Ruszył portal startup.pfr.pl

Ruszyła strona internetowa startup.pfr.pl, która prezentuje ofertę Grupy PFR dla młodych, innowacyjnych firm oraz wysokotechnologicznych przedsiębiorstw z sektora MŚP, poszukujących kapitału i wsparcia w ramach programów publicznych. Portal w łatwy sposób pomaga znaleźć dostępne instrumenty dla projektów na każdym etapie rozwoju – od fazy pomysłu aż po ekspansję zagraniczną.

„W ramach Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju jednym z kluczowych elementów jest wzrost innowacyjności, wartości dodanej polskiej gospodarki. We współpracy z wchodzącymi w skład Grupy PFR instytucjami rozwoju, m.in. z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości, realizujemy łącznie ponad 30 inicjatyw wspierających tworzenie ekosystemu innowacji
w Polsce. Finansowanie innowacji jest jednym z naszych priorytetów. Dlatego utworzyliśmy PFR Ventures - największą w Europie Środkowo-Wschodniej platformę venture capital. Natomiast dzięki stronie startup.pfr.pl pokazujemy w przejrzysty sposób całą mapę narzędzi wsparcia, jakiego udzielamy innowacyjnym przedsiębiorstwom – od pomysłu po ekspansję zagraniczną”
– powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Na portal składa się m.in. przystępna dla odbiorcy wyszukiwarka dostosowana do potrzeb współczesnego start-upu. Bez względu na to, czy firma poszukująca wsparcia jest w fazie pomysłu i potrzebuje weryfikacji rynkowej przydatności produktu, szuka inwestora lub innych źródeł finansowania, czy też rozważa ekspansję zagraniczną – na startup.pfr.pl znajdzie przydatne i aktualne informacje.

„Powstanie strony jest odpowiedzią na potrzeby zgłaszane przez środowisko start-upów. Oferta instytucji publicznych w obszarze wsparcia rozwoju innowacji — finansowego, edukacyjnego i doradczego – powiększyła się w ostatnich latach na tyle, że pojawiła się potrzeba jej uporządkowania i spersonalizowania. Mamy nadzieję, że na kolejnym etapie rozwoju strona stanie się miejscem integracji i kontaktu środowiska młodych przedsiębiorców” – powiedziała Eliza Kruczkowska, dyrektor ds. rozwoju innowacji w Polskim Funduszu Rozwoju.

W ramach oferty Grupy PFR dla start-upów dostępne są produkty Polskiego Funduszu Rozwoju, PFR Ventures, PARP, BGK, ARP oraz PAIH, w czytelny sposób pogrupowane według potrzeb i etapu rozwoju firmy. Dodatkowo, na startup.pfr.pl stworzona została także mapa ułatwiającą nawigację po publicznym ekosystemie innowacji funkcjonującym w Polsce.

startup.pfr.pl.png

Umowa na realizację pilotażu „Dobry pomysł” podpisana

Startuje pilotażowy program pod szyldem „Dobry pomysł”. Umowę w tej sprawie podpisała wiceminister rozwoju Jadwiga Emilewicz i prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys. Program skierowany jest do osób, które są twórcami wynalazków o potencjale rynkowym lub mają ciekawe pomysły biznesowe na wykorzystanie nowatorskich rozwiązań i potrzebują wsparcia do wprawienia ich w ruch lub dalszego rozwoju.
PFR Ventures, TFI BGK i NCBR uruchomiły nabór do funduszu PFR NCBR CVC

PFR NCBR CVC jest pierwszym funduszem funduszy, który w sposób systemowy zapewnia finansowanie funduszom typu Corporate Venture Capital (CVC), zarządzanym przez profesjonalne i niezależne od inwestorów zespoły inwestycyjne. Fundusz PFR NCBR CVC zapewni wkłady funduszom C
Wystartował PFR Biznest FIZ

PFR Ventures ogłasza nabór do PFR Biznest FIZ – pierwszego w Polsce funduszu funduszy (Fund of Funds), mającego na celu wsparcie aktywności inwestycyjnej Aniołów Biznesu, którzy inwestują w innowacyjne spółki na wczesnym etapie rozwoju. Podmioty zarządzające oraz Aniołow
Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju i RAFAKO podpisali wstępne porozumienie o współpracy

Intencją Grupy PFR i RAFAKO jest rozpoczęcie współpracy przy finansowaniu oraz realizacji wybranych projektów strategicznych. Elementem współpracy może być potencjalna inwestycja Funduszu Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw FIZAN w raciborską spółkę oraz projekty w obsza

PFR nowym inwestorem w Grupie WB Electronics

Spółka WB Electronics SA i Polski Fundusz Rozwoju SA podpisały w dn. 9 listopada 2017 r. umowę, na mocy której PFR stanie się akcjonariuszem spółki WB Electronics S.A. Inwestycja ma na celu rozwój nowoczesnego sektora przemysłu zbrojeniowego w Polsce, który na całym świecie jest dostawcą technologii dla całej gospodarki. Inwestorem w Spółce będzie Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych zarządzany przez Polski Fundusz Rozwoju.