PFR zaprasza do Polski guru świata innowacji na CEE Innovators Summit

W 1998 roku Susan Wojcicki wynajęła młodym chłopakom Sergeyowi Brinowi i  Larry’emu Page’owi swój garaż. W tym samym garażu niedługo potem  powstał Google Inc., a Susan dołączyła do firmy, wycenianej dziś przez  amerykański NASDAQ na 589 mld USD, jako 16. pracownik. Już za dwa tygodnie Susan Wojcicki, dziś prezes YouTube, wraz z innymi guru świata innowacji oraz premierzy państw członkowskich Grupy Wyszehradzkiej  przylecą do Warszawy na zaproszenie Polskiego Funduszu Rozwoju.

Polski Fundusz Rozwoju wraz z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości 28 marca br. organizują CEE Innovators Summit. Wśród zaproszonych gości jest także m.in. Prof. Mariana Mazzucato, autorka książki „Przedsiębiorcze Państwo”. Kongres Innowatorów będzie okazją do prezentacji praktycznego wymiaru innowacyjności oraz miejscem dyskusji nad współpracą w tej części Europy. W jego trakcie przedstawiony zostanie raport nt. stanu innowacji w regionie. Europa Centralna ma duży potencjał w obszarze innowacji, ale nie jest on w pełni wykorzystywany.

- Naszą intencją jest dawać impuls i nadawać kierunek zmianom nie tylko w Polsce, ale  i w całym regionie. Aktywnie wspieramy rozwój rynku venture capital i nowych technologii – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Dzięki wsparciu sponsorów udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Osoby zainteresowane udziałem mogą zarejestrować się pod adresem http://ceeinnovatorssummit.pl/mailing/pl/

- Do udziału w dwudniowym spotkaniu w Warszawie zapraszamy innowatorów  z regionu, start-upy, organizacje pozarządowe zajmujące się innowacyjnością w Grupie V4, szefów działów R&D w dużych firmach poszukujących innowacji oraz przedstawicieli administracji publicznej z regionu – powiedziała Eliza Kruczkowska, Dyrektor ds. Rozwoju Innowacji w Polskim Funduszu Rozwoju.

Polski Fundusz Rozwoju aktywnie działa w branżach innowacyjnych. W połowie ubiegłego roku PFR stworzył największą w Europie Środkowo – Wschodniej platformę inwestycji kapitałowych w innowacyjne spółki. PFR Ventures jest odpowiedzialny za zarządzanie funduszami inwestycyjnymi typu venture capital o wartości 2,8 mld zł.

PFR Ventures to podmiot zarządzający funduszami funduszy, zapewniający finansowanie zwrotne poprzez fundusze VC oraz grupy aniołów biznesu innowacyjnym MŚP na różnych etapach rozwoju. Celem jest rozwijanie innowacyjnych przedsiębiorstw poprzez wsparcie kapitałowe i eksperckie. Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.pfrventures.pl

Oświadczenie Polskiego Funduszu Rozwoju SA

Polski Fundusz Rozwoju SA nie prowadził i nie prowadzi żadnych negocjacji ze spółką GetBack SA, w żadnym zakresie, a w szczególności dotyczących finansowania. PFR SA i GetBack SA nie są stronami żadnych umów oraz wstępnych porozumień dotyczących finansowania. PFR SA  otr
Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.
TAURON i Polski Fundusz Rozwoju zawarli umowy na finansowanie budowy bloku 910 MW w Jaworznie

TAURON Polska Energia podpisał z Funduszami Inwestycyjnymi zarządzanymi przez  Polski Fundusz Rozwoju (PFR) umowę inwestycyjną i umowę wspólników określające warunki zaangażowania w realizację budowy bloku energetycznego 910 MW w Jaworznie. PFR zainwestuje w budowę 880 mln zł.
Polski Fundusz Rozwoju uruchamia kolejne inwestycje samorządowe w ramach Pakietu dla Miast Średnich

W dniu 11 stycznia 2018 r. PFR Fundusz Inwestycji Samorządowych – którego misją jest dostarczanie Kapitału na Rozwój Samorządów - podpisał umowy inwestycyjne. Pierwsza została podpisana z gminami Nowy Sącz, Nawojowa, Stary Sącz, Kamionka Wielka, Korzenna, dzięki której fundusz PFR dokona inwestycji w spółkę Sądeckie Wodociągi. Druga inwestycja dotyczy także rozbudowy infrastruktury wodno-kanlizacyjnej w Limanowej, gdzie fundusz stanie się udziałowcem Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. Łączna wartość obu inwestycji wynosi 50 mln złotych.

Europa Centralna ma potencjał stania się jednym z europejskich centrów innowacji