PFR Ventures rozpoczyna nabór do programu PFR Otwarte Innowacje FIZ

PFR Otwarte Innowacje FIZ jest funduszem funduszy, który poprzez fundusze VC dostarczy finansowanie spółkom MŚP realizującym projekty technologiczne w formule otwartych innowacji. Formuła otwartych innowacji polega na opracowaniu innowacji technologicznej (w tym nowych produktów/procesów) przy wykorzystaniu wiedzy, zasobów i technologii pochodzących z zewnętrznych źródeł tj. z sektora nauki i/lub we współpracy z interesariuszami organizacji.

Rozpoczęcie naboru ofert na fundusze VC zaplanowane jest na 4 grudnia 2017 roku i potrwa do 15 grudnia 2017 roku. Budżet inwestycyjny programu w połączeniu z wymaganym wkładem od inwestorów prywatnych pozwoli na przekazanie do spółek ponad 0,5 mld złotych. Wielkość inwestycji w jedną spółkę to 5-60 mln PLN (przy czym nie więcej niż 20% budżetu inwestycyjnego funduszu venture capital).

PFR Otwarte Innowacje FIZ planuje zainwestować w 5-8 funduszy VC, przy czym dopuszczalne jest składanie aplikacji na jeden z dwóch modeli. Pierwszy model to "standardowy" fundusz VC, z wkładem pochodzącym od inwestorów prywatnych, podmiotu zarządzającego i PFR Otwarte Innowacje FIZ. Natomiast drugi model to fundusz koinwestycyjny, z wkładem jedynie od podmiotu zarządzającego i PFR Otwarte Innowacje FIZ, który będzie dobierał inwestorów prywatnych w formule deal by deal przy inwestycji w każdą spółkę.

Wszystkich zainteresowanych naborem do programu PFR Otwarte Innowacje FIZ zapraszamy na spotkanie informacyjne, podczas którego zostaną zaprezentowane główne założenia programu oraz zakres danych wymaganych do złożenia oferty.

Spotkanie odbędzie się 1 grudnia 2017 r. o godz. 13:00 w Sali Kinowej Centrum Bankowo-Finansowego "Nowy Świat" S.A. przy ul. Nowy Świat 6/12 (poziom -1).

Prosimy o rejestrację na wydarzenie do 30 listopada br. (liczba miejsc ograniczona) na stronie wydarzenia.

PFR Ventures launches a call for the PFR OPEN INNOVATION FIZ Program

PFR Open Innovation FIZ is a fund of funds that will provide financing through VC funds to SME companies implementing technological projects in the formula of open innovations. The formula of open innovations is based on the development of technological innovation (including new products/processes) using knowledge, resources and technologies from external sources, i.e. from the science sector and/or in cooperation with organization's stakeholders.
PFR Ventures podpisał pierwsze umowy inwestycyjne z funduszami venture capital

PFR Ventures, pierwszy na polskim rynku profesjonalny inwestor instytucjonalny działający w formule funduszu funduszy (Fund of Funds) zawarł umowy inwestycyjne z 7 funduszami venture capital. Podpisane umów oznacza rozpoczęcie realizacji strategii PFR Ventures, czyli oferowanie finansowania innowacyjnym spółkom z sektora MSP poprzez doświadczone zespoły zarządzające. PFR Ventures  negocjuje kolejne umowy w ramach wszystkich pięciu Funduszy Funduszy, którymi zarządza.
MIiR i PFR rozkręcają partnerstwo publiczno-prywatne. Skorzystają mniejsze samorządy

9 sierpnia 2018 r. Witold Słowik, wiceminister inwestycji i rozwoju oraz Paweł Borys, Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju podpisali list intencyjny, inaugurujący program pakietowania projektów partnerstwa publiczno-prywatnego - PPP Pakietowego. Głównym celem mechanizmu pakietowania jest ograniczenie kosztów oraz zwiększenie dostępności tej formy finansowania inwestycji dla mniejszych jednostek samorządu terytorialnego.
Jak dobrze opracować analizę dotyczącą elektromobilności w polskich miastach. Podręcznik dla samorządów.

Rozwój sektora elektromobilności to jeden z flagowych projektów Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. To też jeden z warunków ograniczenia negatywnego wpływu transportu na jakość powietrza zwłaszcza w aglomeracjach miejskich. Istotna rola w powodzeniu tego przedsięwzięcia przypada samorządom. Dlatego to właśnie im dedykowany jest praktyczny podręcznik, który ma im pomóc przygotować analizę kosztów i korzyści związanych z inwestycjami w tabor zeroemisyjny.