Blisko 80 programów dla nowych innowacyjnych firm na startup.pfr.pl (INFOGRAFIKA)

INFOGRAFIKA

Platforma internetowa startup.pfr.pl po ponad 6 miesiącach działania oferuje już blisko 80 programów wsparcia dla start-upów i pomysłodawców, działających w obszarze innowacji. Na platformie można znaleźć także mapę ekosystemu innowacji oraz historie sukcesów firm, które skorzystały z oferty Grupy PFR.

Portal startup.pfr.pl został uruchomiony na początku września 2017 roku. Jego celem jest zebranie w jednym miejscu i przedstawienie w przyjazny sposób szerokiej oferty instytucji rozwoju dla innowatorów.

Wszystkie instrumenty wsparcia dostępne w Polskim Funduszu Rozwoju,  Banku Gospodarstwa Krajowego, Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, Agencji Rozwoju Przemysłu, Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu oraz Korporacji Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych zostały podzielone na trzy etapy rozwoju biznesu: Pomysł, Rozwój i Ekspansja Zagraniczna. Do każdego z nich twórcy portalu dobrali usługi z zakresu: finansowania, akceleracji, doradztwa i szkoleń, współpracy z dużym biznesem, czy też zagranicznych targów i wydarzeń. W sumie Grupa PFR przygotowała blisko 80 programów dla nowych innowacyjnych firm oraz osób indywidualnych. Od dnia uruchomienia portalu oferta powiększyła się o 40 programów.

Na platformie można znaleźć również unikatową mapę ekosystemu innowacji w Polsce z około 180 podmiotami i instytucjami wspomagającymi innowatorów,, takimi jak akceleratory, centra transferu technologii, parki technologiczne czy inkubatory przedsiębiorczości. Dodatkowo coraz bardziej rozbudowywana jest sekcja poświęcona historiom firm, które skorzystały z instrumentów oferowanych przez Grupę PFR.

Na rynku jest wiele różnych narzędzi wsparcia dla młodych innowacyjnych firm — finansowego, edukacyjnego i doradczego. Od przedsiębiorców wiemy, że pojawiła się potrzeba uporządkowania i spersonalizowania oferty oraz stworzenia jednego miejsca integracji i kontaktu środowiska młodych przedsiębiorców. Na portal składa się m.in. przystępna dla odbiorcy wyszukiwarka. Bez względu na to, czy firma poszukująca wsparcia jest w fazie pomysłu i potrzebuje weryfikacji rynkowej przydatności produktu, szuka inwestora lub innych źródeł finansowania, czy też rozważa ekspansję zagraniczną – na startup.pfr.pl znajdzie przydatne i aktualne informacje” – mówi Eliza Kruczkowska, Dyrektor Departamentu Rozwoju Innowacji, Polski Fundusz Rozwoju.

Według statystyk strony  największym zainteresowaniem cieszą się: program "Dobry Pomysł", skierowany do osób indywidualnych, mających pomysł na innowacyjne rozwiązanie, program „Wsparcie w starcie” dla osób zamierzających założyć działalność gospodarczą oraz "Pożyczki dla innowacyjnych firm". Portal zanotował już prawie 200 tysięcy odwiedzin, głównie z Polski.

Autorzy portalu regularnie uzupełniają go o nowe  treści. Już wkrótce zostaną uruchomione dwa nowe projekty: edukacyjny – skierowany do osób indywidualnych oraz mentoringowy dla start-upów. Pojawi się także możliwość rejestracji i otrzymywania powiadomień o otwieranych nowych programach, a także ich datach naboru i sposobach aplikacji.

Portal jest dostępny w całości w języku polskim i angielskim. Za jego przygotowanie odpowiada Departament Rozwoju Innowacji w Polskim Funduszu Rozwoju, który koordynuje współpracę z instytucjami rozwojowymi w Grupie.

Infografika dotycząca startup.pfr.pl do wykorzystania w publikacjach. Udzielamy zgody na kopiowanie.

infografika startup.pfr.pl.jpg

Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.
Nearly 80 programmes for new innovative firms at startup.pfr.pl (INFOGRAPHIC)

The internet platform startup.pfr.pl, after over 6 months of operation, already offers nearly 80 programmes of support for start-ups and founders operating in the area of innovation. The platform also features a map of the innovation ecosystem and success stories of companies that have benefited from the offer of the PFR Group.
Warsaw becomes a member of Start Alliance, a world league of innovative cities

Warsaw has joined the Start Alliance, an international business network. Thanks to the partnership, innovative companies from the capital city will have the opportunity of getting to know foreign markets more easily, obtaining assistance in their plans of foreign expansion and raising capital. In exchange, foreign companies from the member cities will obtain a comprehensive business service. The project is implemented by three institutions from the PFR Group - the Polish Development Fund (PFR), the Polish Investment and Trade Agency (PAiH) and the Polish Agency for Enterprise Development (PARP). The membership was officially announced during the Wolves Summit congress.
Rusza Sieć Mentorów PFR - nowy program mentoringowy dla start-upów

Polski Fundusz Rozwoju oraz Fundacja PFR uruchamiają kolejną inicjatywę wspierającą rozwój ekosystemu innowacji w Polsce. Sieć Mentorów PFR to program mentoringowy skierowany do start-upów i młodych firm, poszukujących wsparcia w pracy nad najważniejszymi kompetencjami biznesowymi. Program umożliwi im dostęp do cenionych i doświadczonych ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielą się swoją wiedzą oraz wesprą w pracy nad konkretnymi wyzwaniami.

Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju SA powołany na kolejną kadencję

Rada Nadzorcza Polskiego Funduszu Rozwoju SA, na podstawie § 18 ust. 3 pkt 7) Statutu Spółki, po przeprowadzeniu postępowania kwalifikacyjnego powołała na 5-letnią wspólną kadencję Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju, w składzie:Paweł Borys – prezes zarząduMarcin Piasecki