Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.

Głównym celem programu jest rozwój i podniesienie jakości ekosystemu innowacji w Polsce. Warszawa dołączyła do światowej listy innowacyjnych miast Start Alliance, zrzeszających ośrodki takie jak: Londyn, Paryż, Berlin, Wiedeń, Szanghaj, Nowy Jork i Tel Awiw. Dołączenie stolicy Polski do sieci będzie niosło ze sobą szereg korzyści dla przedsiębiorców. Będą oni mieli ułatwiony kontakt z zagranicznymi start-upami czy wydarzeniami branżowymi oraz networkingowymi organizowanymi w miastach partnerskich. Dodatkowo będą mogli liczyć na dostęp do darmowych przestrzeni co-workingowych, spotkań z przedstawicielami korporacji oraz doradztwo z zakresu podatków, prawa, kwestii kadrowych i migracyjnych w wybranych miastach partnerskich. W zamian Polska Agencja Inwestycji i Handlu będzie oferować kompleksową obsługę zagranicznym firmom zainteresowanym prowadzeniem biznesu w Warszawie.

Podczas ceremonii otwarcia Paweł Borys, Prezes PFR powiedział: „Start Alliance jest dla Warszawy możliwością zaistnienia na globalnej mapie miast wysoce innowacyjnych. Zachęcam naszych przedsiębiorców, aby czerpali z zagranicznego potencjału, do którego mają teraz jeszcze bardziej ułatwiony dostęp."

Dr Krzysztof Senger, wiceprezes Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu, która została punktem kontaktowym Start Alliance w Polsce mówi o korzyściach z wejścia do sieci: ,,Ścisła współpraca ze środowiskiem technologicznym z całego świata to dla stołecznych firm technologicznych wielka szansa na rozwój i zbudowanie międzynarodowej rozpoznawalności. Na udziale w inicjatywie Start Alliance skorzysta i sama Warszawa, budując wizerunek innowacyjnej stolicy kraju.’’

Start Alliance to inicjatywa miasta Berlina oraz organizacji Berlin Partner. Jej celem jest sieciowanie najbardziej innowacyjnych miast na świecie oraz tworzenie platformy do przepływu innowacyjnych firm. Firmy, zamiast konkurować ze sobą, otrzymują przestrzeń do nawiązywania współpracy i budowania nowych, międzynarodowych relacji. Wydarzenia oferowane w ramach Start Alliance dedykowane są tym przedsiębiorstwom, które mają za sobą fazę prototypowania i posiadają gotowy produkt na rodzimym rynku.

Korzyścią dla Warszawy, płynącą z udziału w sieci, będzie promocja innowacyjnych firm działających na tym rynku oraz budowanie innowacyjnej marki stolicy za granicami kraju. Punktem kontaktowym Start Alliance w Polsce jest biuro Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu.

Uczestnictwo w sieci Start Alliance współfinansowane jest z funduszy unijnych, w ramach projektu Next Step Poland, który realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – PAiH, PARP i PFR. Jego głównym celem jest rozwój i podniesienie jakości ekosystemu innowacji w Polsce.

Inicjatywa współfinansowana jest z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach IV. Osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa, Działanie: 4.3 Współpraca ponadnarodowa Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.

Blisko 80 programów dla nowych innowacyjnych firm na startup.pfr.pl (INFOGRAFIKA)

Platforma internetowa startup.pfr.pl po ponad 6 miesiącach działania oferuje już blisko 80 programów wsparcia dla start-upów i pomysłodawców, działających w obszarze innowacji. Na platformie można znaleźć także mapę ekosystemu innowacji oraz historie sukcesów firm, które skorzystały z oferty Grupy PFR.
Nearly 80 programmes for new innovative firms at startup.pfr.pl (INFOGRAPHIC)

The internet platform startup.pfr.pl, after over 6 months of operation, already offers nearly 80 programmes of support for start-ups and founders operating in the area of innovation. The platform also features a map of the innovation ecosystem and success stories of companies that have benefited from the offer of the PFR Group.
Warsaw becomes a member of Start Alliance, a world league of innovative cities

Warsaw has joined the Start Alliance, an international business network. Thanks to the partnership, innovative companies from the capital city will have the opportunity of getting to know foreign markets more easily, obtaining assistance in their plans of foreign expansion and raising capital. In exchange, foreign companies from the member cities will obtain a comprehensive business service. The project is implemented by three institutions from the PFR Group - the Polish Development Fund (PFR), the Polish Investment and Trade Agency (PAiH) and the Polish Agency for Enterprise Development (PARP). The membership was officially announced during the Wolves Summit congress.
Rusza Sieć Mentorów PFR - nowy program mentoringowy dla start-upów

Polski Fundusz Rozwoju oraz Fundacja PFR uruchamiają kolejną inicjatywę wspierającą rozwój ekosystemu innowacji w Polsce. Sieć Mentorów PFR to program mentoringowy skierowany do start-upów i młodych firm, poszukujących wsparcia w pracy nad najważniejszymi kompetencjami biznesowymi. Program umożliwi im dostęp do cenionych i doświadczonych ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielą się swoją wiedzą oraz wesprą w pracy nad konkretnymi wyzwaniami.