Polski Fundusz Rozwoju z ofertą dla samorządóww ramach „Pakietu dla średnich miast”

Polski Fundusz Rozwoju uruchamia pilotaż spotkań konsultacyjnych dla przedstawicieli samorządów średnich miast. Eksperci PFR podzielą się wiedzą i doświadczeniem w zakresie transakcji kapitałowych, dostępnych źródeł finansowania inwestycji publicznych oraz tworzenia warunków do przyciągania inwestycji prywatnych, które będą miały na celu rozwój średnich miast.

„Pakiet dla średnich miast” jest realizacją jednego z punktów Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju (SOR) i dotyczy miast powyżej 20 tys. mieszkańców oraz miast powyżej 15 tys. mieszkańców będących stolicami powiatów z wyłączeniem miast wojewódzkich – obecnie jest to 255 miejscowości w całej Polsce. Szczególnego wsparcia potrzebują 122 ośrodki miejskie, zidentyfikowane podczas analiz Polskiej Akademii Nauk sporządzanych na potrzeby SOR, które w największym stopniu tracą funkcje społeczno-gospodarcze. Pakiet obejmuje wiele różnorodnych i wzajemnie uzupełniających się inicjatyw. Jego istotnym elementem jest dedykowane miastom średnim wsparcie z Krajowych Programów Operacyjnych, zarządzanych przez Ministerstwo Rozwoju. Wyniesie ono prawie 2,5 mld zł z funduszy UE na lata 2014-2020.

„Polski Fundusz Rozwoju zaprasza samorządy średnich miast do udziału w pilotażu programu, w którym PFR przeprowadzi spotkania przedinwestycyjne z samorządami. Celem tych spotkań będzie przeanalizowanie potrzeb rozwojowych miast średnich pod kątem możliwych źródeł ich finansowania oraz formy instytucjonalno­-prawnej w jakiej może być realizowane rozważane przedsięwzięcie. Eksperci PFR mają praktyczne doświadczenie we współpracy z samorządami w zakresie transakcji kapitałowych. W ramach tego pilotażu podzielą się oni swoją wiedzą i doświadczeniem z przedstawicielami jednostek samorządu terytorialnego” – powiedział Paweł Borys, prezes zarządu Polskiego Funduszu Rozwoju.

Warunkiem odbycia spotkania przedinwestycyjnego jest obecność na liście miast średnich, które zostały zidentyfikowane na podstawie analizy wielokryterialnej Polskiej Akademii Nauk wykonanej na potrzeby Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, a także przesłanie do PFR wypełnionego formularza zgłoszeniowego. Spotkania z przedstawicielami jednostek samorządów terytorialnych odbywać się będą w Warszawie, w siedzibie PFR. Mogą również przyjąć formę video lub telekonferencji. Potrzeby inwestycyjne należy zgłaszać na dedykowanym formularzu, który dostępny jest w formie pliku .pdf do pobrania ze strony www.pfr.pl.

O zakwalifikowaniu miasta do udziału w spotkaniu przedinwestycyjnym zadecydują: kryteria formalne oraz kryteria merytoryczne. Kryteria merytoryczne mają za zadanie określenie priorytetu zgłoszonych potrzeb inwestycyjnych, a także stopień zaawansowania analiz wykonanych na moment zgłoszenia przez samorząd.

Nabór do pilotażu rozpocznie się 17 lipca 2017 r. Ostateczny termin składania formularzy zgłoszeniowych upływa 31 sierpnia 2017 r.

Innym sposobem wsparcia średnich miast jest wykorzystanie instrumentów, które znajdują się w ofercie Funduszu Inwestycji Samorządowych (FIS), zarządzanego przez Polski Fundusz Rozwoju.
W ramach Funduszu możliwe jest uzyskanie wsparcia na inwestycje finansowane w całości ze środków krajowych lub zdobycie kapitału na wkład własny do projektów finansowanych ze środków unijnych. Potencjalne obszary wsparcia to: drogi, sektor wodno-kanalizacyjny, gospodarka odpadami, zaopatrzenie w energię oraz gaz, infrastruktura społeczna, rewitalizacja, transport zbiorowy czy ochrona zdrowia. Fundusz Inwestycji Samorządowych dysponuje kwotą 400 mln zł. Część tych środków zasili rozwój miast średnich..

MIiR i PFR rozkręcają partnerstwo publiczno-prywatne. Skorzystają mniejsze samorządy

9 sierpnia 2018 r. Witold Słowik, wiceminister inwestycji i rozwoju oraz Paweł Borys, Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju podpisali list intencyjny, inaugurujący program pakietowania projektów partnerstwa publiczno-prywatnego - PPP Pakietowego. Głównym celem mechanizmu pakietowania jest ograniczenie kosztów oraz zwiększenie dostępności tej formy finansowania inwestycji dla mniejszych jednostek samorządu terytorialnego.
Jak dobrze opracować analizę dotyczącą elektromobilności w polskich miastach. Podręcznik dla samorządów.

Rozwój sektora elektromobilności to jeden z flagowych projektów Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. To też jeden z warunków ograniczenia negatywnego wpływu transportu na jakość powietrza zwłaszcza w aglomeracjach miejskich. Istotna rola w powodzeniu tego przedsięwzięcia przypada samorządom. Dlatego to właśnie im dedykowany jest praktyczny podręcznik, który ma im pomóc przygotować analizę kosztów i korzyści związanych z inwestycjami w tabor zeroemisyjny.
GPW, PFR, BIK i IAiR podpisały umowę inwestycyjną

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie, Polski Fundusz Rozwoju, Biuro Informacji Kredytowej i Instytut Analiz i Ratingu podpisały umowę inwestycyjną z zamiarem utworzenia wspólnej agencji ratingowej, której misją będzie wypełnienie luki w ofercie ratingowej skierowanej przede wszystkim do segmentu małych i średnich przedsiębiorstw Umowa jest następstwem porozumienia zawartego 28 listopada 2017 r. między GPW, PFR i BIK, przy udziale IAiR, które dotyczyło współpracy na rzecz agencji ratingowej działającej w oparciu o Instytutu Analiz i Ratingu Rozwój agencji wpisuje się w „Plan na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju” i jest elementem zaktualizowanej strategii #GPW2022 Agencja rozpocznie działalność operacyjną w drugiej połowie 2018 r.
Polski Fundusz Rozwoju zainwestował w PESA Bydgoszcz

Polski Fundusz Rozwoju S.A. oraz PESA Bydgoszcz S.A. podpisały umowę inwestycyjną, na mocy której PFR zaangażuje się w finansowanie największego producenta w branży kolejowej w Polsce. Celem PFR jest przejęcie kontroli nad PESA, a następnie umocnienie i dalszy rozwój spółki, w szczególności jej potencjału eksportowego na europejskich rynkach. Fundusz [1] zarządzany przez PFR zainwestuje w spółkę docelowo kwotę 300 mln PLN, przejmując blisko 100% akcji spółki.