Blisko 80 programów dla nowych innowacyjnych firm na startup.pfr.pl (INFOGRAFIKA)

INFOGRAFIKA

Platforma internetowa startup.pfr.pl po ponad 6 miesiącach działania oferuje już blisko 80 programów wsparcia dla start-upów i pomysłodawców, działających w obszarze innowacji. Na platformie można znaleźć także mapę ekosystemu innowacji oraz historie sukcesów firm, które skorzystały z oferty Grupy PFR.

Portal startup.pfr.pl został uruchomiony na początku września 2017 roku. Jego celem jest zebranie w jednym miejscu i przedstawienie w przyjazny sposób szerokiej oferty instytucji rozwoju dla innowatorów.

Wszystkie instrumenty wsparcia dostępne w Polskim Funduszu Rozwoju,  Banku Gospodarstwa Krajowego, Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, Agencji Rozwoju Przemysłu, Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu oraz Korporacji Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych zostały podzielone na trzy etapy rozwoju biznesu: Pomysł, Rozwój i Ekspansja Zagraniczna. Do każdego z nich twórcy portalu dobrali usługi z zakresu: finansowania, akceleracji, doradztwa i szkoleń, współpracy z dużym biznesem, czy też zagranicznych targów i wydarzeń. W sumie Grupa PFR przygotowała blisko 80 programów dla nowych innowacyjnych firm oraz osób indywidualnych. Od dnia uruchomienia portalu oferta powiększyła się o 40 programów.

Na platformie można znaleźć również unikatową mapę ekosystemu innowacji w Polsce z około 180 podmiotami i instytucjami wspomagającymi innowatorów,, takimi jak akceleratory, centra transferu technologii, parki technologiczne czy inkubatory przedsiębiorczości. Dodatkowo coraz bardziej rozbudowywana jest sekcja poświęcona historiom firm, które skorzystały z instrumentów oferowanych przez Grupę PFR.

Na rynku jest wiele różnych narzędzi wsparcia dla młodych innowacyjnych firm — finansowego, edukacyjnego i doradczego. Od przedsiębiorców wiemy, że pojawiła się potrzeba uporządkowania i spersonalizowania oferty oraz stworzenia jednego miejsca integracji i kontaktu środowiska młodych przedsiębiorców. Na portal składa się m.in. przystępna dla odbiorcy wyszukiwarka. Bez względu na to, czy firma poszukująca wsparcia jest w fazie pomysłu i potrzebuje weryfikacji rynkowej przydatności produktu, szuka inwestora lub innych źródeł finansowania, czy też rozważa ekspansję zagraniczną – na startup.pfr.pl znajdzie przydatne i aktualne informacje” – mówi Eliza Kruczkowska, Dyrektor Departamentu Rozwoju Innowacji, Polski Fundusz Rozwoju.

Według statystyk strony  największym zainteresowaniem cieszą się: program "Dobry Pomysł", skierowany do osób indywidualnych, mających pomysł na innowacyjne rozwiązanie, program „Wsparcie w starcie” dla osób zamierzających założyć działalność gospodarczą oraz "Pożyczki dla innowacyjnych firm". Portal zanotował już prawie 200 tysięcy odwiedzin, głównie z Polski.

Autorzy portalu regularnie uzupełniają go o nowe  treści. Już wkrótce zostaną uruchomione dwa nowe projekty: edukacyjny – skierowany do osób indywidualnych oraz mentoringowy dla start-upów. Pojawi się także możliwość rejestracji i otrzymywania powiadomień o otwieranych nowych programach, a także ich datach naboru i sposobach aplikacji.

Portal jest dostępny w całości w języku polskim i angielskim. Za jego przygotowanie odpowiada Departament Rozwoju Innowacji w Polskim Funduszu Rozwoju, który koordynuje współpracę z instytucjami rozwojowymi w Grupie.

Infografika dotycząca startup.pfr.pl do wykorzystania w publikacjach. Udzielamy zgody na kopiowanie.

infografika startup.pfr.pl.jpg

Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.
Ruszył portal startup.pfr.pl

Ruszyła strona internetowa startup.pfr.pl, która prezentuje ofertę Grupy PFR dla młodych, innowacyjnych firm oraz wysokotechnologicznych przedsiębiorstw z sektora MŚP, poszukujących kapitału i wsparcia w ramach programów publicznych. Portal w łatwy sposób pomaga znaleźć dostępne instrumenty dla projektów na każdym etapie rozwoju – od fazy pomysłu aż po ekspansję zagraniczną.
Umowa na realizację pilotażu „Dobry pomysł” podpisana

Startuje pilotażowy program pod szyldem „Dobry pomysł”. Umowę w tej sprawie podpisała wiceminister rozwoju Jadwiga Emilewicz i prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys. Program skierowany jest do osób, które są twórcami wynalazków o potencjale rynkowym lub mają ciekawe pomysły biznesowe na wykorzystanie nowatorskich rozwiązań i potrzebują wsparcia do wprawienia ich w ruch lub dalszego rozwoju.
Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju SA powołany na kolejną kadencję

Rada Nadzorcza Polskiego Funduszu Rozwoju SA, na podstawie § 18 ust. 3 pkt 7) Statutu Spółki, po przeprowadzeniu postępowania kwalifikacyjnego powołała na 5-letnią wspólną kadencję Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju, w składzie:Paweł Borys – prezes zarząduMarcin Piasecki

Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju SA powołany na kolejną kadencję