2016-2017 pracował w Polskim Funduszu Rozwoju SA, gdzie odpowiadał za komunikację i marketing oraz koordynację współpracy podmiotów z Grupy PFR. Absolwent Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Ukończył także podyplomowe studia z zakresu ubezpieczeń na Akademii Finansów w Warszawie oraz program Executive MBA we Francuskim Instytucie Zarządzania.

***
Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju to grupa finansowa obejmująca m.n. Polski Fundusz Rozwoju S.A., PFR Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A., oraz PFR Ventures sp. z o.o., oferująca instrumenty służące rozwojowi przedsiębiorstw, samorządów oraz osób prywatnych, inwestująca w zrównoważony rozwój społeczny i gospodarczy. Działa w oparciu o profesjonalny zespół i najlepsze standardy międzynarodowe. Misją PFR, jako polskiej rozwojowej instytucji finansowej, jest realizacja programów sprzyjających zwiększeniu długoterminowego potencjału inwestycyjnego i gospodarczego Polski oraz wyrównywaniu szans i ochronie środowiska naturalnego. Więcej informacji: www.pfr.pl.

Ruszył portal startup.pfr.pl

Ruszyła strona internetowa startup.pfr.pl, która prezentuje ofertę Grupy PFR dla młodych, innowacyjnych firm oraz wysokotechnologicznych przedsiębiorstw z sektora MŚP, poszukujących kapitału i wsparcia w ramach programów publicznych. Portal w łatwy sposób pomaga znaleźć dostępne instrumenty dla projektów na każdym etapie rozwoju – od fazy pomysłu aż po ekspansję zagraniczną.
Umowa na realizację pilotażu „Dobry pomysł” podpisana

Startuje pilotażowy program pod szyldem „Dobry pomysł”. Umowę w tej sprawie podpisała wiceminister rozwoju Jadwiga Emilewicz i prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys. Program skierowany jest do osób, które są twórcami wynalazków o potencjale rynkowym lub mają ciekawe pomysły biznesowe na wykorzystanie nowatorskich rozwiązań i potrzebują wsparcia do wprawienia ich w ruch lub dalszego rozwoju.
PFR Ventures, TFI BGK i NCBR uruchomiły nabór do funduszu PFR NCBR CVC

PFR NCBR CVC jest pierwszym funduszem funduszy, który w sposób systemowy zapewnia finansowanie funduszom typu Corporate Venture Capital (CVC), zarządzanym przez profesjonalne i niezależne od inwestorów zespoły inwestycyjne. Fundusz PFR NCBR CVC zapewni wkłady funduszom C
Wystartował PFR Biznest FIZ

PFR Ventures ogłasza nabór do PFR Biznest FIZ – pierwszego w Polsce funduszu funduszy (Fund of Funds), mającego na celu wsparcie aktywności inwestycyjnej Aniołów Biznesu, którzy inwestują w innowacyjne spółki na wczesnym etapie rozwoju. Podmioty zarządzające oraz Aniołow