PFR Ventures alokowało pierwszy miliard złotych w 21 funduszy VC

PFR Ventures podpisało już 21 umów inwestycyjnych, w ramach których fundusze Venture Capital zainwestują ponad miliard złotych w polskie innowacje. Tym samym, PFR Ventures alokowało około 40% dostępnych środków.

PFR Ventures, w swoich 5 programach, zawarło już 21 umów inwestycyjnych z funduszami Venture Capital. Z 2,5 mld złotych, którymi spółka dysponuje w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, alokowany został już pierwszy miliard. Aktywowane zostaną też środki prywatnych inwestorów, aniołów biznesu oraz korporacji, które do inwestycji dołożą dodatkowe 0,5 mld PLN.

Instrumenty kapitałowe to jedno z kluczowych narzędzi wsparcia spółek w Programie Inteligentny Rozwój. Dzięki funduszom europejskim ponad 2,5 miliarda złotych trafi do tych najbardziej innowacyjnych

Jerzy Kwieciński, minister inwestycji i rozwoju

PFR Ventures wkroczyło na szybką ścieżkę – w przeciągu 4 miesięcy potroiliśmy ilość umów inwestycyjnych z funduszami. To oznacza, że już niedługo te fundusze zaczną aktywnie inwestować w  najbardziej innowacyjne projekty. Mamy nadzieję, że wśród nich znajdzie się polski jednorożec

Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju

8 spośród 21 funduszy PFR Ventures spełniło już wszystkie wymogi formalne, które nakłada na nie KNF oraz UOKiK, a co za tym idzie – uzyskały one wpis do ASI (Alternatywna Spółka Inwestycyjna). Umożliwia im to rozpoczęcie procesów inwestycyjnych. Pozostałe fundusze są jeszcze w procesie rejestracyjnym.
Wśród 21 funduszy PFR Ventures znajdują się:
  • PFR Starter: ArkleyBrinc, EEC Magenta Starter, Ventures For Earth, Tar Heel Capital Pathfinder, KnowledgeHub, Xevin VC, bValue, Biomed Innovations;
  • PFR Biznest: Next Road Ventures, Pomerangels, Cofounder Zone, Black Swan, Kogito Ventures, SILBA PFR Otwarte Innowacje: APER Ventures, Montis Capital;
  • PFR KOFFI: Finch Capital, Cogito Capital Partners, Innovation Nest;
  • PFR NCBR CVC: SpeedUp Energy Innovation, EEC Magneta CVC;
Branże, w które chcą inwestować Fundusze VC to przede wszystkim: medycyna, internet rzeczy oraz fintech. Wśród zespołów znajduje się 6 o międzynarodowym charakterze – to inwestorzy, którzy dostrzegli w Polsce potencjał do inwestycji.
Szczegółowa infografika przedstawiająca opis poszczególnych funduszy:
2444_PFR_Ventures_infografika.png
Animacja przedstawiająca alokację środków PFR Ventures w 5 programach
Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju to grupa finansowa obejmująca m.in. Polski Fundusz Rozwoju S.A., PFR Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A., oraz PFR Ventures sp. z o.o., oferująca instrumenty służące rozwojowi przedsiębiorstw, samorządów oraz osób prywatnych, inwestująca w zrównoważony rozwój społeczny i gospodarczy. Działa w oparciu o profesjonalny zespół i najlepsze standardy międzynarodowe. Misją PFR, jako polskiej rozwojowej instytucji finansowej, jest realizacja programów sprzyjających zwiększeniu długoterminowego potencjału inwestycyjnego i gospodarczego Polski oraz wyrównywaniu szans i ochronie środowiska naturalnego. Więcej informacji: www.pfr.pl
PFR Ventures to Fundusz Funduszy, który wspólnie z inwestorami prywatnymi, aniołami biznesu i korporacjami zainwestuje ponad 4 mld PLN w fundusze Venture Capital. Ich celem będzie napędzenie tym kapitałem polskich, innowacyjnych przedsiębiorstw na wczesnych fazach wzrostu. 2,7 mld PLN, którymi dysponuje PFR Ventures pochodzi z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.

Konferencja Maciej Ćwikiewicz.JPG

Konfrencja Jerzy Kwiecinski.JPG

Zdjęcie grupowe.jpg

2444_PFR_Ventures_infografika.png

100 milionów złotych na start-upy w energetyce

W ciągu pięciu lat wspólny fundusz PGE Polskiej Grupy Energetycznej, Polskiego Funduszu Rozwoju i Narodowego Centrum Badań i Rozwoju zainwestuje łącznie 100 mln zł w najbardziej innowacyjne start-upy. Na celownik bierze projekty m.in. z obszaru Przemysłu 4.0, digitalizacji, magazynowania energii, elektromobilności, cyfryzacji kontaktu z klientem czy big data.
TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.
PFR Ventures podpisał pierwsze umowy inwestycyjne z funduszami venture capital

PFR Ventures, pierwszy na polskim rynku profesjonalny inwestor instytucjonalny działający w formule funduszu funduszy (Fund of Funds) zawarł umowy inwestycyjne z 7 funduszami venture capital. Podpisane umów oznacza rozpoczęcie realizacji strategii PFR Ventures, czyli oferowanie finansowania innowacyjnym spółkom z sektora MSP poprzez doświadczone zespoły zarządzające. PFR Ventures  negocjuje kolejne umowy w ramach wszystkich pięciu Funduszy Funduszy, którymi zarządza.
PFR Ventures rozpoczyna nabór do programu PFR Otwarte Innowacje FIZ

PFR Otwarte Innowacje FIZ jest funduszem funduszy, który poprzez fundusze VC dostarczy finansowanie spółkom MŚP realizującym projekty technologiczne w formule otwartych innowacji. Formuła otwartych innowacji polega na opracowaniu innowacji technologicznej (w tym nowych produktów/procesów) przy wykorzystaniu wiedzy, zasobów i technologii pochodzących z zewnętrznych źródeł tj. z sektora nauki i/lub we współpracy z interesariuszami organizacji.