Fundacja PFR wspiera HackArt – pierwszy w Polsce hackathon muzealny

W zabytkowych wnętrzach Muzeum Narodowego w Warszawie w najbliższy weekend odbędzie się pierwszy w Polsce hackathon muzealny – HackArt. Projektanci, graficy i programiści będą pracować nad nowatorskimi rozwiązaniami na styku sztuki i nowych technologii. Zwycięskie projekty zostaną wdrożone w życie i ułatwią codzienną pracę Muzeum Narodowego w Warszawie. Partnerem strategicznym wydarzenia jest Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju.

Uczestnicy premierowej edycji HackArt m.in. przetestują możliwości sztucznej inteligencji (boty i wirtualnych asystentów) w kontekście sztuki i kultury. Nad rozwiązaniami będą pracować w interdyscyplinarnych zespołach. Takie podejście nie tylko integruje kompetencje ale także stymuluje proces kreatywny, bierze pod uwagę różne punkty widzenia, uwzględnia rozmaite potrzeby. W pracy zespołom asystować będą mentorzy, służąc wsparciem merytorycznym podczas całego wydarzenia.

Pierwszy dzień hackathonu to czas na formowanie zespołów i faza koncepcyjna. Drugiego dnia będą kontynuować pracę nad wstępnym modelem lub prototypem rozwiązania. Hackathon zakończy się w niedzielę o godz. 18:00 otwartą dla publiczności prezentacją przed jury.

Partnerem strategicznym wydarzenia jest Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju. Fundacja dąży do wypełnienia luk w wymiarze społecznym. W tym celu prowadzi długofalowe działania z zakresu m.in. edukacji, innowacji, kultury i sztuki oraz wolontariatu. Wykorzystując ekspercką wiedzę, doświadczenie i nowoczesne instrumenty rozwoju, jakie skupia Grupa PFR, fundacja wciela w życie wartościowe i ambitne inicjatywy.

„HackArt to jeden z pierwszych projektów Fundacji PFR na rzecz rozwoju i upowszechniania dostępu do zasobów kultury i sztuki. Wykorzystujemy w tym celu innowacje i nowe technologie. Zastosowanie ich w praktyce sprawia, że doświadczenie obcowania ze sztuką zyskuje nowy wymiar i staje się jeszcze bardziej inspirujące. Ciekawie będzie obserwować, jak rozwiązania wypracowane przez zespoły biorące udział w hackathonie sprawdzają się na co dzień, ułatwiają bieżące funkcjonowanie Muzeum Narodowego w Warszawie, a przede wszystkim przekładają się na pozytywne wrażenia osób odwiedzających muzeum” – powiedziała Agata Nałęcz, prezes Fundacji Polskiego Funduszu Rozwoju.

Więcej informacji na temat hackathonu HackArt: https://hackathon.mnw.art.pl/
Więcej informacji na temat Fundacji PFR: https://fundacja.pfr.pl/pl
stanczyk_rozowy_wydarzenie2.jpg

stanczyk_full.jpg

moshed.jpg

stanczyk_rozowy_wydarzenie2.jpg

MIiR i PFR rozkręcają partnerstwo publiczno-prywatne. Skorzystają mniejsze samorządy

9 sierpnia 2018 r. Witold Słowik, wiceminister inwestycji i rozwoju oraz Paweł Borys, Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju podpisali list intencyjny, inaugurujący program pakietowania projektów partnerstwa publiczno-prywatnego - PPP Pakietowego. Głównym celem mechanizmu pakietowania jest ograniczenie kosztów oraz zwiększenie dostępności tej formy finansowania inwestycji dla mniejszych jednostek samorządu terytorialnego.
Jak dobrze opracować analizę dotyczącą elektromobilności w polskich miastach. Podręcznik dla samorządów.

Rozwój sektora elektromobilności to jeden z flagowych projektów Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. To też jeden z warunków ograniczenia negatywnego wpływu transportu na jakość powietrza zwłaszcza w aglomeracjach miejskich. Istotna rola w powodzeniu tego przedsięwzięcia przypada samorządom. Dlatego to właśnie im dedykowany jest praktyczny podręcznik, który ma im pomóc przygotować analizę kosztów i korzyści związanych z inwestycjami w tabor zeroemisyjny.
GPW, PFR, BIK i IAiR podpisały umowę inwestycyjną

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie, Polski Fundusz Rozwoju, Biuro Informacji Kredytowej i Instytut Analiz i Ratingu podpisały umowę inwestycyjną z zamiarem utworzenia wspólnej agencji ratingowej, której misją będzie wypełnienie luki w ofercie ratingowej skierowanej przede wszystkim do segmentu małych i średnich przedsiębiorstw Umowa jest następstwem porozumienia zawartego 28 listopada 2017 r. między GPW, PFR i BIK, przy udziale IAiR, które dotyczyło współpracy na rzecz agencji ratingowej działającej w oparciu o Instytutu Analiz i Ratingu Rozwój agencji wpisuje się w „Plan na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju” i jest elementem zaktualizowanej strategii #GPW2022 Agencja rozpocznie działalność operacyjną w drugiej połowie 2018 r.
Polski Fundusz Rozwoju zainwestował w PESA Bydgoszcz

Polski Fundusz Rozwoju S.A. oraz PESA Bydgoszcz S.A. podpisały umowę inwestycyjną, na mocy której PFR zaangażuje się w finansowanie największego producenta w branży kolejowej w Polsce. Celem PFR jest przejęcie kontroli nad PESA, a następnie umocnienie i dalszy rozwój spółki, w szczególności jej potencjału eksportowego na europejskich rynkach. Fundusz [1] zarządzany przez PFR zainwestuje w spółkę docelowo kwotę 300 mln PLN, przejmując blisko 100% akcji spółki.