- PFR początkowo zainwestuje ponad 20 mln zł w spółkę Rewitalizacja Radom, zapewniając tym samym środki na dwa projekty inwestycyjne, polegające na rewitalizacji ponad 100-letnich nieruchomości. PFR realizuje m.in. projekty dla mieszkalnictwa, w szczególności takie, które dają wartość dodaną w szerszym kontekście. Dajemy impuls dla zrównoważonego rozwoju miast i lokalnych społeczności - powiedział prezes Polskiego Funduszu Rozwoju, Paweł Borys.

Rewitalizacja Radom jest kontrolowana bezpośrednio i pośrednio przez miasto, które posiada ponad 90% udziałów w jej kapitale, zaś pozostałe należą do spółek od niego zależnych.

- Inwestycje, takie jak w Radomiu, wychodzące poza największe aglomeracje, są podstawą rozwoju społecznie i terytorialnie zrównoważonego. Strategię na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju realizujemy w tym zakresie, wdrażając programy ożywienia miast. Podejmujemy wiele inicjatyw, aby udział w zachodzących przemianach i korzyściach z nich wynikających mieli przede wszystkim mieszkańcy średnich i mniejszych miast, a także obszarów wiejskich - powiedział wicepremier, minister rozwoju, Mateusz Morawiecki.

Celem realizowanego przez PFR projektu jest odnowa i ożywienie zdegenerowanego i zagrożonego marginalizacją obszaru. Inwestycja sprzyja pobudzeniu rozwoju przedsiębiorczości na lokalnym rynku, poprawia estetykę miasta i przyczynia się do przyspieszenia rewitalizacji Miasta Kazimierzowskiego.

W ramach pierwszego z projektów inwestycyjnych przeprowadzony zostanie generalny remont istniejącej kamienicy oraz powstanie nowy budynek, obejmujący 10 lokali mieszkalnych, 4 lokale usługowe oraz 9 miejsc garażowych. Zakończenie projektu planowane jest w II kw. 2018 r. W drugim kroku odremontowana zostanie istniejąca kamienica, zbudowany zostanie także nowy budynek. W efekcie powstanie 27 lokali mieszkalnych, 8 lokali usługowych, oraz 25 miejsc garażowych. Zakończenie planowane jest w IV kw. 2020 r.

W obszarze nieruchomości PFR działa wielotorowo. Oprócz szeroko pojętych działań rewitalizacyjnych, naszym celem jest wzrost podaży dostępnych cenowo mieszkań na wynajem. W Grupie PFR przygotowujemy do wdrożenia nowy program. BGK Nieruchomości odpowiada za pilotaż komercyjnych inwestycji w ramach programu Mieszkanie plus. Oferta ta jest tworzona z myślą o osobach indywidualnych i będzie realizowana w różnych lokalizacjach w Polsce. Działając wspólnie, wzmacniamy potencjał ogólnopolskiego rynku mieszkaniowego – powiedział Mirosław Barszcz, prezes BGK Nieruchomości S.A. (Grupa PFR).

PFR zaoferuje nowoczesne instrumenty wsparcia eksportu warte 60 mld zł

Polski Fundusz Rozwoju w ramach Programu Ekspansji Międzynarodowej Polskich Przedsiębiorstw, zaoferuje firmom nowoczesne i kompleksowe instrumenty finansowe oraz doradcze. Zintegrowana oferta Grupy PFR, w zakresie pakietów finansowania eksportu, wyniesie łącznie nawet 60 mld zł. Celem jest efektywne wsparcie rozwoju i zwiększenie skali polskiego eksportu oraz inwestycji na zagranicznych rynkach. To kolejny program realizowany przez PFR w ramach Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju.