PFR zaprasza do Polski guru świata innowacji na CEE Innovators Summit

W 1998 roku Susan Wojcicki wynajęła młodym chłopakom Sergeyowi Brinowi i  Larry’emu Page’owi swój garaż. W tym samym garażu niedługo potem  powstał Google Inc., a Susan dołączyła do firmy, wycenianej dziś przez  amerykański NASDAQ na 589 mld USD, jako 16. pracownik. Już za dwa tygodnie Susan Wojcicki, dziś prezes YouTube, wraz z innymi guru świata innowacji oraz premierzy państw członkowskich Grupy Wyszehradzkiej  przylecą do Warszawy na zaproszenie Polskiego Funduszu Rozwoju.

Polski Fundusz Rozwoju wraz z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości 28 marca br. organizują CEE Innovators Summit. Wśród zaproszonych gości jest także m.in. Prof. Mariana Mazzucato, autorka książki „Przedsiębiorcze Państwo”. Kongres Innowatorów będzie okazją do prezentacji praktycznego wymiaru innowacyjności oraz miejscem dyskusji nad współpracą w tej części Europy. W jego trakcie przedstawiony zostanie raport nt. stanu innowacji w regionie. Europa Centralna ma duży potencjał w obszarze innowacji, ale nie jest on w pełni wykorzystywany.

- Naszą intencją jest dawać impuls i nadawać kierunek zmianom nie tylko w Polsce, ale  i w całym regionie. Aktywnie wspieramy rozwój rynku venture capital i nowych technologii – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Dzięki wsparciu sponsorów udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Osoby zainteresowane udziałem mogą zarejestrować się pod adresem http://ceeinnovatorssummit.pl/mailing/pl/

- Do udziału w dwudniowym spotkaniu w Warszawie zapraszamy innowatorów  z regionu, start-upy, organizacje pozarządowe zajmujące się innowacyjnością w Grupie V4, szefów działów R&D w dużych firmach poszukujących innowacji oraz przedstawicieli administracji publicznej z regionu – powiedziała Eliza Kruczkowska, Dyrektor ds. Rozwoju Innowacji w Polskim Funduszu Rozwoju.

Polski Fundusz Rozwoju aktywnie działa w branżach innowacyjnych. W połowie ubiegłego roku PFR stworzył największą w Europie Środkowo – Wschodniej platformę inwestycji kapitałowych w innowacyjne spółki. PFR Ventures jest odpowiedzialny za zarządzanie funduszami inwestycyjnymi typu venture capital o wartości 2,8 mld zł.

PFR Ventures to podmiot zarządzający funduszami funduszy, zapewniający finansowanie zwrotne poprzez fundusze VC oraz grupy aniołów biznesu innowacyjnym MŚP na różnych etapach rozwoju. Celem jest rozwijanie innowacyjnych przedsiębiorstw poprzez wsparcie kapitałowe i eksperckie. Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.pfrventures.pl

Jak dogonić najbogatszych? PFR prezentuje raport specjalny nt. wzrostu gospodarczego

Nie ma gotowej recepty na dogonienie bogatych. Ostatnie trzy dekady rozwoju Polski to ogromny sukces cywilizacyjny, ale póki co to epizod wzrostu, a nie  konwergencja. By podtrzymać wysoki wzrost, potrzebujemy tworzyć warunki do inwestowania w środki produkcji i umiejętności oraz uodparniać gospodarkę na kryzysy i szoki gospodarcze – to główne wnioski z raportu specjalnego PFR „Doganianie bogatszych przez biedniejszych w literaturze ekonomicznej i w praktyce gospodarczej minionego wieku – wnioski dla Polski”, przygotowanego przez Pawła Dobrowolskiego, głównego ekonomistę PFR.
Polski Fundusz Rozwoju przejmuje Polskie Koleje Linowe

Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) zawarł umowę ze spółką zależną funduszu Mid Europa Partners na zakup 99,77% akcji Polskich Kolei Linowych SA (PKL) [1]. Zamknięcie transakcji jest planowane w najbliższych miesiącach po spełnieniu się warunków zawieszających, w tym uzyskaniu przez PFR zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Polski Fundusz Rozwoju przygotował nowy instrument - „Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej”

Podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Wyposażenia Wnętrz „Warsaw Home” w Nadarzynie, Bartłomiej Pawlak, członek zarządu PFR przedstawił nowy instrument wspierania ekspansji zagranicznej polskich firm – Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej. Instrument ma pomóc firmom zdynamizować ekspansję zagraniczną w oparciu o narzędzia dostępne w ramach oferty Grupy PFR oraz współpracę z instytucjami publicznymi. Akcelerator realizowany jest w ramach Programu Flagowego Polskie Meble, którego koordynatorem jest Polski Fundusz Rozwoju. Patronem honorowym działań jest Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli
Polski Fundusz Rozwoju właścicielem BGK Nieruchomości

Polski Fundusz Rozwoju (PFR) został właścicielem spółki BGK Nieruchomości, realizującej inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus. To efekt umowy zawartej przez PFR z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Celem jest integracja narzędzi inwestycyjnych w jednej grupie kapitałowej i przyśpieszenie realizacji inwestycji w przystępne cenowo budownictwo mieszkaniowe.