PFR Ventures rozpoczyna nabór do programu PFR Otwarte Innowacje FIZ

PFR Otwarte Innowacje FIZ jest funduszem funduszy, który poprzez fundusze VC dostarczy finansowanie spółkom MŚP realizującym projekty technologiczne w formule otwartych innowacji. Formuła otwartych innowacji polega na opracowaniu innowacji technologicznej (w tym nowych produktów/procesów) przy wykorzystaniu wiedzy, zasobów i technologii pochodzących z zewnętrznych źródeł tj. z sektora nauki i/lub we współpracy z interesariuszami organizacji.

Rozpoczęcie naboru ofert na fundusze VC zaplanowane jest na 4 grudnia 2017 roku i potrwa do 15 grudnia 2017 roku. Budżet inwestycyjny programu w połączeniu z wymaganym wkładem od inwestorów prywatnych pozwoli na przekazanie do spółek ponad 0,5 mld złotych. Wielkość inwestycji w jedną spółkę to 5-60 mln PLN (przy czym nie więcej niż 20% budżetu inwestycyjnego funduszu venture capital).

PFR Otwarte Innowacje FIZ planuje zainwestować w 5-8 funduszy VC, przy czym dopuszczalne jest składanie aplikacji na jeden z dwóch modeli. Pierwszy model to "standardowy" fundusz VC, z wkładem pochodzącym od inwestorów prywatnych, podmiotu zarządzającego i PFR Otwarte Innowacje FIZ. Natomiast drugi model to fundusz koinwestycyjny, z wkładem jedynie od podmiotu zarządzającego i PFR Otwarte Innowacje FIZ, który będzie dobierał inwestorów prywatnych w formule deal by deal przy inwestycji w każdą spółkę.

Wszystkich zainteresowanych naborem do programu PFR Otwarte Innowacje FIZ zapraszamy na spotkanie informacyjne, podczas którego zostaną zaprezentowane główne założenia programu oraz zakres danych wymaganych do złożenia oferty.

Spotkanie odbędzie się 1 grudnia 2017 r. o godz. 13:00 w Sali Kinowej Centrum Bankowo-Finansowego "Nowy Świat" S.A. przy ul. Nowy Świat 6/12 (poziom -1).

Prosimy o rejestrację na wydarzenie do 30 listopada br. (liczba miejsc ograniczona) na stronie wydarzenia.

PFR Ventures launches a call for the PFR OPEN INNOVATION FIZ Program

PFR Open Innovation FIZ is a fund of funds that will provide financing through VC funds to SME companies implementing technological projects in the formula of open innovations. The formula of open innovations is based on the development of technological innovation (including new products/processes) using knowledge, resources and technologies from external sources, i.e. from the science sector and/or in cooperation with organization's stakeholders.
PFR Ventures podpisał pierwsze umowy inwestycyjne z funduszami venture capital

PFR Ventures, pierwszy na polskim rynku profesjonalny inwestor instytucjonalny działający w formule funduszu funduszy (Fund of Funds) zawarł umowy inwestycyjne z 7 funduszami venture capital. Podpisane umów oznacza rozpoczęcie realizacji strategii PFR Ventures, czyli oferowanie finansowania innowacyjnym spółkom z sektora MSP poprzez doświadczone zespoły zarządzające. PFR Ventures  negocjuje kolejne umowy w ramach wszystkich pięciu Funduszy Funduszy, którymi zarządza.
TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.
Rusza Szkoła Pionierów PFR – międzynarodowy program edukacyjny dla młodych wizjonerów technologicznych z całej Polski

W dniu 5 czerwca br. ruszył nabór do Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Podczas trzech tygodni intensywnych warsztatów oraz tygodniowego pobytu na University of Cambridge w Wielkiej Brytanii 50 uczestników będzie rozwijać teoretyczne i praktyczne umiejętności biznesowe pod okiem wybitnych szkoleniowców. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.

FAMUR S.A. oraz Polski Fundusz Rozwoju rozpoczynają współpracę na rzecz modernizacji polskiej branży wydobywczej

FAMUR S.A. i Polski Fundusz Rozwoju S.A.  podpisały dzisiaj umowę o wspólnej inwestycji w spółkę Mining Equipment Finance Sp. z o.o. Głównym obszarem działalności spółki z Grupy FAMUR jest finansowanie strategicznych inwestycji z punktu widzenia modernizacji sektora górniczego i energetycznego. Są one realizowane przez krajowe spółki wydobywcze. Pośrednio projekt przyczyni się do przyspieszenia tempa wzrostu efektywności i bezpieczeństwa wydobycia surowców w Polsce.