Polski Fundusz Rozwoju właścicielem BGK Nieruchomości

Polski Fundusz Rozwoju (PFR) został właścicielem spółki BGK Nieruchomości, realizującej inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus. To efekt umowy zawartej przez PFR z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Celem jest integracja narzędzi inwestycyjnych w jednej grupie kapitałowej i przyśpieszenie realizacji inwestycji w przystępne cenowo budownictwo mieszkaniowe.

"W Polsce ponad 83 proc. mieszkań jest kupowanych na własność, głównie z wykorzystaniem kredytów hipotecznych, co skutkuje wysokim zadłużeniem Polaków. W Niemczech jest to na przykład tylko 51 proc. Rozwój rynku mieszkań na wynajem z opcją dojścia do własności przez fundusz Mieszkań dla Rozwoju z Grupy PFR, to atrakcyjna oferta dla Polaków, nie powodująca konieczności zaciągania wysokich kredytów. Przejęcie BGK Nieruchomości to element strategii Grupy PFR, w której PFR jest głównym podmiotem aktywności inwestycyjnej. Chcemy w najbliższych miesiącach zdecydowanie przyspieszyć inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus" – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Mieszkanie Plus to zbiór działań zmierzających do zwiększenia inwestycji w dostępne cenowo mieszkania w sektorze prywatnym, samorządowym i rządowym. Istotnym elementem programu są zmiany w prawie, służące usprawnieniu realizacji inwestycji mieszkaniowych, zwiększeniu dostępności gruntów pod budowę mieszkań i pozyskaniu przez inwestorów dodatkowego kapitału. W ramach programu utworzony został także Fundusz Sektora Mieszkań dla Rozwoju, którego aktywami zarządza BGK Nieruchomości. Wkrótce spółka zacznie działać pod nazwą PFR Nieruchomości.

Fundusz Sektora Mieszkań dla Rozwoju inwestuje w nowe projekty mieszkaniowe – zarówno w małych, jak i dużych miastach. W tej chwili Fundusz prowadzi analizy lokalizacji zgłoszonych przez samorządy, spółki Skarbu Państwa oraz podmioty prywatne, które łącznie umożliwiają budowę ponad 100 tys. mieszkań o łącznej wartości ponad 20 mld zł.

BGK_Nieruchomości_inwestycja_Gdynia.jpg

Polski Fundusz Rozwoju wspólnie z CAF inwestuje w Solaris

Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju S.A.[1] (Grupa PFR) i hiszpański Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF) podpisały 5 września 2018 r. porozumienie dotyczące warunków wspólnej inwestycji w spółkę Solaris Bus & Coach S.A. (Solaris), lidera na rynku autobusów miejskich w Polsce oraz wiodącego producenta w Europie. [1] Stroną porozumienia jest Fundusz (Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza PFR S.A. na mocy stosownej umowy o zarządzanie.
Polski Fundusz Rozwoju zainwestował w PESA Bydgoszcz

Polski Fundusz Rozwoju S.A. oraz PESA Bydgoszcz S.A. podpisały umowę inwestycyjną, na mocy której PFR zaangażuje się w finansowanie największego producenta w branży kolejowej w Polsce. Celem PFR jest przejęcie kontroli nad PESA, a następnie umocnienie i dalszy rozwój spółki, w szczególności jej potencjału eksportowego na europejskich rynkach. Fundusz [1] zarządzany przez PFR zainwestuje w spółkę docelowo kwotę 300 mln PLN, przejmując blisko 100% akcji spółki.
Nowa linia produkcyjna Ferrum dzięki inwestycji PFR

Ferrum uruchomiło w swojej katowickiej fabryce unikatową w tej części Europy linię do produkcji rur spiralnie spawanych, której potencjał techniczny oraz możliwości produkcyjne pozwalają na realizowanie dostaw nie tylko na rynek krajowy, ale również krajów UE oraz rynki międzynarodowe. Dzięki temu przedsięwzięciu Ferrum będzie plasować się wśród wiodących światowych producentów rur spiralnie spawanych dysponując liniami do wykonania powłok antykorozyjnych zewnętrznych i wewnętrznych. Zainstalowana średnioroczna zdolność produkcyjna na poziomie około 120 tysięcy ton przy uwzględnieniu dotychczasowego potencjału pozwala na wyprodukowanie docelowo 200 tysięcy ton rur rocznie.
Spółka współkontrolowana przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. ogłasza wezwanie na akcje spółki Ferrum SA.

Watchet Sp. z o.o. („Watchet”), spółka celowa współkontrolowana przez Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – FIZ AN („FIPP”), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza i pełnomocnikiem jest Polski Fundusz Rozwoju S.A. („PFR”) i pana Marka Warzechę (poprzez MW Asset Management Sp. z o.o. („MWAM”), ogłosiła wezwanie na akcje spółki Ferrum S.A. („Ferrum”) po cenie 4,39 zł za akcję, celem osiągnięcia do 100% akcji Ferrum. Kurs zamknięcia akcji tej spółki notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., wyniósł na dzień 24 maja 2018 r. 3,94 zł za akcję. FIPP, działając w porozumieniu z Markiem Warzechą, Watchet oraz Mezzanine FIZ AN („Mezzanine”), współzarządzany przez CVI Dom Maklerski Sp. z o.o. („CVI”) kontrolują aktualnie bezpośrednio i pośrednio 65,82% akcji Ferrum.