PFR nowym inwestorem w Grupie WB Electronics

Spółka WB Electronics SA i Polski Fundusz Rozwoju SA podpisały w dn. 9 listopada 2017 r. umowę, na mocy której PFR stanie się akcjonariuszem spółki WB Electronics S.A. Inwestycja ma na celu rozwój nowoczesnego sektora przemysłu zbrojeniowego w Polsce, który na całym świecie jest dostawcą technologii dla całej gospodarki. Inwestorem w Spółce będzie Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych zarządzany przez Polski Fundusz Rozwoju.

Polski Fundusz Rozwoju obejmie łącznie 2.400.000 akcji nowej emisji w podwyższonym kapitale zakładowym WB Electronics, która jest spółką dominującą dla grupy kapitałowej WB. W ramach inwestycji o wartości 128 mln zł Fundusz zarządzany przez PFR obejmie akcje nowej emisji, które zapewnią udział w kapitale WB Electronics na poziomie 24%. Większościowymi akcjonariuszami pozostaną twórcy i założyciele WB Electronics - Piotr Wojciechowski i Adam Bartosiewicz. Środki z nowej emisji będą służyły inwestycjom w nowoczesne produkty i technologie oraz rozwój na rynkach międzynarodowych.

– Przemysł obronny pełni szczególną rolę w tzw. Planie Morawieckiego, zaś inwestycja PFR pozwoli na wzmocnienie polskiej branży zbrojeniowej, poprzez rozwój innowacyjnych technologii z korzyścią dla całej gospodarki. Chcemy także wspierać Grupę WB w ekspansji zagranicznej i liczymy na dobrą współpracę Spółki z Polską Grupą Zbrojeniową w realizacji kluczowych programów modernizacyjnych polskiej armii oraz w celu integracji krajowej oferty produktowej oraz zdobywaniu kontraktów na rynkach zagranicznych – powiedział Paweł Borys, prezes zarządu Polskiego Funduszu Rozwoju.

W ramach Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju realizowany jest także program Żwirko i Wigura, którego zadaniem jest rozwój sektora bezzałogowych statków powietrznych (tzw. dronów). Spółka Flytronic z Grupy WB jest polskim liderem w produkcji systemów bezzałogowych.

Grupa WB jest największą prywatną firmą działającą w sektorze zbrojeniowym w Polsce, pełni rolę integratora złożonych systemów dowodzenia i łączności przeznaczonych na rynki wojskowe i cywilne specjalnego przeznaczenia.

– Bardzo cieszymy się z pozyskania stabilnego oraz wiarygodnego inwestora jakim jest PFR. Dzięki pozyskanym środkom rozszerzymy portfolio produktowe rozwijając nasze innowacyjne technologie, co da nam możliwość oferowania klientom unikalnych na skalę światową rozwiązań oraz pozwoli na umocnienie pozycji na międzynarodowym rynku zbrojeniowym. Grupa WB już dziś jest obecna na kilkudziesięciu rynkach, między innymi w USA, na Bliskim Wschodzie, Ameryce Południowej, Afryce Północnej, oraz Azji Południowo Wschodniej, od 2016r. posiada również spółkę zależną w Malezji – powiedział Piotr Wojciechowski, prezes Grupy WB.

Najważniejszymi produktami Grupy WB są systemy FONET (cyfrowy system łączności i dowodzenia umożliwiający zarządzanie polem walki) oraz TOPAZ (systemy kierowania ogniem i zarządzania polem walki dla artylerii). Spółka oferuje modułowe rozwiązania w ramach powyższych systemów koncentrując się na obszarze łączności (łączność foniczna, cyfrowa, przewodowa i bezprzewodowa), przetwarzania informacji (komputery pojazdowe i przenośne, routery) oraz oprogramowania dedykowanego do ww. urządzeń. Grupa WB jest również autorem rozpoznawczego bezzałogowego systemu powietrznego klasy mini FlyEye, który jako pierwszy w tej kategorii został wdrożony do służby w Wojsku Polskim. Obecnie Grupa WB zatrudnia pond 800 osób, z czego ponad połowa to inżynierowie działów badawczo – rozwojowych.

W 2016 r. Grupa WB wypracowała 354,8 mln zł przychodów ze sprzedaży oraz 53,1 mln zł zysku EBITDA. W listopadzie 2017 r. Spółka pozyskała 80 mln zł z prywatnej oferty obligacji dla inwestorów instytucjonalnych, w ramach emisji refinansującej poprzednią emisję papierów dłużnych.

- Uważamy, że Spółka ma ogromny potencjał a współpraca z Grupą PFR to zupełnie nowy etap w jej rozwoju. Biorąc pod uwagę dotychczasowe osiągnięcia, Grupa WB w pełni udowodniła, że jest w stanie skutecznie wykorzystywać potencjał polskiej myśli inżynierskiej i wprowadzać rozwiązania, które z sukcesem konkurują z produktami globalnych koncernów zbrojeniowych. Jestem przekonany, że ta inwestycja przyniesie korzyści zarówno dla WB Electronics, jak i całej branży zbrojeniowej w Polsce - powiedział Marcin Piasecki, wiceprezes zarządu ds. inwestycyjnych PFR."

– Zależy nam na wprowadzaniu całkowicie nowych standardów oraz byciu w awangardzie innowacji, dlatego spółki z Grupy WB biorą udział w projektach badawczo rozwojowych, gdzie przykładem takiego projektu jest opracowanie przewoźnej radiostacji Guarana, w ramach którego Radmor pełni funkcję lidera konsorcjum, natomiast WB Electronics jest członkiem konsorcjum realizującego program indywidualnego wyposażenia i uzbrojenia żołnierza "Tytan" - powiedział Adam Bartosiewicz, wiceprezes Grupy WB.

Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju to grupa instytucji finansowych oferująca instrumenty służące rozwojowi przedsiębiorstw, samorządów oraz osób prywatnych, inwestująca w zrównoważony rozwój społeczny i gospodarczy. Działa w oparciu o profesjonalny zespół i najlepsze standardy międzynarodowe. Misją PFR jest realizacja programów sprzyjających zwiększeniu długoterminowego potencjału inwestycyjnego i gospodarczego Polski oraz wyrównywaniu szans i ochronie środowiska naturalnego.

Grupa WB to obecnie jeden z największych polskich koncernów sektora obronnego, oferujący zaawansowane technologicznie rozwiązania na rynek wojskowy i cywilny. Spółki Grupy WB specjalizują się w projektowaniu i produkcji nowatorskich systemów dowodzenia i kierowania ogniem, systemów bezzałogowych, automatyki przemysłowej oraz radiołączności i transmisji danych. Sukcesy Grupy WB na globalnym rynku są efektem głębokiego przekonania, że powinno się oferować tylko najlepsze produkty, które są autorskimi rozwiązaniami wyznaczającymi nowe standardy na świecie. Grupa WB składa się z 5 podmiotów: oprócz WB Electronics w skład grupy kapitałowej wchodzą także 4 spółki zależne: Radmor S.A., Flytronic Sp. z o.o., MindMade Sp. z o.o. oraz Zakład Automatyki i Urządzeń Pomiarowych AREX Sp. z o.o.

WBE_PFR3.jpg

WBE_PFR1.jpg

WBE_PFR4.jpg

WBE_PFR2.jpg

Oświadczenie Polskiego Funduszu Rozwoju SA

Polski Fundusz Rozwoju SA nie prowadził i nie prowadzi żadnych negocjacji ze spółką GetBack SA, w żadnym zakresie, a w szczególności dotyczących finansowania. PFR SA i GetBack SA nie są stronami żadnych umów oraz wstępnych porozumień dotyczących finansowania. PFR SA  otr
Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.
TAURON i Polski Fundusz Rozwoju zawarli umowy na finansowanie budowy bloku 910 MW w Jaworznie

TAURON Polska Energia podpisał z Funduszami Inwestycyjnymi zarządzanymi przez  Polski Fundusz Rozwoju (PFR) umowę inwestycyjną i umowę wspólników określające warunki zaangażowania w realizację budowy bloku energetycznego 910 MW w Jaworznie. PFR zainwestuje w budowę 880 mln zł.
Polski Fundusz Rozwoju uruchamia kolejne inwestycje samorządowe w ramach Pakietu dla Miast Średnich

W dniu 11 stycznia 2018 r. PFR Fundusz Inwestycji Samorządowych – którego misją jest dostarczanie Kapitału na Rozwój Samorządów - podpisał umowy inwestycyjne. Pierwsza została podpisana z gminami Nowy Sącz, Nawojowa, Stary Sącz, Kamionka Wielka, Korzenna, dzięki której fundusz PFR dokona inwestycji w spółkę Sądeckie Wodociągi. Druga inwestycja dotyczy także rozbudowy infrastruktury wodno-kanlizacyjnej w Limanowej, gdzie fundusz stanie się udziałowcem Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. Łączna wartość obu inwestycji wynosi 50 mln złotych.

Akumulacja kapitału w gospodarce Polski - Raport specjalny

Niskie oszczędności, w szczególności długoterminowe, obniżają potencjał wzrostu  inwestycji i PKB oraz powodują jedne z najniższych w Unii Europejskiej poziomów aktywów finansowych Polaków. W Polsce brakuje powszechnego systemu budowania oszczędności gospodarstw domowych