Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.

Głównym celem programu jest rozwój i podniesienie jakości ekosystemu innowacji w Polsce. Warszawa dołączyła do światowej listy innowacyjnych miast Start Alliance, zrzeszających ośrodki takie jak: Londyn, Paryż, Berlin, Wiedeń, Szanghaj, Nowy Jork i Tel Awiw. Dołączenie stolicy Polski do sieci będzie niosło ze sobą szereg korzyści dla przedsiębiorców. Będą oni mieli ułatwiony kontakt z zagranicznymi start-upami czy wydarzeniami branżowymi oraz networkingowymi organizowanymi w miastach partnerskich. Dodatkowo będą mogli liczyć na dostęp do darmowych przestrzeni co-workingowych, spotkań z przedstawicielami korporacji oraz doradztwo z zakresu podatków, prawa, kwestii kadrowych i migracyjnych w wybranych miastach partnerskich. W zamian Polska Agencja Inwestycji i Handlu będzie oferować kompleksową obsługę zagranicznym firmom zainteresowanym prowadzeniem biznesu w Warszawie.

Podczas ceremonii otwarcia Paweł Borys, Prezes PFR powiedział: „Start Alliance jest dla Warszawy możliwością zaistnienia na globalnej mapie miast wysoce innowacyjnych. Zachęcam naszych przedsiębiorców, aby czerpali z zagranicznego potencjału, do którego mają teraz jeszcze bardziej ułatwiony dostęp."

Dr Krzysztof Senger, wiceprezes Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu, która została punktem kontaktowym Start Alliance w Polsce mówi o korzyściach z wejścia do sieci: ,,Ścisła współpraca ze środowiskiem technologicznym z całego świata to dla stołecznych firm technologicznych wielka szansa na rozwój i zbudowanie międzynarodowej rozpoznawalności. Na udziale w inicjatywie Start Alliance skorzysta i sama Warszawa, budując wizerunek innowacyjnej stolicy kraju.’’

Start Alliance to inicjatywa miasta Berlina oraz organizacji Berlin Partner. Jej celem jest sieciowanie najbardziej innowacyjnych miast na świecie oraz tworzenie platformy do przepływu innowacyjnych firm. Firmy, zamiast konkurować ze sobą, otrzymują przestrzeń do nawiązywania współpracy i budowania nowych, międzynarodowych relacji. Wydarzenia oferowane w ramach Start Alliance dedykowane są tym przedsiębiorstwom, które mają za sobą fazę prototypowania i posiadają gotowy produkt na rodzimym rynku.

Korzyścią dla Warszawy, płynącą z udziału w sieci, będzie promocja innowacyjnych firm działających na tym rynku oraz budowanie innowacyjnej marki stolicy za granicami kraju. Punktem kontaktowym Start Alliance w Polsce jest biuro Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu.

Uczestnictwo w sieci Start Alliance współfinansowane jest z funduszy unijnych, w ramach projektu Next Step Poland, który realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – PAiH, PARP i PFR. Jego głównym celem jest rozwój i podniesienie jakości ekosystemu innowacji w Polsce.

Inicjatywa współfinansowana jest z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach IV. Osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa, Działanie: 4.3 Współpraca ponadnarodowa Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.

Ruszył portal startup.pfr.pl

Ruszyła strona internetowa startup.pfr.pl, która prezentuje ofertę Grupy PFR dla młodych, innowacyjnych firm oraz wysokotechnologicznych przedsiębiorstw z sektora MŚP, poszukujących kapitału i wsparcia w ramach programów publicznych. Portal w łatwy sposób pomaga znaleźć dostępne instrumenty dla projektów na każdym etapie rozwoju – od fazy pomysłu aż po ekspansję zagraniczną.
Umowa na realizację pilotażu „Dobry pomysł” podpisana

Startuje pilotażowy program pod szyldem „Dobry pomysł”. Umowę w tej sprawie podpisała wiceminister rozwoju Jadwiga Emilewicz i prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys. Program skierowany jest do osób, które są twórcami wynalazków o potencjale rynkowym lub mają ciekawe pomysły biznesowe na wykorzystanie nowatorskich rozwiązań i potrzebują wsparcia do wprawienia ich w ruch lub dalszego rozwoju.
Oświadczenie Polskiego Funduszu Rozwoju SA

Polski Fundusz Rozwoju SA nie prowadził i nie prowadzi żadnych negocjacji ze spółką GetBack SA, w żadnym zakresie, a w szczególności dotyczących finansowania. PFR SA i GetBack SA nie są stronami żadnych umów oraz wstępnych porozumień dotyczących finansowania. PFR SA  otr
TAURON i Polski Fundusz Rozwoju zawarli umowy na finansowanie budowy bloku 910 MW w Jaworznie

TAURON Polska Energia podpisał z Funduszami Inwestycyjnymi zarządzanymi przez  Polski Fundusz Rozwoju (PFR) umowę inwestycyjną i umowę wspólników określające warunki zaangażowania w realizację budowy bloku energetycznego 910 MW w Jaworznie. PFR zainwestuje w budowę 880 mln zł.

Oświadczenie Polskiego Funduszu Rozwoju SA