Wsparcie polskich firm w ekspansji zagranicznej– strategiczna współpraca PKO Banku Polskiego i KUKE (Grupa PFR)

-  Na koniec 2016 roku wartość polskiego eksportu wyniosła niemal 184 mld euro, co oznacza trzykrotny wzrost od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej.
-  Polskie firmy konkurują ceną, jakością oraz innowacyjnością z zagranicznymi podmiotami, z powodzeniem zdobywając międzynarodowe rynki.
-  PKO Bank Polski oraz Korporacja Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych (Grupa PFR) wspierają polskie firmy m.in. dostarczając instrumenty zabezpieczające przed ryzykami związanymi z eksportem i ekspansją zagraniczną.
-   Od 1 czerwca firmy mogą korzystać z „Polisy na Świat” przygotowanej przez PKO Bank Polski i KUKE – produkt jest elementem wdrożenia Programu Rozwoju Eksportu Grupy PFR o wartości 60 mld zł w ramach Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju.

Polskie firmy konkurują ceną, jakością oraz innowacyjnością z zagranicznymi podmiotami, z powodzeniem zdobywając międzynarodowe rynki - na koniec 2016 roku wartość polskiego eksportu wyniosła niemal 184 mld euro, co oznacza trzykrotny wzrost od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej. Poszukiwanie nowych rynków zbytu dla polskich eksporterów i pomoc w ekspansji zagranicznej to jeden z elementów wpisanych w Strategię na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. Polski Fundusz Rozwoju koordynuje realizację kompleksowego programu wsparcia eksportu. Na rynek trafił właśnie wspólny produkt PKO Banku Polskiego i Korporacji Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych - „Polisa na Świat”, dostępny w placówkach Banku w całej Polsce.

- Obszar MŚP jest niezwykle ważny w kontekście dynamiki rozwoju polskiej gospodarki, a także realizacji Strategii na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. Odpowiada on za ok. 50% PKB i zatrudnia 70% pracowników w sektorze prywatnym. Eksport jest naturalnym narzędziem rozwoju MŚP, a jego duży potencjał pozostaje niewykorzystany. Badania pokazują, że mniejsze firmy są otwarte na eksport, ale jednocześnie ryzyko jest w ich przypadku znaczniejsze, niż
w przypadku większych podmiotów. Nawet jedna niezapłacona faktura może zachwiać płynnością małej spółki, a windykacja zagraniczna jest dużo trudniejsza. Dlatego adresujemy powyższe ryzyka, udostępniając instrumenty, które pomagają skutecznie przezwyciężać te bariery. Nowy produkt KUKE wdrażany we współpracy z PKO Bankiem Polskim ułatwi polskim mikroprzedsiębiorcom eksport i konkurowanie na rynkach międzynarodowych – powiedział Paweł Borys, Prezes Zarządu Polskiego Funduszu Rozwoju.

- Polskie firmy coraz chętniej dokonują ekspansji na rynki zagraniczne, także do odległych, bardziej wymagających destynacji. PKO Bank Polski chce je wspierać wszędzie tam, gdzie tego potrzebują. Dlatego otworzył swoje zagraniczne oddziały korporacyjne w Niemczech i w Czechach oraz rozwija relacje z bankami korespondentami. Uzupełnieniem tych działań jest współpraca z KUKE przy tworzeniu nowoczesnych rozwiązań wspierających eksporterów – powiedział Zbigniew Jagiełło, Prezes Zarządu PKO Banku Polskiego.

- Polisa na świat to przede wszystkim całkowity przełom w dostępności naszej oferty. Dzięki współpracy z PKO Bankiem Polskim, pierwszy raz w historii KUKE możemy tak szeroko wyjść do małych i średnich firm. Ustandaryzowany i mocno uproszczony produkt jakim jest Polisa na świat to nie tylko zabezpieczenie firmy przed stratą finansową, ale też bezpłatna windykacja ubezpieczonych należności. Dzięki naszemu rozwiązaniu, nawet najmniejsi przedsiębiorcy będą mogli zwiększyć swoją konkurencyjność rynkową, skoncentrować się na bezpiecznym rozwoju swojego biznesu zarówno w kraju, jak i zagranicą minimalizując ryzyko związane z brakiem zapłaty przez kontrahenta, któremu sprzedano towar lub dostarczono usługę w kredycie kupieckim. „Polisa na świat” jest pierwszym wspólnym produktem, który realizujemy we współpracy z PKO Bankiem Polskim, ale mamy nadzieję pójść za ciosem. Na pewno jest pole do realizacji kolejnych projektów – mówi Janusz Władyczak, Wiceprezes Zarządu KUKE.

„Polisa na Świat” – wspólny produkt PKO Banku Polskiego i KUKE
Jak dotąd, rok 2016 był rekordowy pod względem wielkości ekspansji zagranicznej. Głównymi odbiorcami polskich towarów eksportowych pozostają Niemcy, Włochy, Francja, Wielka Brytania i Czechy. Od kilku lat eksport małych i średnich przedsiębiorstw rośnie szybciej niż eksport ogółem i odpowiada za jego dynamikę. Mniejsze firmy coraz odważniej wychodzą na globalne rynki i potrafią się na nich utrzymać mimo dużej konkurencji. Dla przedsiębiorców główną barierą w ekspansji zagranicznej jest ryzyko strat finansowych.

„Polisa na Świat” - produkt przygotowany przez KUKE i dostępny od 1 czerwca 2017 r. w oddziałach PKO Banku Polskiego – to odpowiedź na to ryzyko. Ubezpieczenie chroni przed sytuacją braku płatności ze strony kontrahenta za sprzedane w kredycie towary lub zrealizowane usługi i obejmuje zarówno transakcje krajowe, jak i zagraniczne, zapewniając tym samym płynność finansową oraz zabezpieczenie przedsiębiorstwa przed utratą zysków. Polisa zapewnia ochronę ubezpieczeniową klientom PKO Banku Polskiego z sektora małych i średnich przedsiębiorstw, którzy prowadzą działalność gospodarczą co najmniej 18 miesięcy oraz wystawiają faktury z odroczonym do 60 dni terminem płatności. Ubezpieczenie dostosowane jest do potrzeb nawet najmniejszej firmy, a windykacja niespłaconych należności nie jest dodatkowo płatna.

To nie jedyny produkt w ofercie Banku dla eksporterów, zabezpieczający zagraniczne transakcje klientów firmowych. PKO Bank Polski oferuje również m.in.: akredytywę dokumentową obcą oraz potwierdzenie akredytywy obcej przez  PKO Bank Polski, w której Bank podejmuje własne zobowiązanie do zapłaty na rzecz eksportera. Firmy eksportujące mogą również skorzystać z dyskonta należności z akredytywy obcej oraz gwarancji terminowej zapłaty i gwarancji kontraktowych.

Korporacja Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych od 1991 roku ubezpiecza transakcje handlowe polskich przedsiębiorców, oferując usługi zapewniające bezpieczną wymianę handlową zarówno w kraju, jak i za granicą. Jako jedyna firma w Polsce prowadzi także ubezpieczenia eksportowe oraz gwarancje ubezpieczeniowe gwarantowane przez Skarb Państwa. Rozwiązania oferowane przez KUKE pozwalają również zabezpieczyć długoterminowe projekty o charakterze inwestycyjnym realizowane przez polskich eksporterów na całym świecie.

Polski Fundusz Rozwoju w ramach Programu Ekspansji Międzynarodowej Polskich Przedsiębiorstw, oferuje firmom nowoczesne i kompleksowe instrumenty finansowe oraz doradcze. Celem jest efektywne wsparcie rozwoju i zwiększenie skali polskiego eksportu oraz inwestycji na zagranicznych rynkach. Zintegrowana oferta Grupy PFR, w zakresie pakietów finansowania eksportu, to łącznie 60 mld zł (finansowanie 36 mld zł, gwarancje 8,2 mld zł, ubezpieczenia i faktoring 9,6 mld zł, limity rozliczeniowe 3,5 mld zł, kapitał w ramach funduszu ekspansji zagranicznej 1,5 mld zł). Produkty dystrybuowane są przez KUKE, BGK oraz inne banki komercyjne. PKO Bank Polski jest partnerem strategicznym Grupy PFR w zakresie udostępniania produktów finansowych i doradczych przedsiębiorstwom.

TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.
PFR Ventures podpisał pierwsze umowy inwestycyjne z funduszami venture capital

PFR Ventures, pierwszy na polskim rynku profesjonalny inwestor instytucjonalny działający w formule funduszu funduszy (Fund of Funds) zawarł umowy inwestycyjne z 7 funduszami venture capital. Podpisane umów oznacza rozpoczęcie realizacji strategii PFR Ventures, czyli oferowanie finansowania innowacyjnym spółkom z sektora MSP poprzez doświadczone zespoły zarządzające. PFR Ventures  negocjuje kolejne umowy w ramach wszystkich pięciu Funduszy Funduszy, którymi zarządza.
Rusza Szkoła Pionierów PFR – międzynarodowy program edukacyjny dla młodych wizjonerów technologicznych z całej Polski

W dniu 5 czerwca br. ruszył nabór do Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Podczas trzech tygodni intensywnych warsztatów oraz tygodniowego pobytu na University of Cambridge w Wielkiej Brytanii 50 uczestników będzie rozwijać teoretyczne i praktyczne umiejętności biznesowe pod okiem wybitnych szkoleniowców. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.
Spółka współkontrolowana przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. ogłasza wezwanie na akcje spółki Ferrum SA.

Watchet Sp. z o.o. („Watchet”), spółka celowa współkontrolowana przez Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – FIZ AN („FIPP”), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza i pełnomocnikiem jest Polski Fundusz Rozwoju S.A. („PFR”) i pana Marka Warzechę (poprzez MW Asset Management Sp. z o.o. („MWAM”), ogłosiła wezwanie na akcje spółki Ferrum S.A. („Ferrum”) po cenie 4,39 zł za akcję, celem osiągnięcia do 100% akcji Ferrum. Kurs zamknięcia akcji tej spółki notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., wyniósł na dzień 24 maja 2018 r. 3,94 zł za akcję. FIPP, działając w porozumieniu z Markiem Warzechą, Watchet oraz Mezzanine FIZ AN („Mezzanine”), współzarządzany przez CVI Dom Maklerski Sp. z o.o. („CVI”) kontrolują aktualnie bezpośrednio i pośrednio 65,82% akcji Ferrum.

Supporting Foreign Expansion of Polish Companies: Strategic Partnership of PKO Bank Polski and KUKE (PFR Group)

- Polish exports amounted to nearly EUR 184 billion at the end of 2016 and almost tripled since Poland’s accession to the European Union. - Polish companies compete with foreign peers through prices, quality and innovation, and they successfully win international markets