Fundacja PFR wspiera HackArt – pierwszy w Polsce hackathon muzealny

W zabytkowych wnętrzach Muzeum Narodowego w Warszawie w najbliższy weekend odbędzie się pierwszy w Polsce hackathon muzealny – HackArt. Projektanci, graficy i programiści będą pracować nad nowatorskimi rozwiązaniami na styku sztuki i nowych technologii. Zwycięskie projekty zostaną wdrożone w życie i ułatwią codzienną pracę Muzeum Narodowego w Warszawie. Partnerem strategicznym wydarzenia jest Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju.

Uczestnicy premierowej edycji HackArt m.in. przetestują możliwości sztucznej inteligencji (boty i wirtualnych asystentów) w kontekście sztuki i kultury. Nad rozwiązaniami będą pracować w interdyscyplinarnych zespołach. Takie podejście nie tylko integruje kompetencje ale także stymuluje proces kreatywny, bierze pod uwagę różne punkty widzenia, uwzględnia rozmaite potrzeby. W pracy zespołom asystować będą mentorzy, służąc wsparciem merytorycznym podczas całego wydarzenia.

Pierwszy dzień hackathonu to czas na formowanie zespołów i faza koncepcyjna. Drugiego dnia będą kontynuować pracę nad wstępnym modelem lub prototypem rozwiązania. Hackathon zakończy się w niedzielę o godz. 18:00 otwartą dla publiczności prezentacją przed jury.

Partnerem strategicznym wydarzenia jest Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju. Fundacja dąży do wypełnienia luk w wymiarze społecznym. W tym celu prowadzi długofalowe działania z zakresu m.in. edukacji, innowacji, kultury i sztuki oraz wolontariatu. Wykorzystując ekspercką wiedzę, doświadczenie i nowoczesne instrumenty rozwoju, jakie skupia Grupa PFR, fundacja wciela w życie wartościowe i ambitne inicjatywy.

„HackArt to jeden z pierwszych projektów Fundacji PFR na rzecz rozwoju i upowszechniania dostępu do zasobów kultury i sztuki. Wykorzystujemy w tym celu innowacje i nowe technologie. Zastosowanie ich w praktyce sprawia, że doświadczenie obcowania ze sztuką zyskuje nowy wymiar i staje się jeszcze bardziej inspirujące. Ciekawie będzie obserwować, jak rozwiązania wypracowane przez zespoły biorące udział w hackathonie sprawdzają się na co dzień, ułatwiają bieżące funkcjonowanie Muzeum Narodowego w Warszawie, a przede wszystkim przekładają się na pozytywne wrażenia osób odwiedzających muzeum” – powiedziała Agata Nałęcz, prezes Fundacji Polskiego Funduszu Rozwoju.

Więcej informacji na temat hackathonu HackArt: https://hackathon.mnw.art.pl/
Więcej informacji na temat Fundacji PFR: https://fundacja.pfr.pl/pl
stanczyk_rozowy_wydarzenie2.jpg

stanczyk_full.jpg

moshed.jpg

stanczyk_rozowy_wydarzenie2.jpg

Jak dogonić najbogatszych? PFR prezentuje raport specjalny nt. wzrostu gospodarczego

Nie ma gotowej recepty na dogonienie bogatych. Ostatnie trzy dekady rozwoju Polski to ogromny sukces cywilizacyjny, ale póki co to epizod wzrostu, a nie  konwergencja. By podtrzymać wysoki wzrost, potrzebujemy tworzyć warunki do inwestowania w środki produkcji i umiejętności oraz uodparniać gospodarkę na kryzysy i szoki gospodarcze – to główne wnioski z raportu specjalnego PFR „Doganianie bogatszych przez biedniejszych w literaturze ekonomicznej i w praktyce gospodarczej minionego wieku – wnioski dla Polski”, przygotowanego przez Pawła Dobrowolskiego, głównego ekonomistę PFR.
Polski Fundusz Rozwoju przejmuje Polskie Koleje Linowe

Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) zawarł umowę ze spółką zależną funduszu Mid Europa Partners na zakup 99,77% akcji Polskich Kolei Linowych SA (PKL) [1]. Zamknięcie transakcji jest planowane w najbliższych miesiącach po spełnieniu się warunków zawieszających, w tym uzyskaniu przez PFR zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Polski Fundusz Rozwoju przygotował nowy instrument - „Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej”

Podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Wyposażenia Wnętrz „Warsaw Home” w Nadarzynie, Bartłomiej Pawlak, członek zarządu PFR przedstawił nowy instrument wspierania ekspansji zagranicznej polskich firm – Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej. Instrument ma pomóc firmom zdynamizować ekspansję zagraniczną w oparciu o narzędzia dostępne w ramach oferty Grupy PFR oraz współpracę z instytucjami publicznymi. Akcelerator realizowany jest w ramach Programu Flagowego Polskie Meble, którego koordynatorem jest Polski Fundusz Rozwoju. Patronem honorowym działań jest Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli
Polski Fundusz Rozwoju właścicielem BGK Nieruchomości

Polski Fundusz Rozwoju (PFR) został właścicielem spółki BGK Nieruchomości, realizującej inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus. To efekt umowy zawartej przez PFR z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Celem jest integracja narzędzi inwestycyjnych w jednej grupie kapitałowej i przyśpieszenie realizacji inwestycji w przystępne cenowo budownictwo mieszkaniowe.