Polski Fundusz Rozwoju uruchamia kolejne inwestycje samorządowe w ramach Pakietu dla Miast Średnich

W dniu 11 stycznia 2018 r. PFR Fundusz Inwestycji Samorządowych – którego misją jest dostarczanie Kapitału na Rozwój Samorządów - podpisał umowy inwestycyjne. Pierwsza została podpisana z gminami Nowy Sącz, Nawojowa, Stary Sącz, Kamionka Wielka, Korzenna, dzięki której fundusz PFR dokona inwestycji w spółkę Sądeckie Wodociągi. Druga inwestycja dotyczy także rozbudowy infrastruktury wodno-kanlizacyjnej w Limanowej, gdzie fundusz stanie się udziałowcem Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. Łączna wartość obu inwestycji wynosi 50 mln złotych.

"Jednym z fundamentalnych celów polityki społeczno-gospodarczej naszego rządu jest  wyrównywanie szans rozwojowych poszczególnych regionów kraju i skończenie z krzywdzącym oraz wstydliwym podziałem na Polskę „A”, „B” i „C”. To właśnie poza aglomeracjami, w małych i średnich polskich miastach, istnieje społeczny niedosyt oraz infrastrukturalny deficyt inwestycji poprawiających jakość życia mieszkańców. Państwo polskie musi wykazywać swoją aktywność w zasypywaniu różnic, czasami wręcz cywilizacyjnych, pomiędzy dużymi, a mniejszymi ośrodkami miejskimi. Program zainicjowany  przez Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Polskim Funduszem Rozwoju oraz samorządami, stanowi duży i bardzo wymierny impuls do realizacji oczekiwanych przez społeczności lokalne, szeregu inwestycji zmieniających na lepsze codzienne życie mieszkańców naszych małych Ojczyzn" – uważa premier Mateusz Morawiecki.

"PFR realizuje Pakiet dla Miast Średnich, który jest elementem tzw. Planu Morawieckiego, mającym na celu przyspieszenie inwestycji w nowoczesną infrastrukturę polskich samorządów. Naszym celem jest dostarczenie Kapitału na Rozwój Samorządów jako kluczowego elementu oferty Polskiego Funduszu Rozwoju dla jednostek samorządu terytorialnego, które chcą sfinansować inwestycje. Jestem przekonany, że nasza oferta przyczyni się do znacznego zwiększenia dynamiki inwestycji polskich samorządów, w szczególności w obszarze infrastruktury wodno-kanalizacyjnej, systemów ciepłownictwa oraz rewitalizacji" – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

PFR (za pośrednictwem Funduszu Inwestycji Samorządowych) zainwestuje w Sądeckie Wodociągi oraz Miejskie Zakłady Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej w Limanowej, obejmując pakiety mniejszościowe w tych spółkach. Pozyskane środki samorządy zamierzają przeznaczyć na realizację strategicznych inwestycji dla swoich mieszkańców. Inwestycja Polskiego Funduszu Rozwoju ma maksymalnie 20-letni horyzont inwestycyjny.

"Dzisiejsza uroczystość pokazuje, że spotkania przedinwestycyjne z ekspertami PFR przyniosły pierwsze efekty, a sam instrument przygotowany w ramach Pakietu dla średnich miast jest bardzo potrzebny. Już dwa miasta zdecydowały się na realizację projektów w tym modelu. To pionierska decyzja, która przyniesie korzyści każdej ze stron, a także potwierdzenie tego, że PFR stanowi bezpieczne źródło finansowania lokalnych inwestycji publicznych" – zaznaczył Jerzy Kwieciński, minister inwestycji i rozwoju.

Dodatkowo do 11 stycznia 2018 r. Polski Fundusz Rozwoju zawarł ponad 20 umów o współpracy i zachowaniu poufności z jednostkami samorządu terytorialnego, które rozważają współpracę z podmiotami takimi jak Polski Fundusz Rozwoju.

"Oferta PFR przeznaczona jest dla tych jednostek samorządu terytorialnego, które w obliczu  ograniczonego dostępu do środków pomocowych UE, nie mają możliwości dalszego zadłużenia.
Z naszych badań wynika, że wartość potrzeb inwestycyjnych samorządów, dla których nie posiadają one zapewnionego finansowania ponad 3-krotnie przekracza ich zdolność do zadłużania. W takich przypadkach oferta Polskiego Funduszu Rozwoju oraz instrument finansowania jakim jest Partnerstwo Publiczno-Prywatne stanowi dobry instrument finansowania usług publicznych i sposób na realizację kapitałochłonnych inwestycji nie generujących przychodu. Z satysfakcją podpsujemy dzisiaj pierwsze umowy w ramach naszego programu. Ufam, że inne samorządy także skorzystają z naszej oferty"
– powiedział Bartłomiej Pawlak, członek zarządu Polskiego Funduszu Rozwoju odpowiedzialny m.in. za inwestycje samorządowe.

"Pakiet dla średnich miast to projekt strategiczny, który pomaga mniejszym ośrodkom konkurować z tymi dużymi w pozyskiwaniu funduszy zewnętrznych, skorzystaniu z innowacyjnych źródeł finansowania i przyciągnięciu prywatnych inwestorów. Po pierwszych miesiącach widzimy, że ta forma wsparcia skutecznie mobilizuje je do aplikowania o środki oraz wpływa na ich rozwój, a tym samym na gospodarkę lokalną i krajową" – powiedział Adam Hamryszczak, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju.

Polski Fundusz Rozwoju jest Partnerem Ministerstwa Rozwoju w realizacji programu „Pakiet dla miast średnich”. Rolą PFR jest prowadzenie konsultacji z jednostkami samorządu terytorialnego dotyczących możliwości sfinansowania ich potrzeb inwestycyjnych. W ramach naboru do PFR zgłosiło się 150 samorządów, które poszukują możliwości realizacji inwestycji, nie mają możliwości pozyskania dotacji, a z różnych względów nie chcą lub nie mogą się zadłużać. Najwięcej potrzeb inwestycyjnych zostało zgłoszonych w obszarze infrastruktury drogowo-transportowej (tj.: drogi, ulice, obwodnice, węzły, mosty, dworce, linie kolejowe, tabor, węzły przesiadkowe) oraz w obszarze kubatura (muzea, centra akwizycji wiedzy, szkoły, przedszkola). Ich łączna wartość wynosi w sumie ponad 5,5 mld zł.

pakiet 5_edited.jpg

pakiet 2_edited.jpg

pakiet 1_edited.jpg

pakiet 4_edited.jpg

pakiet 3_edited.jpg

The Polish Development Fund starts new local government investments under the Package for Medium Sized Cities Program

On January 11, 2018, PFR Fundusz Inwestycji Samorządowych, whose mission is to provide Capital for the Development of Local Governments, signed investment agreements. The first agreement was concluded with the municipalities of Nowy Sącz, Nawojowa, Stary Sącz, Kamionka Wielka, and Korzenna, by means of which the Polish Development Fund will invest in the Sądeckie Wodociągi company. The second investment also covers the extension of the water and sewage infrastructure in Limanowa, where the fund will become a shareholder of the Department of Public Utilities and Housing. The total value of both investments amounts to PLN 50 million.
Polski Fundusz Rozwoju zainwestował w PESA Bydgoszcz

Polski Fundusz Rozwoju S.A. oraz PESA Bydgoszcz S.A. podpisały umowę inwestycyjną, na mocy której PFR zaangażuje się w finansowanie największego producenta w branży kolejowej w Polsce. Celem PFR jest przejęcie kontroli nad PESA, a następnie umocnienie i dalszy rozwój spółki, w szczególności jej potencjału eksportowego na europejskich rynkach. Fundusz [1] zarządzany przez PFR zainwestuje w spółkę docelowo kwotę 300 mln PLN, przejmując blisko 100% akcji spółki.
Nowa linia produkcyjna Ferrum dzięki inwestycji PFR

Ferrum uruchomiło w swojej katowickiej fabryce unikatową w tej części Europy linię do produkcji rur spiralnie spawanych, której potencjał techniczny oraz możliwości produkcyjne pozwalają na realizowanie dostaw nie tylko na rynek krajowy, ale również krajów UE oraz rynki międzynarodowe. Dzięki temu przedsięwzięciu Ferrum będzie plasować się wśród wiodących światowych producentów rur spiralnie spawanych dysponując liniami do wykonania powłok antykorozyjnych zewnętrznych i wewnętrznych. Zainstalowana średnioroczna zdolność produkcyjna na poziomie około 120 tysięcy ton przy uwzględnieniu dotychczasowego potencjału pozwala na wyprodukowanie docelowo 200 tysięcy ton rur rocznie.
Spółka współkontrolowana przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. ogłasza wezwanie na akcje spółki Ferrum SA.

Watchet Sp. z o.o. („Watchet”), spółka celowa współkontrolowana przez Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – FIZ AN („FIPP”), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza i pełnomocnikiem jest Polski Fundusz Rozwoju S.A. („PFR”) i pana Marka Warzechę (poprzez MW Asset Management Sp. z o.o. („MWAM”), ogłosiła wezwanie na akcje spółki Ferrum S.A. („Ferrum”) po cenie 4,39 zł za akcję, celem osiągnięcia do 100% akcji Ferrum. Kurs zamknięcia akcji tej spółki notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., wyniósł na dzień 24 maja 2018 r. 3,94 zł za akcję. FIPP, działając w porozumieniu z Markiem Warzechą, Watchet oraz Mezzanine FIZ AN („Mezzanine”), współzarządzany przez CVI Dom Maklerski Sp. z o.o. („CVI”) kontrolują aktualnie bezpośrednio i pośrednio 65,82% akcji Ferrum.