Znamy finalistów programu Dobry Pomysł

Spośród ponad 600 nadesłanych pomysłów w wyniku kilkuetapowej kwalifikacji eksperci wybrali 36 najlepszych, innowacyjnych projektów, które teraz zostaną rozwinięte i wdrożone na rynek z pomocą profesjonalnego wsparcia.

Pilotaż programu Dobry Pomysł został uruchomiony 18 października 2017 roku z inspiracji ówczesnego Ministerstwa Rozwoju (obecnie  Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii). Program skierowany jest do osób, które są twórcami wynalazków o potencjale rynkowym lub mają ciekawe pomysły biznesowe na wykorzystanie nowatorskich rozwiązań i potrzebują profesjonalnego wsparcia w ich rynkowej weryfikacji i dalszym rozwoju.

Dotąd do programu, poprzez platformę dobrypomysl.pfr.pl, zgłoszono blisko 650 pomysłów. Zwycięskie projekty przeszły czteroetapową weryfikację, podczas której pomysłodawcy zaprezentowali innowacyjność pomysłów, wykazali, że mają do nich prawa własności, zdefiniowali odbiorców i określili szanse komercjalizacji swoich rozwiązań.

Dla każdego z finałowych pomysłów analitycy przygotowują obecnie szczegółowy biznesplan, wskazujący perspektywy rozwoju. Ponadto, w zależności od typu projektu i potrzeb jego autora, każdemu Pomysłodawcy przyznano jedną lub dwie usługi dodatkowe: wsparcie w założeniu działalności gospodarczej, przygotowanie oferty dla inwestora kapitałowego (pitch deck) lub rekomendacji i dokumentacji do ubiegania się o dofinansowanie w ramach instrumentów oferowanych przez Grupę PFR i inne instytucje.

„Udało nam się sprawnie przeprowadzić proces oceny pomysłów. Pierwsi finaliści podpisali umowy na świadczenie usług wsparcia już w marcu, przechodząc wcześniej przez cztery etapy weryfikacji formalnej i merytorycznej. Czas, od zgłoszenia pomysłu do podpisania umowy, sukcesywnie się skraca. Jak dotąd powstało sześć biznesplanów, niektórzy Pomysłodawcy zakończyli, z naszą pomocą, proces założenia działalności. Trwają także zaawansowane prace nad stworzeniem ofert dla inwestorów kapitałowych” – komentuje Eliza Kruczkowska, dyrektor Departamentu Rozwoju Innowacji w Polskim Funduszu Rozwoju.

Wśród wybranych projektów są m.in. rozwiązania transportowe w dziedzinie elektromobilności, przyjazne środowisku, jak na przykład Ct-Go: elektryczny pojazd miejski autorstwa Piotra Sułkowskiego, czy Eagles Bus autorstwa Sebastiana Szczepaniaka. Dużą popularnością cieszy się też Krajowa Inteligentna Specjalizacja (KIS): Inteligentne Technologie Kreacyjne, z której do finału zakwalifikowały się m.in. Trenażer do szkolenia żeglarskiego Andrzeja Wręczyckiego czy Zestaw Cyfrowych Programowalnych Pomocy Dydaktycznych Bogdana Kamińskiego.

Trzecią, najbardziej popularną kategorią, okazał się KIS: Wysokosprawne, niskoemisyjne i zintegrowane układy wytwarzania, magazynowania, przesyłu i dystrybucji energii, który jest reprezentowany przez takie projekty jak: Grafenowy Termoelektryczny Generator GTG autorstwa Michała Inglota oraz Kontroler i regulator mocy energii elektrycznej Michała Grzesiczaka.

Informacje o innych pomysłach wybranych w programie znajdują się na platformie dobrypomysl.pfr.pl Program Dobry Pomysł jest realizowany przez Polski Fundusz Rozwoju we współpracy z firmą Investin, Fundacją Zaawansowanych Technologii i Fundacją FIRE.

Więcej informacji i formularz aplikacyjny znajdują się na stronie dobrypomysl.pfr.pl.

Dobry Pomysl_Pomyslodawcy_laureaci5.jpg

Dobry Pomysl_Pomyslodawcy_laureaci1.jpg

Dobry Pomysł_wręczanie certyfikatów.jpg

100 milionów złotych na start-upy w energetyce

W ciągu pięciu lat wspólny fundusz PGE Polskiej Grupy Energetycznej, Polskiego Funduszu Rozwoju i Narodowego Centrum Badań i Rozwoju zainwestuje łącznie 100 mln zł w najbardziej innowacyjne start-upy. Na celownik bierze projekty m.in. z obszaru Przemysłu 4.0, digitalizacji, magazynowania energii, elektromobilności, cyfryzacji kontaktu z klientem czy big data.
Startuje Szkoła Pionierów PFR – na warsztaty międzynarodowego programu przyjechali młodzi wizjonerzy technologiczni z całej Polski

3 września br. w siedzibie Allegro odbyło się oficjalne otwarcie Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.
Rusza Sieć Mentorów PFR - nowy program mentoringowy dla start-upów

Polski Fundusz Rozwoju oraz Fundacja PFR uruchamiają kolejną inicjatywę wspierającą rozwój ekosystemu innowacji w Polsce. Sieć Mentorów PFR to program mentoringowy skierowany do start-upów i młodych firm, poszukujących wsparcia w pracy nad najważniejszymi kompetencjami biznesowymi. Program umożliwi im dostęp do cenionych i doświadczonych ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielą się swoją wiedzą oraz wesprą w pracy nad konkretnymi wyzwaniami.
TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.