Ruszył portal startup.pfr.pl

Ruszyła strona internetowa startup.pfr.pl, która prezentuje ofertę Grupy PFR dla młodych, innowacyjnych firm oraz wysokotechnologicznych przedsiębiorstw z sektora MŚP, poszukujących kapitału i wsparcia w ramach programów publicznych. Portal w łatwy sposób pomaga znaleźć dostępne instrumenty dla projektów na każdym etapie rozwoju – od fazy pomysłu aż po ekspansję zagraniczną.

„W ramach Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju jednym z kluczowych elementów jest wzrost innowacyjności, wartości dodanej polskiej gospodarki. We współpracy z wchodzącymi w skład Grupy PFR instytucjami rozwoju, m.in. z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości, realizujemy łącznie ponad 30 inicjatyw wspierających tworzenie ekosystemu innowacji
w Polsce. Finansowanie innowacji jest jednym z naszych priorytetów. Dlatego utworzyliśmy PFR Ventures - największą w Europie Środkowo-Wschodniej platformę venture capital. Natomiast dzięki stronie startup.pfr.pl pokazujemy w przejrzysty sposób całą mapę narzędzi wsparcia, jakiego udzielamy innowacyjnym przedsiębiorstwom – od pomysłu po ekspansję zagraniczną”
– powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Na portal składa się m.in. przystępna dla odbiorcy wyszukiwarka dostosowana do potrzeb współczesnego start-upu. Bez względu na to, czy firma poszukująca wsparcia jest w fazie pomysłu i potrzebuje weryfikacji rynkowej przydatności produktu, szuka inwestora lub innych źródeł finansowania, czy też rozważa ekspansję zagraniczną – na startup.pfr.pl znajdzie przydatne i aktualne informacje.

„Powstanie strony jest odpowiedzią na potrzeby zgłaszane przez środowisko start-upów. Oferta instytucji publicznych w obszarze wsparcia rozwoju innowacji — finansowego, edukacyjnego i doradczego – powiększyła się w ostatnich latach na tyle, że pojawiła się potrzeba jej uporządkowania i spersonalizowania. Mamy nadzieję, że na kolejnym etapie rozwoju strona stanie się miejscem integracji i kontaktu środowiska młodych przedsiębiorców” – powiedziała Eliza Kruczkowska, dyrektor ds. rozwoju innowacji w Polskim Funduszu Rozwoju.

W ramach oferty Grupy PFR dla start-upów dostępne są produkty Polskiego Funduszu Rozwoju, PFR Ventures, PARP, BGK, ARP oraz PAIH, w czytelny sposób pogrupowane według potrzeb i etapu rozwoju firmy. Dodatkowo, na startup.pfr.pl stworzona została także mapa ułatwiającą nawigację po publicznym ekosystemie innowacji funkcjonującym w Polsce.

startup.pfr.pl.png

Umowa na realizację pilotażu „Dobry pomysł” podpisana

Startuje pilotażowy program pod szyldem „Dobry pomysł”. Umowę w tej sprawie podpisała wiceminister rozwoju Jadwiga Emilewicz i prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys. Program skierowany jest do osób, które są twórcami wynalazków o potencjale rynkowym lub mają ciekawe pomysły biznesowe na wykorzystanie nowatorskich rozwiązań i potrzebują wsparcia do wprawienia ich w ruch lub dalszego rozwoju.
Startuje Szkoła Pionierów PFR – na warsztaty międzynarodowego programu przyjechali młodzi wizjonerzy technologiczni z całej Polski

3 września br. w siedzibie Allegro odbyło się oficjalne otwarcie Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.
Blisko 80 programów dla nowych innowacyjnych firm na startup.pfr.pl (INFOGRAFIKA)

Platforma internetowa startup.pfr.pl po ponad 6 miesiącach działania oferuje już blisko 80 programów wsparcia dla start-upów i pomysłodawców, działających w obszarze innowacji. Na platformie można znaleźć także mapę ekosystemu innowacji oraz historie sukcesów firm, które skorzystały z oferty Grupy PFR.
Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.