Polski Fundusz Rozwoju z ofertą dla samorządóww ramach „Pakietu dla średnich miast”

Polski Fundusz Rozwoju uruchamia pilotaż spotkań konsultacyjnych dla przedstawicieli samorządów średnich miast. Eksperci PFR podzielą się wiedzą i doświadczeniem w zakresie transakcji kapitałowych, dostępnych źródeł finansowania inwestycji publicznych oraz tworzenia warunków do przyciągania inwestycji prywatnych, które będą miały na celu rozwój średnich miast.

„Pakiet dla średnich miast” jest realizacją jednego z punktów Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju (SOR) i dotyczy miast powyżej 20 tys. mieszkańców oraz miast powyżej 15 tys. mieszkańców będących stolicami powiatów z wyłączeniem miast wojewódzkich – obecnie jest to 255 miejscowości w całej Polsce. Szczególnego wsparcia potrzebują 122 ośrodki miejskie, zidentyfikowane podczas analiz Polskiej Akademii Nauk sporządzanych na potrzeby SOR, które w największym stopniu tracą funkcje społeczno-gospodarcze. Pakiet obejmuje wiele różnorodnych i wzajemnie uzupełniających się inicjatyw. Jego istotnym elementem jest dedykowane miastom średnim wsparcie z Krajowych Programów Operacyjnych, zarządzanych przez Ministerstwo Rozwoju. Wyniesie ono prawie 2,5 mld zł z funduszy UE na lata 2014-2020.

„Polski Fundusz Rozwoju zaprasza samorządy średnich miast do udziału w pilotażu programu, w którym PFR przeprowadzi spotkania przedinwestycyjne z samorządami. Celem tych spotkań będzie przeanalizowanie potrzeb rozwojowych miast średnich pod kątem możliwych źródeł ich finansowania oraz formy instytucjonalno­-prawnej w jakiej może być realizowane rozważane przedsięwzięcie. Eksperci PFR mają praktyczne doświadczenie we współpracy z samorządami w zakresie transakcji kapitałowych. W ramach tego pilotażu podzielą się oni swoją wiedzą i doświadczeniem z przedstawicielami jednostek samorządu terytorialnego” – powiedział Paweł Borys, prezes zarządu Polskiego Funduszu Rozwoju.

Warunkiem odbycia spotkania przedinwestycyjnego jest obecność na liście miast średnich, które zostały zidentyfikowane na podstawie analizy wielokryterialnej Polskiej Akademii Nauk wykonanej na potrzeby Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, a także przesłanie do PFR wypełnionego formularza zgłoszeniowego. Spotkania z przedstawicielami jednostek samorządów terytorialnych odbywać się będą w Warszawie, w siedzibie PFR. Mogą również przyjąć formę video lub telekonferencji. Potrzeby inwestycyjne należy zgłaszać na dedykowanym formularzu, który dostępny jest w formie pliku .pdf do pobrania ze strony www.pfr.pl.

O zakwalifikowaniu miasta do udziału w spotkaniu przedinwestycyjnym zadecydują: kryteria formalne oraz kryteria merytoryczne. Kryteria merytoryczne mają za zadanie określenie priorytetu zgłoszonych potrzeb inwestycyjnych, a także stopień zaawansowania analiz wykonanych na moment zgłoszenia przez samorząd.

Nabór do pilotażu rozpocznie się 17 lipca 2017 r. Ostateczny termin składania formularzy zgłoszeniowych upływa 31 sierpnia 2017 r.

Innym sposobem wsparcia średnich miast jest wykorzystanie instrumentów, które znajdują się w ofercie Funduszu Inwestycji Samorządowych (FIS), zarządzanego przez Polski Fundusz Rozwoju.
W ramach Funduszu możliwe jest uzyskanie wsparcia na inwestycje finansowane w całości ze środków krajowych lub zdobycie kapitału na wkład własny do projektów finansowanych ze środków unijnych. Potencjalne obszary wsparcia to: drogi, sektor wodno-kanalizacyjny, gospodarka odpadami, zaopatrzenie w energię oraz gaz, infrastruktura społeczna, rewitalizacja, transport zbiorowy czy ochrona zdrowia. Fundusz Inwestycji Samorządowych dysponuje kwotą 400 mln zł. Część tych środków zasili rozwój miast średnich..

Stan i perspektywy polskiego rynku meblowego - Raport Specjalny PFR

Przemysł meblowy jest istotnym sektorem polskiej gospodarki. Utrzymanie wysokiej pozycji i wzrost wydajności polskich firm meblarskich, przy rosnących kosztach wynagrodzeń oraz kurczących się zasobach kapitału ludzkiego, będą wymagały wdrażania nowych modeli biznesowych
Akumulacja kapitału w gospodarce Polski - Raport specjalny

Niskie oszczędności, w szczególności długoterminowe, obniżają potencjał wzrostu  inwestycji i PKB oraz powodują jedne z najniższych w Unii Europejskiej poziomów aktywów finansowych Polaków. W Polsce brakuje powszechnego systemu budowania oszczędności gospodarstw domowych
Polski Fundusz Rozwoju wraz z konsorcjum funduszy inwestuje w Ferrum S.A.

Ferrum S.A. („Ferrum”, „Spółka”) podpisała porozumienie z konsorcjum inwestorów, dotyczące zapewnienia Spółce pakietu finansowego o wartości ok. 125 mln zł dla realizacji strategii rozwoju Spółki na rynku specjalistycznych rur oraz konstrukcji stalowych. Nowi inwestorzy dokonają refinansowania istotnej części zadłużenia Spółki, a następnie podwyższenia kapitału Ferrum, zabezpieczą środki niezbędne dla zachowania bezpiecznej płynności finansowej i uruchomienie nowych inwestycji oraz umożliwią dalsze finansowanie celem umocnienia pozycji Spółki na rynku i wzrostu wartości dla akcjonariuszy.
PFR Ventures, TFI BGK i NCBR uruchomiły nabór do funduszu PFR NCBR CVC

PFR NCBR CVC jest pierwszym funduszem funduszy, który w sposób systemowy zapewnia finansowanie funduszom typu Corporate Venture Capital (CVC), zarządzanym przez profesjonalne i niezależne od inwestorów zespoły inwestycyjne. Fundusz PFR NCBR CVC zapewni wkłady funduszom C

Polish Development Fund Has an Offer for Local Governments in the Package for Mid-sized Cities

The Polish Development Fund (PFR) launches a pilot of consultation meetings for governments of mid-sized cities. PFR experts will share expertise and experience in equity transactions, available sources of financing for public investments, and conditions conducive to pri