PFR Ventures rozpoczyna nabór do programu PFR Otwarte Innowacje FIZ

PFR Otwarte Innowacje FIZ jest funduszem funduszy, który poprzez fundusze VC dostarczy finansowanie spółkom MŚP realizującym projekty technologiczne w formule otwartych innowacji. Formuła otwartych innowacji polega na opracowaniu innowacji technologicznej (w tym nowych produktów/procesów) przy wykorzystaniu wiedzy, zasobów i technologii pochodzących z zewnętrznych źródeł tj. z sektora nauki i/lub we współpracy z interesariuszami organizacji.

Rozpoczęcie naboru ofert na fundusze VC zaplanowane jest na 4 grudnia 2017 roku i potrwa do 15 grudnia 2017 roku. Budżet inwestycyjny programu w połączeniu z wymaganym wkładem od inwestorów prywatnych pozwoli na przekazanie do spółek ponad 0,5 mld złotych. Wielkość inwestycji w jedną spółkę to 5-60 mln PLN (przy czym nie więcej niż 20% budżetu inwestycyjnego funduszu venture capital).

PFR Otwarte Innowacje FIZ planuje zainwestować w 5-8 funduszy VC, przy czym dopuszczalne jest składanie aplikacji na jeden z dwóch modeli. Pierwszy model to "standardowy" fundusz VC, z wkładem pochodzącym od inwestorów prywatnych, podmiotu zarządzającego i PFR Otwarte Innowacje FIZ. Natomiast drugi model to fundusz koinwestycyjny, z wkładem jedynie od podmiotu zarządzającego i PFR Otwarte Innowacje FIZ, który będzie dobierał inwestorów prywatnych w formule deal by deal przy inwestycji w każdą spółkę.

Wszystkich zainteresowanych naborem do programu PFR Otwarte Innowacje FIZ zapraszamy na spotkanie informacyjne, podczas którego zostaną zaprezentowane główne założenia programu oraz zakres danych wymaganych do złożenia oferty.

Spotkanie odbędzie się 1 grudnia 2017 r. o godz. 13:00 w Sali Kinowej Centrum Bankowo-Finansowego "Nowy Świat" S.A. przy ul. Nowy Świat 6/12 (poziom -1).

Prosimy o rejestrację na wydarzenie do 30 listopada br. (liczba miejsc ograniczona) na stronie wydarzenia.

PFR Ventures launches a call for the PFR OPEN INNOVATION FIZ Program

PFR Open Innovation FIZ is a fund of funds that will provide financing through VC funds to SME companies implementing technological projects in the formula of open innovations. The formula of open innovations is based on the development of technological innovation (including new products/processes) using knowledge, resources and technologies from external sources, i.e. from the science sector and/or in cooperation with organization's stakeholders.
Oświadczenie Polskiego Funduszu Rozwoju SA

Polski Fundusz Rozwoju SA nie prowadził i nie prowadzi żadnych negocjacji ze spółką GetBack SA, w żadnym zakresie, a w szczególności dotyczących finansowania. PFR SA i GetBack SA nie są stronami żadnych umów oraz wstępnych porozumień dotyczących finansowania. PFR SA  otr
Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.
TAURON i Polski Fundusz Rozwoju zawarli umowy na finansowanie budowy bloku 910 MW w Jaworznie

TAURON Polska Energia podpisał z Funduszami Inwestycyjnymi zarządzanymi przez  Polski Fundusz Rozwoju (PFR) umowę inwestycyjną i umowę wspólników określające warunki zaangażowania w realizację budowy bloku energetycznego 910 MW w Jaworznie. PFR zainwestuje w budowę 880 mln zł.

FAMUR S.A. oraz Polski Fundusz Rozwoju rozpoczynają współpracę na rzecz modernizacji polskiej branży wydobywczej

FAMUR S.A. i Polski Fundusz Rozwoju S.A.  podpisały dzisiaj umowę o wspólnej inwestycji w spółkę Mining Equipment Finance Sp. z o.o. Głównym obszarem działalności spółki z Grupy FAMUR jest finansowanie strategicznych inwestycji z punktu widzenia modernizacji sektora górniczego i energetycznego. Są one realizowane przez krajowe spółki wydobywcze. Pośrednio projekt przyczyni się do przyspieszenia tempa wzrostu efektywności i bezpieczeństwa wydobycia surowców w Polsce.