Fundacja PFR wspiera HackArt – pierwszy w Polsce hackathon muzealny

W zabytkowych wnętrzach Muzeum Narodowego w Warszawie w najbliższy weekend odbędzie się pierwszy w Polsce hackathon muzealny – HackArt. Projektanci, graficy i programiści będą pracować nad nowatorskimi rozwiązaniami na styku sztuki i nowych technologii. Zwycięskie projekty zostaną wdrożone w życie i ułatwią codzienną pracę Muzeum Narodowego w Warszawie. Partnerem strategicznym wydarzenia jest Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju.

Uczestnicy premierowej edycji HackArt m.in. przetestują możliwości sztucznej inteligencji (boty i wirtualnych asystentów) w kontekście sztuki i kultury. Nad rozwiązaniami będą pracować w interdyscyplinarnych zespołach. Takie podejście nie tylko integruje kompetencje ale także stymuluje proces kreatywny, bierze pod uwagę różne punkty widzenia, uwzględnia rozmaite potrzeby. W pracy zespołom asystować będą mentorzy, służąc wsparciem merytorycznym podczas całego wydarzenia.

Pierwszy dzień hackathonu to czas na formowanie zespołów i faza koncepcyjna. Drugiego dnia będą kontynuować pracę nad wstępnym modelem lub prototypem rozwiązania. Hackathon zakończy się w niedzielę o godz. 18:00 otwartą dla publiczności prezentacją przed jury.

Partnerem strategicznym wydarzenia jest Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju. Fundacja dąży do wypełnienia luk w wymiarze społecznym. W tym celu prowadzi długofalowe działania z zakresu m.in. edukacji, innowacji, kultury i sztuki oraz wolontariatu. Wykorzystując ekspercką wiedzę, doświadczenie i nowoczesne instrumenty rozwoju, jakie skupia Grupa PFR, fundacja wciela w życie wartościowe i ambitne inicjatywy.

„HackArt to jeden z pierwszych projektów Fundacji PFR na rzecz rozwoju i upowszechniania dostępu do zasobów kultury i sztuki. Wykorzystujemy w tym celu innowacje i nowe technologie. Zastosowanie ich w praktyce sprawia, że doświadczenie obcowania ze sztuką zyskuje nowy wymiar i staje się jeszcze bardziej inspirujące. Ciekawie będzie obserwować, jak rozwiązania wypracowane przez zespoły biorące udział w hackathonie sprawdzają się na co dzień, ułatwiają bieżące funkcjonowanie Muzeum Narodowego w Warszawie, a przede wszystkim przekładają się na pozytywne wrażenia osób odwiedzających muzeum” – powiedziała Agata Nałęcz, prezes Fundacji Polskiego Funduszu Rozwoju.

Więcej informacji na temat hackathonu HackArt: https://hackathon.mnw.art.pl/
Więcej informacji na temat Fundacji PFR: https://fundacja.pfr.pl/pl
stanczyk_rozowy_wydarzenie2.jpg

stanczyk_full.jpg

moshed.jpg

stanczyk_rozowy_wydarzenie2.jpg

TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.
PFR Ventures podpisał pierwsze umowy inwestycyjne z funduszami venture capital

PFR Ventures, pierwszy na polskim rynku profesjonalny inwestor instytucjonalny działający w formule funduszu funduszy (Fund of Funds) zawarł umowy inwestycyjne z 7 funduszami venture capital. Podpisane umów oznacza rozpoczęcie realizacji strategii PFR Ventures, czyli oferowanie finansowania innowacyjnym spółkom z sektora MSP poprzez doświadczone zespoły zarządzające. PFR Ventures  negocjuje kolejne umowy w ramach wszystkich pięciu Funduszy Funduszy, którymi zarządza.
Rusza Szkoła Pionierów PFR – międzynarodowy program edukacyjny dla młodych wizjonerów technologicznych z całej Polski

W dniu 5 czerwca br. ruszył nabór do Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Podczas trzech tygodni intensywnych warsztatów oraz tygodniowego pobytu na University of Cambridge w Wielkiej Brytanii 50 uczestników będzie rozwijać teoretyczne i praktyczne umiejętności biznesowe pod okiem wybitnych szkoleniowców. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.
Spółka współkontrolowana przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. ogłasza wezwanie na akcje spółki Ferrum SA.

Watchet Sp. z o.o. („Watchet”), spółka celowa współkontrolowana przez Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – FIZ AN („FIPP”), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza i pełnomocnikiem jest Polski Fundusz Rozwoju S.A. („PFR”) i pana Marka Warzechę (poprzez MW Asset Management Sp. z o.o. („MWAM”), ogłosiła wezwanie na akcje spółki Ferrum S.A. („Ferrum”) po cenie 4,39 zł za akcję, celem osiągnięcia do 100% akcji Ferrum. Kurs zamknięcia akcji tej spółki notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., wyniósł na dzień 24 maja 2018 r. 3,94 zł za akcję. FIPP, działając w porozumieniu z Markiem Warzechą, Watchet oraz Mezzanine FIZ AN („Mezzanine”), współzarządzany przez CVI Dom Maklerski Sp. z o.o. („CVI”) kontrolują aktualnie bezpośrednio i pośrednio 65,82% akcji Ferrum.

The Polish Development Fund invests in the biotechnology sector by acquiring shares in the offer of Selvita S.A.

The Polish Development Fund Group (the PFR Group), through a special purpose vehicle PFR Life Science, carried out the first investment in the biotechnology sector, participating in the secondary public issue of shares of Selvita S.A., one of the largest innovative biotech companies in Europe. The PFR was one of the largest investors, acquiring shares for almost PLN 40 million. Selvita S.A. acquired a total of PLN 134 million for the implementation of the development strategy for 2017-2021 presented to the investors.