Polski Fundusz Rozwoju inwestuje w sektor biotechnologiczny, obejmując akcje w ofercie Selvity

Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju (Grupa PFR), za pośrednictwem spółki celowej PFR Life Science, przeprowadziła pierwszą inwestycję w sektorze biotechnologicznym biorąc udział we wtórnej publicznej emisji akcji spółki Selvita S.A., jednej z największych innowacyjnych firm biotechnologicznych w Europie. PFR był jednym z największych inwestorów, obejmując akcje o wartości niemal 40 mln zł. Selvita pozyskała łącznie 134 mln zł na realizację przedstawionej inwestorom strategii rozwoju na lata 2017-2021.

Sektor biotechnologiczny to jeden z kluczowych sektorów rozwoju polskiej gospodarki określonych w Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju.

- Ilość przedsięwzięć biotechnologicznych na świecie ciągle rośnie. Widać więc wyraźnie, że biotechnologia odgrywa coraz większą rolę w gospodarce. Jest to dziedzina inwestycyjnie trudna, bo związana z większym ryzykiem. Dlatego tym cenniejsze są takie inicjatywy jak ta dzisiejsza – powiedziała Jadwiga Emilewicz,  Minister Przedsiębiorczości i Technologii.

Grupa PFR poprzez flagowy Program Rozwoju Biotechnologii oraz Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii już od wielu miesięcy wspiera budowanie ekosystemu tego sektora. Trwają prace nad stworzeniem kompleksowego programu dla rozwoju biotechnologii. Program ma obejmować szereg działań, na przykład nowe regulacje ułatwiające badania kliniczne, zachęty podatkowe czy praktyki dla studentów w firmach. Teraz, w odpowiedzi na zapotrzebowanie dynamicznie rozwijającej się branży, Grupa PFR za pośrednictwem spółki PFR Life Science sp. z o.o., postanowiła również zaangażować się kapitałowo w wybrane firmy biotechnologiczne, w szczególności poszukujące źródeł finansowania badań klinicznych. Inwestycja w Selvitę jest pierwszą inwestycją spółki PFR Life Science, której działalność koncentruje się na inwestycjach w sektorze biotechnologicznym.

- Polski rynek kapitałowy dopiero uczy się branży biotechnologicznej. Dlatego z wielką radością przyjęliśmy informację o udziale w ofercie publicznej akcji Selvity PFR Life Science, który jako dedykowany i długoterminowy inwestor jest dla nas cennym partnerem. Udział PFR Life Science w ofercie publicznej akcji był jednym z kluczowych czynników, które pozwoliły na skuteczne jej uplasowanie. Silna deklaracja ze strony funduszu w trakcie budowania księgi popytu stanowiła filar, który zapewnił stabilność procesu pomimo turbulencji, których podczas trwających zapisów na akcje doświadczały światowe indeksy - powiedział Paweł Przewięźlikowski, współzałożyciel, największy akcjonariusz i prezes Selvita S.A.

Emisja akcji miała na celu pozyskanie funduszy niezbędnych do realizacji strategii Selvity na lata 2017-2021, zakładającej przede wszystkim zwiększenie inwestycji w rozwój segmentu innowacyjnego i rozwijanych w jego ramach projektów w obszarze onkologii. Kluczowym celem biznesowym jest rozwój projektu SEL120 do etapu II fazy badań klinicznych i podpisanie kontraktu partneringowego. Łączne nakłady finansowe związane z planami inwestycyjnymi na lata 2017-2021 sięgną 390 mln zł.  Planowane wydatki na obszary związane z R&D wyniosą do roku 2021 ok. 290 mln zł, co oznacza, że środki pozyskane od inwestorów pokryją ok. połowę tej kwoty (reszta zostanie sfinansowana przede wszystkim z pozyskanych już grantów i środków własnych). Pozostałe wydatki inwestycyjne, związane z budową Centrum Rozwoju Leków Innowacyjnych (kompleksowego zestawu laboratoriów do opracowywania oryginalnych leków) oraz rozwojem segmentów usługowego i bioinformatycznego firmy, sfinansowane zostaną wyłącznie z dotacji oraz środków własnych (brak finansowania ze środków z emisji).

- Polski Fundusz Rozwoju wysłuchał głosu branży, która wielokrotnie podkreślała, że w Polsce brakuje dedykowanych źródeł finansowania, które pozwoliłoby wiodącym firmom biotechnologicznym na wdrożenie ambitnych planów rozwoju mogących w przyszłości zaowocować stworzeniem polskich innowacyjnych leków i technologii - powiedział Paweł Borys, prezes PFR.

- Oprócz inwestycji bezpośrednich w większe spółki z branży, będziemy wspierać rozwój sektora również poprzez działalność PFR Ventures, co przyczyni się do zwiększenia dostępności kapitału dla innowacyjnych firm na wcześniejszych etapach rozwoju - dodał Paweł Borys.

Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju za pośrednictwem PFR Life Science planuje zainwestować łącznie do 300 mln zł w wybrane spółki biotechnologiczne, zakładając średnią wielkość inwestycji pomiędzy 30 a 50 mln zł. Działalność inwestycyjna w tym sektorze jest wspierana przez ekspertów branżowych, którzy pomagają ocenić innowacyjność i atrakcyjność planów rozwojowych wybranych spółek.

Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju i Selvita planują współpracę w obszarze promocji branży i wspierania innowacyjnych firm biotechnologicznych na wcześniejszych etapach rozwoju m.in. poprzez stworzenie grupy eksperckiej oferującej młodszym firmom dostęp do wiedzy merytorycznej i doświadczenia w pozyskiwaniu kapitału.

Bezpośrednim inwestorem w Selvita S.A. będzie spółka PFR Life Science sp. z o.o., której jedynym wspólnikiem jest współfinansowany przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych, którym zarządza PFR Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A.

Selvita S.A. jest polską, jedną z największych w Europie, firmą biotechnologiczną działającą w obszarze odkrywania i rozwoju leków stosowanych w obszarze onkologicznym. Zajmuje się również świadczeniem laboratoryjnych usług badawczo-rozwojowych na zlecenie farmaceutycznych, biotechnologicznych i chemicznych firm z całego świata. Poprzez spółkę zależną – Ardigen – tworzy zaawansowane rozwiązania bioinformatyczne. Selvita została założona w 2007 r. Obecnie zatrudnia ponad 430 pracowników, z których ok. 1/3 posiada stopień doktora. Główna siedziba Spółki i laboratoria mieszczą się w Krakowie; drugi oddział laboratoryjny znajduje się w Poznaniu. Selvita posiada biura w największych ośrodkach biotechnologicznych na świecie, w Regionie Bostonu i Regionie San Francisco w Stanach Zjednoczonych oraz w Cambridge w Wielkiej Brytanii. W 2011 r. Selvita debiutowała na rynku NewConnect. Od roku 2014 notowana jest na głównym rynku GPW. W marcu 2017 r. weszła w skład indeksu sWIG80. Więcej informacji: www.selvita.com

Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju to grupa finansowa obejmująca m.n. Polski Fundusz Rozwoju S.A., PFR Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A., oraz PFR Ventures sp. z o.o., oferująca instrumenty służące rozwojowi przedsiębiorstw, samorządów oraz osób prywatnych, inwestująca w zrównoważony rozwój społeczny i gospodarczy. Działa w oparciu o profesjonalny zespół i najlepsze standardy międzynarodowe. Misją PFR, jako polskiej rozwojowej instytucji finansowej, jest realizacja programów sprzyjających zwiększeniu długoterminowego potencjału inwestycyjnego i gospodarczego Polski oraz wyrównywaniu szans i ochronie środowiska naturalnego. Więcej informacji: www.pfr.pl.

PFR Life Science sp. z o.o. to spółka portfelowa Funduszu, którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza PFR, której celem jest inwestowanie w spółki biotechnologiczne, w szczególności działające w obszarze tworzenia innowacyjnych leków.

PFR_Selvita_3.jpg

PFR_Selvita_1.jpg

PFR_Selvita_2.jpg

PFR Life Science inwestuje w biotechnologię obejmując akcje Mabionu

PFR Life Science, spółka celowa Grupy Polskiego Funduszu Rozwoju przeprowadziła kolejną inwestycję w sektorze biotechnologicznym biorąc udział w emisji prywatnej akcji Mabion S.A., polskiej spółki wyspecjalizowanej w technologii leków biopodobnych. W ramach emisji spółka pozyskała finansowanie w wysokości 174,8 miliona zł, co stanowi 16% jej kapitału zakładowego. PFR Life Science objął nowe akcje spółki o wartości 38,3 mln zł. Pozostałymi udziałowcami emisji zostali inwestorzy ze Stanów Zjednoczonych oraz Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju.
TAURON i Polski Fundusz Rozwoju zawarli umowy na finansowanie budowy bloku 910 MW w Jaworznie

TAURON Polska Energia podpisał z Funduszami Inwestycyjnymi zarządzanymi przez  Polski Fundusz Rozwoju (PFR) umowę inwestycyjną i umowę wspólników określające warunki zaangażowania w realizację budowy bloku energetycznego 910 MW w Jaworznie. PFR zainwestuje w budowę 880 mln zł.
Polski Fundusz Rozwoju uruchamia kolejne inwestycje samorządowe w ramach Pakietu dla Miast Średnich

W dniu 11 stycznia 2018 r. PFR Fundusz Inwestycji Samorządowych – którego misją jest dostarczanie Kapitału na Rozwój Samorządów - podpisał umowy inwestycyjne. Pierwsza została podpisana z gminami Nowy Sącz, Nawojowa, Stary Sącz, Kamionka Wielka, Korzenna, dzięki której fundusz PFR dokona inwestycji w spółkę Sądeckie Wodociągi. Druga inwestycja dotyczy także rozbudowy infrastruktury wodno-kanlizacyjnej w Limanowej, gdzie fundusz stanie się udziałowcem Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. Łączna wartość obu inwestycji wynosi 50 mln złotych.
The Polish Development Fund starts new local government investments under the Package for Medium Sized Cities Program

On January 11, 2018, PFR Fundusz Inwestycji Samorządowych, whose mission is to provide Capital for the Development of Local Governments, signed investment agreements. The first agreement was concluded with the municipalities of Nowy Sącz, Nawojowa, Stary Sącz, Kamionka Wielka, and Korzenna, by means of which the Polish Development Fund will invest in the Sądeckie Wodociągi company. The second investment also covers the extension of the water and sewage infrastructure in Limanowa, where the fund will become a shareholder of the Department of Public Utilities and Housing. The total value of both investments amounts to PLN 50 million.

WSE, the Polish Development Fund and BIK, with the participation of IAiR, signed a co-operation agreement for a joint rating agency

On November 28, 2017, the Warsaw Stock Exchange, the Polish Development Fund and BIK signed a cooperation agreement for a joint rating agency based on Instytut Analiz i Ratingu. The objective of the agreement is to bridge a gap in the rating offer, targeting mainly the SME sector. The development of the Agency is a part of the Plan for Responsible Development. The Agency will launch operations in the second half of 2018.