Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju SA powołany na kolejną kadencję

Rada Nadzorcza Polskiego Funduszu Rozwoju SA, na podstawie § 18 ust. 3 pkt 7) Statutu Spółki, po przeprowadzeniu postępowania kwalifikacyjnego powołała na 5-letnią wspólną kadencję Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju, w składzie:

Paweł Borys – prezes zarządu
Marcin Piasecki – wiceprezes zarządu
Bartłomiej Pawlak – członek zarządu
Tomasz Fill – członek zarządu

„Polski Fundusz Rozwoju jest w trakcie realizacji swojej wieloletniej strategii, której priorytetem jest realizacja wielu programów, ważnych dla podniesienia nowoczesności i konkurencyjności polskiej gospodarki. Decyzja Rady Nadzorczej umożliwia kontynuację i sprawne przeprowadzenie inicjatyw rozwojowych, wspierających realizację Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. Cieszę się, że do naszego zespołu powraca doświadczony menadżer Tomasz Fill, który jako członek zarządu będzie odpowiedzialny za rozwój i komunikację. Jest to kluczowe dla przygotowania PFR do stworzenia infrastruktury systemu Pracowniczych Planów Kapitałowych, szczególnie w zakresie efektywnej komunikacji do ponad 11 mln potencjalnych uczestników tego programu i jednocześnie bardzo istotnej reformy” – powiedział Paweł Borys, prezes zarządu PFR SA.

Skrócony życiorys nowego członka zarządu PFR SA:

Tomasz Fill (ur. 1972 r.) – menadżer z ponad 15-letnim doświadczeniem. Pracował w największych polskich firmach, w tym notowanych na warszawskiej giełdzie, w branżach: finansowej, energetycznej i telekomunikacyjnej. Zarządzał zespołami komunikacji, marketingu i relacji inwestorskich. Odpowiadał także za komunikację strategiczną spółek na rynkach zagranicznych, w tym w Czechach, na Litwie i w Niemczech. W latach 2016-2017 pracował w Polskim Funduszu Rozwoju SA, gdzie odpowiadał za komunikację i marketing oraz koordynację współpracy podmiotów z Grupy PFR. Absolwent Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Ukończył także podyplomowe studia z zakresu ubezpieczeń na Akademii Finansów w Warszawie oraz program Executive MBA we Francuskim Instytucie Zarządzania.

***
Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju to grupa finansowa obejmująca m.n. Polski Fundusz Rozwoju S.A., PFR Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A., oraz PFR Ventures sp. z o.o., oferująca instrumenty służące rozwojowi przedsiębiorstw, samorządów oraz osób prywatnych, inwestująca w zrównoważony rozwój społeczny i gospodarczy. Działa w oparciu o profesjonalny zespół i najlepsze standardy międzynarodowe. Misją PFR, jako polskiej rozwojowej instytucji finansowej, jest realizacja programów sprzyjających zwiększeniu długoterminowego potencjału inwestycyjnego i gospodarczego Polski oraz wyrównywaniu szans i ochronie środowiska naturalnego. Więcej informacji: www.pfr.pl.

The Management Board of Polski Fundusz Rozwoju S.A. appointed for another term

The Supervisory Board of Polski Fundusz Rozwoju S.A., under § 18(3)(7) of the Company’s Statutes, after the qualification procedure appointed the Management Board of the Polish Development Fund for a five-year term, in the following composition:Paweł Borys - President of
Startuje Szkoła Pionierów PFR – na warsztaty międzynarodowego programu przyjechali młodzi wizjonerzy technologiczni z całej Polski

3 września br. w siedzibie Allegro odbyło się oficjalne otwarcie Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.
TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.
Ruszył portal startup.pfr.pl

Ruszyła strona internetowa startup.pfr.pl, która prezentuje ofertę Grupy PFR dla młodych, innowacyjnych firm oraz wysokotechnologicznych przedsiębiorstw z sektora MŚP, poszukujących kapitału i wsparcia w ramach programów publicznych. Portal w łatwy sposób pomaga znaleźć dostępne instrumenty dla projektów na każdym etapie rozwoju – od fazy pomysłu aż po ekspansję zagraniczną.