PFR Ventures rozpoczyna nabór do programu PFR Otwarte Innowacje FIZ

PFR Otwarte Innowacje FIZ jest funduszem funduszy, który poprzez fundusze VC dostarczy finansowanie spółkom MŚP realizującym projekty technologiczne w formule otwartych innowacji. Formuła otwartych innowacji polega na opracowaniu innowacji technologicznej (w tym nowych produktów/procesów) przy wykorzystaniu wiedzy, zasobów i technologii pochodzących z zewnętrznych źródeł tj. z sektora nauki i/lub we współpracy z interesariuszami organizacji.

Rozpoczęcie naboru ofert na fundusze VC zaplanowane jest na 4 grudnia 2017 roku i potrwa do 15 grudnia 2017 roku. Budżet inwestycyjny programu w połączeniu z wymaganym wkładem od inwestorów prywatnych pozwoli na przekazanie do spółek ponad 0,5 mld złotych. Wielkość inwestycji w jedną spółkę to 5-60 mln PLN (przy czym nie więcej niż 20% budżetu inwestycyjnego funduszu venture capital).

PFR Otwarte Innowacje FIZ planuje zainwestować w 5-8 funduszy VC, przy czym dopuszczalne jest składanie aplikacji na jeden z dwóch modeli. Pierwszy model to "standardowy" fundusz VC, z wkładem pochodzącym od inwestorów prywatnych, podmiotu zarządzającego i PFR Otwarte Innowacje FIZ. Natomiast drugi model to fundusz koinwestycyjny, z wkładem jedynie od podmiotu zarządzającego i PFR Otwarte Innowacje FIZ, który będzie dobierał inwestorów prywatnych w formule deal by deal przy inwestycji w każdą spółkę.

Wszystkich zainteresowanych naborem do programu PFR Otwarte Innowacje FIZ zapraszamy na spotkanie informacyjne, podczas którego zostaną zaprezentowane główne założenia programu oraz zakres danych wymaganych do złożenia oferty.

Spotkanie odbędzie się 1 grudnia 2017 r. o godz. 13:00 w Sali Kinowej Centrum Bankowo-Finansowego "Nowy Świat" S.A. przy ul. Nowy Świat 6/12 (poziom -1).

Prosimy o rejestrację na wydarzenie do 30 listopada br. (liczba miejsc ograniczona) na stronie wydarzenia.

PFR nowym inwestorem w Grupie WB Electronics

Spółka WB Electronics SA i Polski Fundusz Rozwoju SA podpisały w dn. 9 listopada 2017 r. umowę, na mocy której PFR stanie się akcjonariuszem spółki WB Electronics S.A. Inwestycja ma na celu rozwój nowoczesnego sektora przemysłu zbrojeniowego w Polsce, który na całym świecie jest dostawcą technologii dla całej gospodarki. Inwestorem w Spółce będzie Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych zarządzany przez Polski Fundusz Rozwoju.
Ruszył portal startup.pfr.pl

Ruszyła strona internetowa startup.pfr.pl, która prezentuje ofertę Grupy PFR dla młodych, innowacyjnych firm oraz wysokotechnologicznych przedsiębiorstw z sektora MŚP, poszukujących kapitału i wsparcia w ramach programów publicznych. Portal w łatwy sposób pomaga znaleźć dostępne instrumenty dla projektów na każdym etapie rozwoju – od fazy pomysłu aż po ekspansję zagraniczną.
Umowa na realizację pilotażu „Dobry pomysł” podpisana

Startuje pilotażowy program pod szyldem „Dobry pomysł”. Umowę w tej sprawie podpisała wiceminister rozwoju Jadwiga Emilewicz i prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys. Program skierowany jest do osób, które są twórcami wynalazków o potencjale rynkowym lub mają ciekawe pomysły biznesowe na wykorzystanie nowatorskich rozwiązań i potrzebują wsparcia do wprawienia ich w ruch lub dalszego rozwoju.
FAMUR S.A. oraz Polski Fundusz Rozwoju rozpoczynają współpracę na rzecz modernizacji polskiej branży wydobywczej

FAMUR S.A. i Polski Fundusz Rozwoju S.A.  podpisały dzisiaj umowę o wspólnej inwestycji w spółkę Mining Equipment Finance Sp. z o.o. Głównym obszarem działalności spółki z Grupy FAMUR jest finansowanie strategicznych inwestycji z punktu widzenia modernizacji sektora górniczego i energetycznego. Są one realizowane przez krajowe spółki wydobywcze. Pośrednio projekt przyczyni się do przyspieszenia tempa wzrostu efektywności i bezpieczeństwa wydobycia surowców w Polsce.