Paweł Borys wybrany na prezesa Polskiego Funduszu Rozwoju

Rada Nadzorcza Polskiego Funduszu Rozwoju S.A. powołała Pana Pawła Borysa na stanowisko Prezesa Zarządu spółki, które obejmie z dniem 1 maja 2016 roku.

W ramach otwartego postępowania kwalifikacyjnego ogłoszonego w dniu 5 kwietnia 2016 roku, Rada Nadzorcza Polskiego Funduszu Rozwoju S.A. podjęła decyzję o powołaniu Pana Pawła Borysa na prezesa Zarządu spółki z dniem 1 maja 2016 roku.

- Budowa grupy Polskiego Funduszu Rozwoju w oparciu o sprawdzone i najlepsze międzynarodowe standardy to z pewnością duże wyzwanie oraz ważny projekt dla rozwoju społeczno-ekonomicznego Polski. Moim głównym celem jest stworzenie jednolitej, nowoczesnej i przyjaznej platformy usług wspierających rozwój, która będzie dobrze służyła klientom indywidualnym, polskim przedsiębiorcom oraz samorządom – powiedział Paweł Borys, prezes PFR S.A.

Głównym zadaniem nowego prezesa Zarządu jest opracowanie strategii oraz budowa grupy Polskiego Funduszu Rozwoju, integrującej instrumenty i instytucje wspierające rozwój społeczno-gospodarczego Polski.

- Jestem przekonany, że wybrany dziś Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju jako doświadczony menadżer i kompetentny ekonomista, zagwarantuje sprawne wdrożenie nowej zintegrowanej struktury instytucji, wspierających polską gospodarkę, zgodnie z rządowym Planem Odpowiedzialnego Rozwoju – powiedział wicepremier Mateusz Morawiecki

Sylwetka pierwszego prezesa Zarządu Polskiego Funduszu Rozwoju S.A.

Pan Paweł Borys jest uznanym polskim ekonomistą oraz menadżerem posiadającym bogate, profesjonalne i potwierdzone sukcesami doświadczenie w bankowości, na rynku kapitałowym i w sektorze ubezpieczeń, zdobyte w polskich i międzynarodowych instytucjach finansowych. Specjalizuje się w inwestycjach, zarządzaniu, analizach makroekonomicznych, planowaniu strategicznym i finansowym oraz restrukturyzacjach przedsiębiorstw. Zarządzał dużymi zespołami i złożonymi projektami obejmującymi tworzenie i wdrażanie strategii rozwoju przedsiębiorstw oraz instytucji finansowych.

Swoją pracę rozpoczął jako główny ekonomista w Grupie Erste Bank w Polsce. Następnie był zarządzającym funduszami oraz szefem inwestycji w ramach funduszy inwestycyjnych w Grupie Deutsche Bank, drugiej największej firmie zarządzania aktywami na świecie. Budował także polską firmę specjalizującą się w inwestycjach na rynku private equity i venture capital, pełniąc funkcję Prezesa Zarządu spółki AKJ Investment TFI. Od początku 2010 roku jest dyrektorem zarządzającym w PKO Banku Polskim, odpowiadającym za obszar analiz ekonomicznych, strategię i rozwój grupy kapitałowej oraz relacje inwestorskie. Posiada szerokie kontakty z międzynarodowymi inwestorami i instytucjami finansowymi oraz rozległe doświadczenie korporacyjne zdobyte podczas pracy w kilkunastu radach nadzorczych spółek w Polsce i zagranicą.

Dwukrotnie otrzymał nagrodę za najlepsze wyniki inwestycyjne funduszy na polskim rynku. Został uznany za jednego z czterdziestu najlepszych polskich menadżerów.

Pracę zawodową uzupełnia badaniami teoretycznymi z zakresu finansów, bankowości i ekonomii, w latach 2001 - 2005 pracownik Szkoły Głównej Handlowej, gdzie prowadził badania z zakresu teorii konwergencji ekonomicznej i zależności pomiędzy sektorem finansowym oraz rozwojem gospodarczym. Autor szeregu publikacji prasowych i artykułów na temat bankowości, inwestycji, rynku kapitałowego oraz gospodarki. Zna biegle język angielski i niemiecki. Posiada zdany egzamin na członka rad nadzorczych spółek Skarbu Państwa.

Prywatnie żonaty, ojciec trojga dzieci.

PESA i Polski Fundusz Rozwoju inwestują w rozwój krajowego transportu kolejowego

PESA Bydgoszcz S.A. i Polski Fundusz Rozwoju S.A. zawarli umowę o inwestycji w spółkę Rail Capital Partners z o.o., która zaoferuje wynajem lokomotyw produkowanych w bydgoskich zakładach. Wspólne przedsięwzięcie zapewni przewoźnikom kolejowym dostęp do nowoczesnych lokomotyw bez konieczności ponoszenia znaczących nakładów kapitałowych oraz stworzy szansę dalszego dynamicznego rozwoju jednego z największych producentów pojazdów szynowych w Polsce.