Polski Fundusz Rozwoju wspólnie z CAF inwestuje w Solaris

Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju S.A.[1] (Grupa PFR) i hiszpański Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF) podpisały 5 września 2018 r. porozumienie dotyczące warunków wspólnej inwestycji w spółkę Solaris Bus & Coach S.A. (Solaris), lidera na rynku autobusów miejskich w Polsce oraz wiodącego producenta w Europie. [1] Stroną porozumienia jest Fundusz (Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza PFR S.A. na mocy stosownej umowy o zarządzanie.

Po nabyciu 100% akcji w Solaris Bus & Coach S.A. przez CAF, hiszpańskiego producenta pojazdów szynowych, notowanego na giełdzie papierów wartościowych w Madrycie, Polski Fundusz Rozwoju zawarł z CAF porozumienie, na mocy którego PFR nabędzie pakiet 35% akcji w Solaris. Tym samym PFR, dołączając do CAF, stanie się znaczącym mniejszościowym akcjonariuszem Spółki.

„Elektromobilność zajmuje szczególną pozycję w Strategii na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. Inwestycja PFR daje impuls do dalszego dynamicznego rozwoju polskiej gospodarki w segmencie produkcji autobusów elektrycznych poprzez wsparcie polskiego lidera na tym rynku i związanej z nim rozbudowanej sieci kooperantów. Dodatkowo, zamiarem stron jest dalsza rozbudowa mocy produkcyjnych Spółki zlokalizowanych w Polsce” – powiedział Paweł Borys, prezes zarządu Polskiego Funduszu Rozwoju.

Solaris jest europejskim liderem w zakresie produkcji nowoczesnych autobusów miejskich, w tym elektrycznych oraz największym producentem w tym segmencie w Polsce. Spółka jest także największym europejskim producentem trolejbusów. Solaris posiada unikalne w skali europejskiej rozwiązania produktowe i oferuje pojazdy we wszystkich wariantach technologii napędu: diesel, CNG, rozwiązania hybrydowe, pojazdy oparte na zasilaniu elektrycznym (bateryjnym i sieciowym), a także oparte o ogniwa wodorowe. Nowy Solaris Urbino 12 electric zdobył „Autobusowego Oscara”, wygrywając organizowany od 1989 roku konkurs na najlepszy autobus miejski w Europie i otrzymując tytuł „Autobusu Roku 2017”.

„W Polsce, analogicznie jak w całej Europie i na świecie, wzrasta presja społeczna i regulacyjna na redukcję spalin, hałasu i zatłoczenia w miastach. Czysty transport publiczny jest jednym z podstawowych narzędzi do walki z tymi problemami, czego wyrazem jest wzrastająca liczba nabywców autobusów elektrycznych i hybrydowych. Dodatkowo, poprawiający się rachunek ekonomiczny rozwiązań elektromobilnych wraz z postępującym rozwojem technologicznym czyni ten rynek ogromnie perspektywicznym. Jego prognozy wzrostu kształtują się na poziomie od 10% do 25% rocznie w najbliższych latach. Solaris, będąc pionierem wśród europejskich producentów pojazdów niskoemisyjnych jest idealnie pozycjonowany, aby wykorzystać potencjał tego rynku. Jesteśmy przekonani, że współpraca z CAF jest optymalnym scenariuszem sukcesji po okresie zaangażowania założycieli w rozwój firmy. Spółka bardzo dynamicznie rośnie i poszukuje nowych rynków zbytu na swoje coraz lepsze produkty. Wierzymy, że partnerstwo Grupy PFR z CAF – producentem o szerokim zasięgu geograficznym – umożliwi Solarisowi wejście na kolejny, wyższy etap rozwoju. Solaris ma szansę stać się częścią wielkiej europejskiej platformy nowoczesnych rozwiązań dla transportu publicznego, w szczególności czystych rozwiązań, których Europa potrzebuje najbardziej” – powiedział Marcin Piasecki, wiceprezes zarządu ds. Inwestycyjnych Polskiego Funduszu Rozwoju.

„Inwestycja CAF w Solaris stanowi kontynuację wzrostu przedsiębiorstwa i jego wyników finansowych oraz otwiera nowe rynki zarówno dla CAF, jak i Solaris. Chcemy być liderem w zakresie kompleksowych rozwiązań dla miast i regionów, oferując poza transportem szynowym także rozwiązania z zakresu elektromobilności. CAF pracuje nad ofertą autobusu miejskiego od 2013 roku i podjął decyzję o zbudowaniu silnej pozycji w tym zakresie przez rozwój akwizycyjny. Naszą intencją jest utrzymanie polskiego charakteru spółki Solaris oraz kontynuacja rozwoju pod tą marką. Połączenie wiedzy i doświadczenia Solaris w zakresie projektowania, rozwoju, produkcji i utrzymania autobusów umożliwi zaoferowanie naszym klientom jeszcze lepszych produktów i usług kreując tym samym wartość dla akcjonariuszy”
– powiedział Aitor Galarza, członek zarządu CAF ds. Finansowych i Strategii.

„Wspólna inwestycja z CAF jest kolejnym przykładem wszechstronności Grupy PFR w realizacji inwestycji mających na celu zwiększanie potencjału gospodarczego i inwestycyjnego Polski z wieloma różnymi partnerami, zarówno prywatnymi jak i publicznymi, a także jednostkami samorządowymi oraz graczami polskimi i zagranicznymi” – dodał Paweł Borys.

„Wspólna inwestycja z PFR jako inwestorem finansowym jest wyrazem naszego dążenia do zachowania polskiego DNA w Solaris oraz zapewnienia odpowiednio silnego wsparcia kapitałowego, którego spółka będzie potrzebowała do realizacji ambitnych planów rozwojowych” – dodał Aitor Galarza.

[1]Stroną porozumienia jest Fundusz (Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza PFR S.A. na mocy stosownej umowy o zarządzanie.

Solaris Bus & Coach S.A. - lider na rynku polskim (ok. 50% udziału w rynku) i czołowy dostawca autobusów miejskich w Europie. Zdecydowana większość produkcji Spółki sprzedawana jest na rynkach zagranicznych, głównie w Unii Europejskiej. Spośród ponad 16 tysięcy pojazdów, które od momentu uruchomienia produkcji w 1996 roku opuściły fabrykę w Bolechowie pod Poznaniem, znaczna część jeździ po drogach 32 krajów, w ponad 700 miastach Europy.

Solaris jest jednym z czołowych producentów autobusów elektrycznych w Europie i największym europejskim producentem trolejbusów. Spółka posiada w swoim portfolio autobusy miejskie Solaris Urbino, trolejbusy Solaris Trollino, autobusy międzymiastowe Solaris InterUrbino i autobusy specjalne. Produkcja odbywa się w czterech fabrykach w Wielkopolsce, a zatrudnienie wynosi ok. 2.300 osób w Polsce oraz ok. 500 osób w oddziałach zagranicznych. Solaris stale inwestuje w rozbudowę mocy produkcyjnych oraz w nowe technologie, głównie z obszaru elektromobilności. W roku 2017 Solaris odnotował przychody ze sprzedaży w wysokości ponad 1,8 mld PLN.
Więcej informacji: www.solarisbus.com

Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju to grupa finansowa obejmująca m.n. Polski Fundusz Rozwoju S.A., PFR Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A., oraz PFR Ventures sp. z o.o., oferująca instrumenty służące rozwojowi przedsiębiorstw, samorządów oraz osób prywatnych, inwestująca w zrównoważony rozwój społeczny i gospodarczy. Działa w oparciu o profesjonalny zespół i najlepsze standardy międzynarodowe. Misją PFR, jako polskiej rozwojowej instytucji finansowej, jest realizacja programów sprzyjających zwiększeniu długoterminowego potencjału inwestycyjnego i gospodarczego Polski oraz wyrównywaniu szans i ochronie środowiska naturalnego.
Więcej informacji: www.pfr.pl

Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. to hiszpański producent pojazdów szynowych (miejskich, regionalnych i ekspresowych długodystansowych), działający od 1917 roku. Spółka zajmuje się projektowaniem, produkcją, utrzymaniem i dostawą taboru kolejowego oraz pojazdów szynowych, w tym w zakresie e-mobilności (np. pojazdy typu tramwaj-pociąg) oraz dostarcza kompleksowe rozwiązania dla transportu szynowego. CAF jest również producentem kluczowych komponentów dla taboru kolejowego, np. zestawów kołowych, kół, osi, przekładni i łączników). CAF posiada 11 zakładów produkcyjnych w Hiszpanii, USA, UK, Francji, Meksyku i Brazylii. W roku 2017 CAF osiągnął przychody w wysokości niemal 1,5 mld EUR przy wyniku EBITDA na poziomie 180 mln EUR. CAF jest notowany na hiszpańskiej giełdzie, a jego największym akcjonariuszem jest wehikuł, w którym uczestniczą pracownicy firmy. Ponad połowa akcji pozostaje w posiadaniu rozdrobnionego akcjonariatu i inwestorów instytucjonalnych.
Więcej informacji: www.caf.net

CAF_PFR_2.jpg

CAF_PFR_1.jpg

Polski Fundusz Rozwoju zainwestował w PESA Bydgoszcz

Polski Fundusz Rozwoju S.A. oraz PESA Bydgoszcz S.A. podpisały umowę inwestycyjną, na mocy której PFR zaangażuje się w finansowanie największego producenta w branży kolejowej w Polsce. Celem PFR jest przejęcie kontroli nad PESA, a następnie umocnienie i dalszy rozwój spółki, w szczególności jej potencjału eksportowego na europejskich rynkach. Fundusz [1] zarządzany przez PFR zainwestuje w spółkę docelowo kwotę 300 mln PLN, przejmując blisko 100% akcji spółki.
Nowa linia produkcyjna Ferrum dzięki inwestycji PFR

Ferrum uruchomiło w swojej katowickiej fabryce unikatową w tej części Europy linię do produkcji rur spiralnie spawanych, której potencjał techniczny oraz możliwości produkcyjne pozwalają na realizowanie dostaw nie tylko na rynek krajowy, ale również krajów UE oraz rynki międzynarodowe. Dzięki temu przedsięwzięciu Ferrum będzie plasować się wśród wiodących światowych producentów rur spiralnie spawanych dysponując liniami do wykonania powłok antykorozyjnych zewnętrznych i wewnętrznych. Zainstalowana średnioroczna zdolność produkcyjna na poziomie około 120 tysięcy ton przy uwzględnieniu dotychczasowego potencjału pozwala na wyprodukowanie docelowo 200 tysięcy ton rur rocznie.
Spółka współkontrolowana przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. ogłasza wezwanie na akcje spółki Ferrum SA.

Watchet Sp. z o.o. („Watchet”), spółka celowa współkontrolowana przez Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – FIZ AN („FIPP”), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza i pełnomocnikiem jest Polski Fundusz Rozwoju S.A. („PFR”) i pana Marka Warzechę (poprzez MW Asset Management Sp. z o.o. („MWAM”), ogłosiła wezwanie na akcje spółki Ferrum S.A. („Ferrum”) po cenie 4,39 zł za akcję, celem osiągnięcia do 100% akcji Ferrum. Kurs zamknięcia akcji tej spółki notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., wyniósł na dzień 24 maja 2018 r. 3,94 zł za akcję. FIPP, działając w porozumieniu z Markiem Warzechą, Watchet oraz Mezzanine FIZ AN („Mezzanine”), współzarządzany przez CVI Dom Maklerski Sp. z o.o. („CVI”) kontrolują aktualnie bezpośrednio i pośrednio 65,82% akcji Ferrum.
TAURON i Polski Fundusz Rozwoju zawarli umowy na finansowanie budowy bloku 910 MW w Jaworznie

TAURON Polska Energia podpisał z Funduszami Inwestycyjnymi zarządzanymi przez  Polski Fundusz Rozwoju (PFR) umowę inwestycyjną i umowę wspólników określające warunki zaangażowania w realizację budowy bloku energetycznego 910 MW w Jaworznie. PFR zainwestuje w budowę 880 mln zł.