Umowa na realizację pilotażu „Dobry pomysł” podpisana

Startuje pilotażowy program pod szyldem „Dobry pomysł”. Umowę w tej sprawie podpisała wiceminister rozwoju Jadwiga Emilewicz i prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys. Program skierowany jest do osób, które są twórcami wynalazków o potencjale rynkowym lub mają ciekawe pomysły biznesowe na wykorzystanie nowatorskich rozwiązań i potrzebują wsparcia do wprawienia ich w ruch lub dalszego rozwoju.

„Dobry pomysł” różni się od dotychczasowych instrumentów wsparcia tym, że skierowany jest do osób, które zajmują się działalnością racjonalizatorską i innowacyjną w czasie wolnym lub do tych, które nie mogą liczyć na wsparcie własnych organizacji w rozwijaniu oraz komercjalizowaniu wynalazków i projektów. Do programu mogą zgłosić się studenci, naukowcy, pracownicy firm oraz pozostali pasjonaci techniki i innowacji.

- Nie chcemy dopuścić do zmarnowania dobrze rokujących, innowacyjnych pomysłów i projektów albo do sytuacji, w których ich głównymi beneficjantami zostają podmioty trzecie, a nie sami pomysłodawcy czy wynalazcy, ich rodziny i społeczności lokalne. Ten potencjał twórczy powinien zostać dostrzeżony i doceniony w kraju, a w dalszej kolejności pracować na rzecz samych twórców oraz dobra wspólnego – podkreśliła wiceminister rozwoju Jadwiga Emilewicz.

Inspiracją do opracowania i uruchomienia takiego programu był systematyczny napływ pism i e-maili wysyłanych do różnych instytucji przez wynalazców i innowatorów, próbujących zainteresować poszczególne resorty i władze regionalne swoimi nowatorskimi pomysłami
i rozwiązaniami. Często nie wiedzieli oni w jaki sposób je rozwijać lub napotykali problemy kompetencyjne, instytucjonalne czy organizacyjne. Brakowało skoordynowanego programu wsparcia, który umożliwiałby udzielanie takim osobom pomocy w sposób systematyczny, kompetentny, szybki i dostosowany do ich indywidualnych potrzeb.

- Wiele takich osób w różnym wieku i z różnych środowisk zgłasza się po wsparcie. Twierdzą, że dysponują pomysłem czy rozwiązaniem, które może zrewolucjonizować energetykę, łączność czy medycynę, ale potrzebują nawigatora lub coacha, który pomoże rozwinąć im skrzydła i rozwinąć ich projekty. Poświęcenie im wszystkim należnej uwagi i szytego na miarę wsparcia eksperckiego było dotychczas sporym wyzwaniem dla administracji publicznej – dodała wiceszefowa resortu.

- „Dobry pomysł” uzupełnia lukę w ekosystemie innowacji, który tworzymy w Polskim Funduszu Rozwoju. Dotychczas nie było takiego jednego miejsca, gdzie wynalazcy i innowatorzy mogli zgłosić do weryfikacji swoje pomysły. Dzisiaj tworzymy kompletny system obsługi innowatora – od pomysłu po ekspansję międzynarodową – możemy wesprzeć osoby fizyczne w ocenie
i przekierowaniu na odpowiednie ścieżki rozwoju ich pomysłów, później umożliwiamy im pozyskanie finansowania m.in. dzięki funduszom venture capital
– powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Program „Dobry pomysł” został opracowany w Ministerstwie Rozwoju, a jego realizacją zajmie się Polski Fundusz Rozwoju we współpracy z konsorcjantami – Fundacją Zaawansowanych Technologii, Fundacją Centrum Innowacji FIRE oraz INVESTIN. Nabór wniosków zostanie uruchomiony 18 października br. W ramach programu można uzyskać dostęp do wiedzy i usług pomocnych w weryfikacji pomysłu pod kątem jego rynkowej i komercyjnej przydatności oraz wsparcie przy przygotowaniu projektu do zaprezentowania potencjalnym inwestorom w sposób atrakcyjny biznesowo lub w pozyskaniu dofinansowania w formie grantu.

Znak_DOBRY_POMYSL_pion_RGB.jpg

dobry_pomysł3.jpg

dobry_pomysł6.jpg

dobry_pomysł5.jpg

dobry_pomysł4.jpg

Ruszył portal startup.pfr.pl

Ruszyła strona internetowa startup.pfr.pl, która prezentuje ofertę Grupy PFR dla młodych, innowacyjnych firm oraz wysokotechnologicznych przedsiębiorstw z sektora MŚP, poszukujących kapitału i wsparcia w ramach programów publicznych. Portal w łatwy sposób pomaga znaleźć dostępne instrumenty dla projektów na każdym etapie rozwoju – od fazy pomysłu aż po ekspansję zagraniczną.
TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.
Rusza Szkoła Pionierów PFR – międzynarodowy program edukacyjny dla młodych wizjonerów technologicznych z całej Polski

W dniu 5 czerwca br. ruszył nabór do Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Podczas trzech tygodni intensywnych warsztatów oraz tygodniowego pobytu na University of Cambridge w Wielkiej Brytanii 50 uczestników będzie rozwijać teoretyczne i praktyczne umiejętności biznesowe pod okiem wybitnych szkoleniowców. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.
Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju SA powołany na kolejną kadencję

Rada Nadzorcza Polskiego Funduszu Rozwoju SA, na podstawie § 18 ust. 3 pkt 7) Statutu Spółki, po przeprowadzeniu postępowania kwalifikacyjnego powołała na 5-letnią wspólną kadencję Zarząd Polskiego Funduszu Rozwoju, w składzie:Paweł Borys – prezes zarząduMarcin Piasecki

Ruszył portal startup.pfr.pl