PFR Ventures zainicjował program PFR Biznest FIZ

PFR Ventures ogłosił kluczowe warunki (term sheet) programu PFR Biznest FIZ, które będą w nadchodzących tygodniach podlegać konsultacjom. Celem jest wsparcie aktywności Aniołów Biznesu poprzez utworzenie współpracujących z nimi funduszy koinwestycyjnych. Inwestycje w spółki będą dokonywane w proporcji 50:50, gdzie połowa środków pochodzić będzie od PFR Biznest FIZ, operującego w porozumieniu z pośrednikami finansowymi, zaś druga połowa to prywatne środki Aniołów Biznesu. Innowacyjne przedsiębiorstwa na etapie startu i wzrostu otrzymają dostęp do finansowania zwrotnego w wysokości blisko 500 mln zł. Inwestycje w pojedyncze firmy wyniosą do 4 mln zł.

Finansowanie Anioła Biznesu zazwyczaj wypełnia lukę kapitałową między środkami pozyskanymi od rodziny i przyjaciół, a finansowaniem pozyskanym od funduszu venture capital i dlatego jest bardzo istotne dla całego ekosystemu innowacji – mówi Maciej Ćwikiewicz, wiceprezes PFR Ventures.

Pośrednicy finansowi już teraz mogą zapoznać się z projektem kluczowych warunków programu (term sheet) zamieszczonym na stronie internetowej PFR Ventures. Zadaniem wybranych pośredników finansowych będzie selekcja oraz realizacja inwestycji w przedsiębiorstwa
w oparciu o finansowanie od PFR Biznest FIZ i Aniołów Biznesu oraz ich aktywizacja. Aniołem Biznesu będzie mógł zostać każdy posiadający nadwyżki finansowe oraz deklarujący aktywny udział w rozwijaniu projektów inwestycyjnych.

Uważamy, że zaproponowana struktura funduszu koinwestycyjnego będzie najskuteczniejszym instrumentem pobudzającym rynek Aniołów Biznesu w Polsce, biorąc pod uwagę jego obecny poziom rozwoju. W ciągu najbliższych lat chcemy kilkukrotnie zwiększyć wielkość finansowania oraz liczbę aktywnych Aniołów Biznesu w Polsce - mówi Maciej Ćwikiewicz.

Aniołowie Biznesu, koinwestujący z PFR Biznest FIZ, dzięki swojemu doświadczeniu, kompetencjom i kontaktom dostarczą spółkom tzw. smart money, zwiększając znacząco szanse na ich komercyjny sukces.

Badania pokazują, że firmy, które otrzymały wsparcie Anioła Biznesu, mają większe szanse przetrwania na rynku. Aniołowie Biznesu posiadają duże doświadczenie biznesowe. Często są to osoby, które prowadzą lub prowadziły własne firmy, dlatego potrafią wesprzeć spółki w kluczowych obszarach. Tym samym dostarczają nie tylko kapitał, ale również swoje umiejętności, doświadczenie, kontakty biznesowe i zasoby niematerialne – mówi Marcin Nowak, manager inwestycyjny odpowiedzialny za PFR Biznest FIZ.

Konsultacje PFR Biznest FIZ potrwają 3 tygodnie. Planowane są 3 sesje konsultacyjno-informacyjne: 23 czerwca (piątek), 28 czerwca (środa) oraz 6 lipca (czwartek). Więcej informacji można uzyskać na www.pfrventures.pl, pod bezpłatnym numerem infolinii 800 800 120 lub poprzez formularz kontaktowy online na stronie PFR Ventures.

Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju i RAFAKO podpisali wstępne porozumienie o współpracy

Intencją Grupy PFR i RAFAKO jest rozpoczęcie współpracy przy finansowaniu oraz realizacji wybranych projektów strategicznych. Elementem współpracy może być potencjalna inwestycja Funduszu Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw FIZAN w raciborską spółkę oraz projekty w obsza
Polskie meble po raz pierwszy na EXPO

Promocja polskiej branży meblarskiej jest jednym z wydarzeń towarzyszących polskiej ekspozycji na trwającej w Astanie międzynarodowej wystawie EXPO 2017. Jego kulminacją będzie Dzień Polskich Mebli, który odbędzie się 13 lipca. W misji bierze udział 7 polskich firm, któr