Umowa na realizację pilotażu „Dobry pomysł” podpisana

Startuje pilotażowy program pod szyldem „Dobry pomysł”. Umowę w tej sprawie podpisała wiceminister rozwoju Jadwiga Emilewicz i prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys. Program skierowany jest do osób, które są twórcami wynalazków o potencjale rynkowym lub mają ciekawe pomysły biznesowe na wykorzystanie nowatorskich rozwiązań i potrzebują wsparcia do wprawienia ich w ruch lub dalszego rozwoju.

„Dobry pomysł” różni się od dotychczasowych instrumentów wsparcia tym, że skierowany jest do osób, które zajmują się działalnością racjonalizatorską i innowacyjną w czasie wolnym lub do tych, które nie mogą liczyć na wsparcie własnych organizacji w rozwijaniu oraz komercjalizowaniu wynalazków i projektów. Do programu mogą zgłosić się studenci, naukowcy, pracownicy firm oraz pozostali pasjonaci techniki i innowacji.

- Nie chcemy dopuścić do zmarnowania dobrze rokujących, innowacyjnych pomysłów i projektów albo do sytuacji, w których ich głównymi beneficjantami zostają podmioty trzecie, a nie sami pomysłodawcy czy wynalazcy, ich rodziny i społeczności lokalne. Ten potencjał twórczy powinien zostać dostrzeżony i doceniony w kraju, a w dalszej kolejności pracować na rzecz samych twórców oraz dobra wspólnego – podkreśliła wiceminister rozwoju Jadwiga Emilewicz.

Inspiracją do opracowania i uruchomienia takiego programu był systematyczny napływ pism i e-maili wysyłanych do różnych instytucji przez wynalazców i innowatorów, próbujących zainteresować poszczególne resorty i władze regionalne swoimi nowatorskimi pomysłami
i rozwiązaniami. Często nie wiedzieli oni w jaki sposób je rozwijać lub napotykali problemy kompetencyjne, instytucjonalne czy organizacyjne. Brakowało skoordynowanego programu wsparcia, który umożliwiałby udzielanie takim osobom pomocy w sposób systematyczny, kompetentny, szybki i dostosowany do ich indywidualnych potrzeb.

- Wiele takich osób w różnym wieku i z różnych środowisk zgłasza się po wsparcie. Twierdzą, że dysponują pomysłem czy rozwiązaniem, które może zrewolucjonizować energetykę, łączność czy medycynę, ale potrzebują nawigatora lub coacha, który pomoże rozwinąć im skrzydła i rozwinąć ich projekty. Poświęcenie im wszystkim należnej uwagi i szytego na miarę wsparcia eksperckiego było dotychczas sporym wyzwaniem dla administracji publicznej – dodała wiceszefowa resortu.

- „Dobry pomysł” uzupełnia lukę w ekosystemie innowacji, który tworzymy w Polskim Funduszu Rozwoju. Dotychczas nie było takiego jednego miejsca, gdzie wynalazcy i innowatorzy mogli zgłosić do weryfikacji swoje pomysły. Dzisiaj tworzymy kompletny system obsługi innowatora – od pomysłu po ekspansję międzynarodową – możemy wesprzeć osoby fizyczne w ocenie
i przekierowaniu na odpowiednie ścieżki rozwoju ich pomysłów, później umożliwiamy im pozyskanie finansowania m.in. dzięki funduszom venture capital
– powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Program „Dobry pomysł” został opracowany w Ministerstwie Rozwoju, a jego realizacją zajmie się Polski Fundusz Rozwoju we współpracy z konsorcjantami – Fundacją Zaawansowanych Technologii, Fundacją Centrum Innowacji FIRE oraz INVESTIN. Nabór wniosków zostanie uruchomiony 18 października br. W ramach programu można uzyskać dostęp do wiedzy i usług pomocnych w weryfikacji pomysłu pod kątem jego rynkowej i komercyjnej przydatności oraz wsparcie przy przygotowaniu projektu do zaprezentowania potencjalnym inwestorom w sposób atrakcyjny biznesowo lub w pozyskaniu dofinansowania w formie grantu.

Znak_DOBRY_POMYSL_pion_RGB.jpg

dobry_pomysł3.jpg

dobry_pomysł6.jpg

dobry_pomysł5.jpg

dobry_pomysł4.jpg

Ruszył portal startup.pfr.pl

Ruszyła strona internetowa startup.pfr.pl, która prezentuje ofertę Grupy PFR dla młodych, innowacyjnych firm oraz wysokotechnologicznych przedsiębiorstw z sektora MŚP, poszukujących kapitału i wsparcia w ramach programów publicznych. Portal w łatwy sposób pomaga znaleźć dostępne instrumenty dla projektów na każdym etapie rozwoju – od fazy pomysłu aż po ekspansję zagraniczną.
Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.
PFR Ventures, TFI BGK i NCBR uruchomiły nabór do funduszu PFR NCBR CVC

PFR NCBR CVC jest pierwszym funduszem funduszy, który w sposób systemowy zapewnia finansowanie funduszom typu Corporate Venture Capital (CVC), zarządzanym przez profesjonalne i niezależne od inwestorów zespoły inwestycyjne. Fundusz PFR NCBR CVC zapewni wkłady funduszom C
Wystartował PFR Biznest FIZ

PFR Ventures ogłasza nabór do PFR Biznest FIZ – pierwszego w Polsce funduszu funduszy (Fund of Funds), mającego na celu wsparcie aktywności inwestycyjnej Aniołów Biznesu, którzy inwestują w innowacyjne spółki na wczesnym etapie rozwoju. Podmioty zarządzające oraz Aniołow