Polski Fundusz Rozwoju z tytułem Firma Roku Forum w Krynicy

Podczas uroczystej gali XXVIII Forum Ekonomicznego w Krynicy przyznane zostały cztery nagrody, z których jedna trafiła do Polskiego Funduszu Rozwoju. Za znaczący wkład w rozwój polskiej gospodarki PFR otrzymał tytuł Firmy Roku 2017.

PFR znalazł się w znakomitym gronie wyróżnionych tego wieczoru: premiera Litwy Sauliusa Skvernelisa, który z rąk Premiera Mateusza Morawieckiego odebrał nagrodę Człowieka Roku, najlepszej organizacji pozarządowej, czyli Polskiej Akcji Humanitarnej oraz maestro Krzysztofa Pendereckiego.
W laudacji Minister Inwestycji i Rozwoju Jerzy Kwieciński podkreślił ważną rolę, jaką pełni PFR w realizacji Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju. - PFR realizuje największy w tej części Europy program dla startupów Start in Poland. Może poszczycić się wieloma spektakularnymi transakcjami, jak np. odkupienie wspólnie z PZU Banku Pekao od Unicredit, sfinansowanie budowy dwóch promów dla Polskiej Żeglugi Bałtyckiej, rozbudowę Portu Północnego w Gdańsku, czy budowę trasy Łagiewnickiej – wyliczał Minister.
To wszystko udało się osiągnąć już po niespełna dwóch latach działalności. W tym roku nowych, znaczącym dla polskiej gospodarki inicjatyw i inwestycji jest jeszcze więcej. Tylko podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy PFR ogłosił m.in. zakup 35 proc. udziałów w Solaris Bus & Coach S.A. oraz powołanie nowego funduszu inwestycyjnego o łącznej wartości 100 mln. złotych, który zainwestuje w młode firmy technologiczne w Polsce.
- Odkąd 2,5 roku temu powstał PFR, podejmujemy działania aby polskie przedsiębiorstwa miały dostęp do tych samych instrumentów finansowych i doradczych co ich konkurenci za granicą, aby Polska gospodarka się rozwijała. Dzięki współpracy w ramach Grupy PFR jesteśmy w stanie realizować ważne projekty gospodarcze. Ta nagroda to dowód tego, że udaje się efektywnie realizować Strategię na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. – podkreślał Paweł Borys, prezes PFR, podczas gali w Krynicy.
Nowe wyzwania Polskiego Funduszu Rozwoju to jednak nie tylko inwestycje, ale także zapewnienie bezpieczeństwa finansowego polskim rodzinom przez współtworzenie projektu ustawy o Pracowniczych Planach Kapitałowych, a po jej wejściu w życie – realizacja.

Jak dogonić najbogatszych? PFR prezentuje raport specjalny nt. wzrostu gospodarczego

Nie ma gotowej recepty na dogonienie bogatych. Ostatnie trzy dekady rozwoju Polski to ogromny sukces cywilizacyjny, ale póki co to epizod wzrostu, a nie  konwergencja. By podtrzymać wysoki wzrost, potrzebujemy tworzyć warunki do inwestowania w środki produkcji i umiejętności oraz uodparniać gospodarkę na kryzysy i szoki gospodarcze – to główne wnioski z raportu specjalnego PFR „Doganianie bogatszych przez biedniejszych w literaturze ekonomicznej i w praktyce gospodarczej minionego wieku – wnioski dla Polski”, przygotowanego przez Pawła Dobrowolskiego, głównego ekonomistę PFR.
Polski Fundusz Rozwoju przejmuje Polskie Koleje Linowe

Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) zawarł umowę ze spółką zależną funduszu Mid Europa Partners na zakup 99,77% akcji Polskich Kolei Linowych SA (PKL) [1]. Zamknięcie transakcji jest planowane w najbliższych miesiącach po spełnieniu się warunków zawieszających, w tym uzyskaniu przez PFR zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Polski Fundusz Rozwoju przygotował nowy instrument - „Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej”

Podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Wyposażenia Wnętrz „Warsaw Home” w Nadarzynie, Bartłomiej Pawlak, członek zarządu PFR przedstawił nowy instrument wspierania ekspansji zagranicznej polskich firm – Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej. Instrument ma pomóc firmom zdynamizować ekspansję zagraniczną w oparciu o narzędzia dostępne w ramach oferty Grupy PFR oraz współpracę z instytucjami publicznymi. Akcelerator realizowany jest w ramach Programu Flagowego Polskie Meble, którego koordynatorem jest Polski Fundusz Rozwoju. Patronem honorowym działań jest Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli
Polski Fundusz Rozwoju właścicielem BGK Nieruchomości

Polski Fundusz Rozwoju (PFR) został właścicielem spółki BGK Nieruchomości, realizującej inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus. To efekt umowy zawartej przez PFR z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Celem jest integracja narzędzi inwestycyjnych w jednej grupie kapitałowej i przyśpieszenie realizacji inwestycji w przystępne cenowo budownictwo mieszkaniowe.