Rusza Szkoła Pionierów PFR – międzynarodowy program edukacyjny dla młodych wizjonerów technologicznych z całej Polski

W dniu 5 czerwca br. ruszył nabór do Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Podczas trzech tygodni intensywnych warsztatów oraz tygodniowego pobytu na University of Cambridge w Wielkiej Brytanii 50 uczestników będzie rozwijać teoretyczne i praktyczne umiejętności biznesowe pod okiem wybitnych szkoleniowców. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.

Badania polskich młodych innowacyjnych firm pokazują, że polscy przedsiębiorcy posiadają wysokie umiejętności analityczne, matematyczne i techniczne, ale jednocześnie brakuje im kompetencji w zakresie budowania strategii biznesowej, marketingu, czy ekspansji międzynarodowej. Szkoła Pionierów PFR jest skierowana do osób z całej Polski w wieku od 20 do 35 lat, które pracują nad swoją ścieżką kariery zawodowej i interesują się nowymi technologiami oraz doskonaleniem umiejętności technicznych i chcą rozwijać przy pomocy praktyków swoje kompetencje biznesowe. Efektem programu ma być wzmocnienie kluczowych kompetencji biznesowych wśród młodych osób, potrzebnych dla rozwoju innowacyjnych przedsiębiorstw, które mogą odnieść sukces międzynarodowy. Współpraca z University of Cambridge ma zapewnić transfer wiedzy do Polski, z której skorzystać mogą dynamiczne i przedsiębiorcze osoby zarówno z dużych polskich miast, jak i z małych ośrodków, gdzie ten poziom wiedzy jest praktycznie niedostępny. Jest to pierwsza edycja programu, który być kontynuowany i służyć w długim terminie wzmocnieniu polskiego ekosystemu innowacji oraz rozwojowi przedsiębiorczości, co stanowi istotny cel tzw. Planu Morawieckiego.

Warsztaty, odbywające się w Warszawie, przygotowywane są w oparciu o model zajęć wzorowany na najnowocześniejszych metodach edukacyjnych przez partnerów merytorycznych programu. Wśród nich są duże firmy technologiczne, start-upy z odnotowanymi sukcesami oraz eksperci innowacyjnych sektorów. Wszystkie zajęcia będą prowadzone przez doświadczonych profesjonalistów, którzy swoją wiedzę czerpią z praktyki.

„Edukacja oparta o praktykę i kontakt z przedsiębiorcami, którzy odnieśli sukces jest jednym z najlepszych sposobów kształcenia. Zależy nam, aby Szkoła Pionierów PFR umożliwiła zdobycie najwyższych kompetencji biznesowych młodym ludziom w całej Polsce. Dzięki temu mogą rozwinąć się nowe firmy i technologie, które będą jak równy z równym konkurowały na międzynarodowych rynkach. Transfer dobrych praktyk, doświadczeń biznesowych jest kluczowym czynnikiem sukcesu w dzisiejszej gospodarce opartej na wiedzy” – powiedział Paweł Borys,  prezes zarządu Polskiego Funduszu Rozwoju.

Nadzór nad warstwą merytoryczną programu objęła Rada Programowa, w skład której wchodzą m.in.: Eliza Kruczkowska – Dyrektor Departamentu Rozwoju Innowacji w PFR, Damian Zapłata – Chief Commercial Officer w Allegro oraz Oliwia Kwiatkowska – Partner Zarządzająca TDJ Foundation. Wśród członków Rady znajdują się również uznani na świecie polscy przedstawiciele świata nauki, nowoczesnych trendów i start-upów.

„Program warsztatów skupi się na edukacji przez wyzwania, czyli rozwiązywaniu konkretnego problemu oraz mentoringu peer-to-peer opartego o pracę zespołową. Integralną częścią programu jest szkolenie na University of Cambridge, które umożliwi uczestnikom poznanie brytyjskiego systemu innowacji oraz wesprze w tworzeniu własnego projektu i jego realizacji po powrocie do Polski” – powiedziała Eliza Kruczkowska – Dyrektor Departamentu Rozwoju Innowacji w PFR.

"100 000 polskich profesjonalnych sprzedawców na Allegro zaspokaja potrzeby milionów klientów. To także nasz sukces, ale i odpowiedzialność za rozwój rynku e-commerce w Polsce. Chętnie dzielimy się wiedzą i doświadczeniem, dlatego wspieramy projekt Szkoły Pionierów PFR wierząc, że wśród nich są także przyszli liderzy e-commerce w Polsce” - powiedział Damian Zapłata, Chief Commercial Officer w Allegro.

„Niebywale istotne jest inicjowanie przedsięwzięć, które pomagają określać potencjał konkretnej osoby, a następnie pokazują jak go rozwijać, by osiągnąć zdefiniowane cele osobiste. Wierzę, że połączenie przedsiębiorczości, kompetencji miękkich i ludzi z ogromnym doświadczeniem może stać się trampoliną do dalszych działań uczestników Szkoły Pionierów PFR i sprawić, że osiągną sukces zawodowy i osobisty" – powiedziała Oliwia Kwiatkowska, Partner Zarządzająca TDJ Foundation.

Aby zgłosić się do Szkoły Pionierów PFR należy wypełnić formularz aplikacyjny dostępny na stronie startup.pfr.pl i załączyć do niego swoje CV oraz plan rozwoju personalnego. W drugim etapie z wybranymi osobami spotka się komisja i zakwalifikuje 50 z nich do udziału w programie.

Szkoła Pionierów PFR ruszy we wrześniu br. Udział w programie jest bezpłatny, uczestnicy pokrywają jedynie koszty zakwaterowania podczas warsztatów w stolicy. Aplikacje można składać do 26. czerwca.

„Celem, jaki realizuje Fundacja PFR, jest wspieranie inicjatyw, które pomagają domykać luki w wymiarze społecznym, stąd nasze zaangażowanie w ten ambitny projekt edukacyjny. Szkoła Pionierów PFR wprowadza nową jakość. Pomaga rozwijać talenty, przygotowywać śmiałe projekty oraz przeciera szlaki do ich realizacji w Polsce” – powiedziała Agata Nałęcz, Prezes Fundacji PFR.

Program jest organizowany przez Polski Fundusz Rozwoju przy wsparciu partnerów: strategicznego – Allegro, głównego – TDJ oraz społecznego – Fundacji PFR.
infographics.png

Szkoła Pionierów PFR inauguracja 4.JPG

Szkoła Pionierów PFR inauguracja 3.JPG

Szkoła Pionierów PFR inauguracja 1.JPG

PFR Folder Online.pdf

pdf | 1,12 MB

Blisko 80 programów dla nowych innowacyjnych firm na startup.pfr.pl (INFOGRAFIKA)

Platforma internetowa startup.pfr.pl po ponad 6 miesiącach działania oferuje już blisko 80 programów wsparcia dla start-upów i pomysłodawców, działających w obszarze innowacji. Na platformie można znaleźć także mapę ekosystemu innowacji oraz historie sukcesów firm, które skorzystały z oferty Grupy PFR.
Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.
Nearly 80 programmes for new innovative firms at startup.pfr.pl (INFOGRAPHIC)

The internet platform startup.pfr.pl, after over 6 months of operation, already offers nearly 80 programmes of support for start-ups and founders operating in the area of innovation. The platform also features a map of the innovation ecosystem and success stories of companies that have benefited from the offer of the PFR Group.
Warsaw becomes a member of Start Alliance, a world league of innovative cities

Warsaw has joined the Start Alliance, an international business network. Thanks to the partnership, innovative companies from the capital city will have the opportunity of getting to know foreign markets more easily, obtaining assistance in their plans of foreign expansion and raising capital. In exchange, foreign companies from the member cities will obtain a comprehensive business service. The project is implemented by three institutions from the PFR Group - the Polish Development Fund (PFR), the Polish Investment and Trade Agency (PAiH) and the Polish Agency for Enterprise Development (PARP). The membership was officially announced during the Wolves Summit congress.