PFR Ventures, TFI BGK i NCBR uruchomiły nabór do funduszu PFR NCBR CVC

PFR NCBR CVC jest pierwszym funduszem funduszy, który w sposób systemowy zapewnia finansowanie funduszom typu Corporate Venture Capital (CVC), zarządzanym przez profesjonalne i niezależne od inwestorów zespoły inwestycyjne. Fundusz PFR NCBR CVC zapewni wkłady funduszom CVC na poziomie ponad 400 mln PLN, które powiększone o kapitał prywatny dostarczą w sumie ponad 800 mln PLN finansowania.

„Do tej pory brak było na polskim rynku instytucji wspierającej proces budowania CVC. Dzięki PFR NCBR CVC powstaje pierwszy tego typu fundusz funduszy, który inicjuje tworzenie segmentu CVC w Polsce” – powiedział Maciej Ćwikiewicz, Wiceprezes PFR Ventures.

Utworzone fundusze CVC będą inwestować w spółki technologiczne w fazie wzrostu oraz ekspansji. Poza finansowaniem typu VC spółki portfelowe otrzymają możliwość weryfikacji swoich pomysłów w danej korporacji.

„W przypadku gdy rolę inwestora prywatnego w funduszu CVC pełnić będzie korporacja międzynarodowa, polskie startupy zyskają dodatkowo możliwość szybszej ekspansji poza Polskę” – powiedziała Ewa Małyszko, Prezes Zarządu TFI BGK.

„Inwestowane przez nas pieniądze będą pracować na rynku przez długi czas, zapewniając finansowanie przełomowym projektom technologicznym, które mogą stać się wizytówką Polski na świecie” – dodał prof. Maciej Chorowski, dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Udział w funduszu umożliwi inwestorowi korporacyjnemu dostęp do najbardziej obiecujących i perspektywicznych projektów, w tym zbieżnych ze strategią rozwoju samej korporacji, mogących wywrzeć w przyszłości istotny i pozytywny wpływ na jej pozycję konkurencyjną.

„Zamierzamy zbudować od 6 do 9 funduszy CVC o łącznej kapitalizacji ponad 400 mln zł. W każdym funduszu CVC udział kapitału prywatnego będzie stanowił nie mniej niż 50%. Chcemy zachęcić korporacje do inwestowania w technologiczne MŚP” – powiedział Maciej Daciewicz, Dyrektor Inwestycyjny w PFR Ventures.

Więcej informacji można uzyskać pod bezpłatnym numerem infolinii Grupy PFR 800 800 120 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie PFR Ventures.

Wystartował PFR Biznest FIZ

PFR Ventures ogłasza nabór do PFR Biznest FIZ – pierwszego w Polsce funduszu funduszy (Fund of Funds), mającego na celu wsparcie aktywności inwestycyjnej Aniołów Biznesu, którzy inwestują w innowacyjne spółki na wczesnym etapie rozwoju. Podmioty zarządzające oraz Aniołow
Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju i RAFAKO podpisali wstępne porozumienie o współpracy

Intencją Grupy PFR i RAFAKO jest rozpoczęcie współpracy przy finansowaniu oraz realizacji wybranych projektów strategicznych. Elementem współpracy może być potencjalna inwestycja Funduszu Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw FIZAN w raciborską spółkę oraz projekty w obsza
Ruszył portal startup.pfr.pl

Ruszyła strona internetowa startup.pfr.pl, która prezentuje ofertę Grupy PFR dla młodych, innowacyjnych firm oraz wysokotechnologicznych przedsiębiorstw z sektora MŚP, poszukujących kapitału i wsparcia w ramach programów publicznych. Portal w łatwy sposób pomaga znaleźć dostępne instrumenty dla projektów na każdym etapie rozwoju – od fazy pomysłu aż po ekspansję zagraniczną.
Umowa na realizację pilotażu „Dobry pomysł” podpisana

Startuje pilotażowy program pod szyldem „Dobry pomysł”. Umowę w tej sprawie podpisała wiceminister rozwoju Jadwiga Emilewicz i prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys. Program skierowany jest do osób, które są twórcami wynalazków o potencjale rynkowym lub mają ciekawe pomysły biznesowe na wykorzystanie nowatorskich rozwiązań i potrzebują wsparcia do wprawienia ich w ruch lub dalszego rozwoju.

Polski Fundusz Rozwoju wraz z konsorcjum funduszy inwestuje w Ferrum S.A.

Ferrum S.A. („Ferrum”, „Spółka”) podpisała porozumienie z konsorcjum inwestorów, dotyczące zapewnienia Spółce pakietu finansowego o wartości ok. 125 mln zł dla realizacji strategii rozwoju Spółki na rynku specjalistycznych rur oraz konstrukcji stalowych. Nowi inwestorzy dokonają refinansowania istotnej części zadłużenia Spółki, a następnie podwyższenia kapitału Ferrum, zabezpieczą środki niezbędne dla zachowania bezpiecznej płynności finansowej i uruchomienie nowych inwestycji oraz umożliwią dalsze finansowanie celem umocnienia pozycji Spółki na rynku i wzrostu wartości dla akcjonariuszy.