PFR Ventures zainicjował program PFR Biznest FIZ

PFR Ventures ogłosił kluczowe warunki (term sheet) programu PFR Biznest FIZ, które będą w nadchodzących tygodniach podlegać konsultacjom. Celem jest wsparcie aktywności Aniołów Biznesu poprzez utworzenie współpracujących z nimi funduszy koinwestycyjnych. Inwestycje w spółki będą dokonywane w proporcji 50:50, gdzie połowa środków pochodzić będzie od PFR Biznest FIZ, operującego w porozumieniu z pośrednikami finansowymi, zaś druga połowa to prywatne środki Aniołów Biznesu. Innowacyjne przedsiębiorstwa na etapie startu i wzrostu otrzymają dostęp do finansowania zwrotnego w wysokości blisko 500 mln zł. Inwestycje w pojedyncze firmy wyniosą do 4 mln zł.

Finansowanie Anioła Biznesu zazwyczaj wypełnia lukę kapitałową między środkami pozyskanymi od rodziny i przyjaciół, a finansowaniem pozyskanym od funduszu venture capital i dlatego jest bardzo istotne dla całego ekosystemu innowacji – mówi Maciej Ćwikiewicz, wiceprezes PFR Ventures.

Pośrednicy finansowi już teraz mogą zapoznać się z projektem kluczowych warunków programu (term sheet) zamieszczonym na stronie internetowej PFR Ventures. Zadaniem wybranych pośredników finansowych będzie selekcja oraz realizacja inwestycji w przedsiębiorstwa
w oparciu o finansowanie od PFR Biznest FIZ i Aniołów Biznesu oraz ich aktywizacja. Aniołem Biznesu będzie mógł zostać każdy posiadający nadwyżki finansowe oraz deklarujący aktywny udział w rozwijaniu projektów inwestycyjnych.

Uważamy, że zaproponowana struktura funduszu koinwestycyjnego będzie najskuteczniejszym instrumentem pobudzającym rynek Aniołów Biznesu w Polsce, biorąc pod uwagę jego obecny poziom rozwoju. W ciągu najbliższych lat chcemy kilkukrotnie zwiększyć wielkość finansowania oraz liczbę aktywnych Aniołów Biznesu w Polsce - mówi Maciej Ćwikiewicz.

Aniołowie Biznesu, koinwestujący z PFR Biznest FIZ, dzięki swojemu doświadczeniu, kompetencjom i kontaktom dostarczą spółkom tzw. smart money, zwiększając znacząco szanse na ich komercyjny sukces.

Badania pokazują, że firmy, które otrzymały wsparcie Anioła Biznesu, mają większe szanse przetrwania na rynku. Aniołowie Biznesu posiadają duże doświadczenie biznesowe. Często są to osoby, które prowadzą lub prowadziły własne firmy, dlatego potrafią wesprzeć spółki w kluczowych obszarach. Tym samym dostarczają nie tylko kapitał, ale również swoje umiejętności, doświadczenie, kontakty biznesowe i zasoby niematerialne – mówi Marcin Nowak, manager inwestycyjny odpowiedzialny za PFR Biznest FIZ.

Konsultacje PFR Biznest FIZ potrwają 3 tygodnie. Planowane są 3 sesje konsultacyjno-informacyjne: 23 czerwca (piątek), 28 czerwca (środa) oraz 6 lipca (czwartek). Więcej informacji można uzyskać na www.pfrventures.pl, pod bezpłatnym numerem infolinii 800 800 120 lub poprzez formularz kontaktowy online na stronie PFR Ventures.

Oświadczenie Polskiego Funduszu Rozwoju SA

Polski Fundusz Rozwoju SA nie prowadził i nie prowadzi żadnych negocjacji ze spółką GetBack SA, w żadnym zakresie, a w szczególności dotyczących finansowania. PFR SA i GetBack SA nie są stronami żadnych umów oraz wstępnych porozumień dotyczących finansowania. PFR SA  otr
Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.
TAURON i Polski Fundusz Rozwoju zawarli umowy na finansowanie budowy bloku 910 MW w Jaworznie

TAURON Polska Energia podpisał z Funduszami Inwestycyjnymi zarządzanymi przez  Polski Fundusz Rozwoju (PFR) umowę inwestycyjną i umowę wspólników określające warunki zaangażowania w realizację budowy bloku energetycznego 910 MW w Jaworznie. PFR zainwestuje w budowę 880 mln zł.
Polski Fundusz Rozwoju uruchamia kolejne inwestycje samorządowe w ramach Pakietu dla Miast Średnich

W dniu 11 stycznia 2018 r. PFR Fundusz Inwestycji Samorządowych – którego misją jest dostarczanie Kapitału na Rozwój Samorządów - podpisał umowy inwestycyjne. Pierwsza została podpisana z gminami Nowy Sącz, Nawojowa, Stary Sącz, Kamionka Wielka, Korzenna, dzięki której fundusz PFR dokona inwestycji w spółkę Sądeckie Wodociągi. Druga inwestycja dotyczy także rozbudowy infrastruktury wodno-kanlizacyjnej w Limanowej, gdzie fundusz stanie się udziałowcem Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. Łączna wartość obu inwestycji wynosi 50 mln złotych.

PFR invests in a new unit of the Jaworzno power plant

The Polish Development Fund will invest PLN 880 million in the construction of a new 910 MWe lignite-fired power unit at Jaworzno. The project is implemented by the TAURON Polska Energia S.A. Group. The investment in state-of-the-art low-emission technologies is an impor