PFR Ventures zainicjował program PFR Biznest FIZ

PFR Ventures ogłosił kluczowe warunki (term sheet) programu PFR Biznest FIZ, które będą w nadchodzących tygodniach podlegać konsultacjom. Celem jest wsparcie aktywności Aniołów Biznesu poprzez utworzenie współpracujących z nimi funduszy koinwestycyjnych. Inwestycje w spółki będą dokonywane w proporcji 50:50, gdzie połowa środków pochodzić będzie od PFR Biznest FIZ, operującego w porozumieniu z pośrednikami finansowymi, zaś druga połowa to prywatne środki Aniołów Biznesu. Innowacyjne przedsiębiorstwa na etapie startu i wzrostu otrzymają dostęp do finansowania zwrotnego w wysokości blisko 500 mln zł. Inwestycje w pojedyncze firmy wyniosą do 4 mln zł.

Finansowanie Anioła Biznesu zazwyczaj wypełnia lukę kapitałową między środkami pozyskanymi od rodziny i przyjaciół, a finansowaniem pozyskanym od funduszu venture capital i dlatego jest bardzo istotne dla całego ekosystemu innowacji – mówi Maciej Ćwikiewicz, wiceprezes PFR Ventures.

Pośrednicy finansowi już teraz mogą zapoznać się z projektem kluczowych warunków programu (term sheet) zamieszczonym na stronie internetowej PFR Ventures. Zadaniem wybranych pośredników finansowych będzie selekcja oraz realizacja inwestycji w przedsiębiorstwa
w oparciu o finansowanie od PFR Biznest FIZ i Aniołów Biznesu oraz ich aktywizacja. Aniołem Biznesu będzie mógł zostać każdy posiadający nadwyżki finansowe oraz deklarujący aktywny udział w rozwijaniu projektów inwestycyjnych.

Uważamy, że zaproponowana struktura funduszu koinwestycyjnego będzie najskuteczniejszym instrumentem pobudzającym rynek Aniołów Biznesu w Polsce, biorąc pod uwagę jego obecny poziom rozwoju. W ciągu najbliższych lat chcemy kilkukrotnie zwiększyć wielkość finansowania oraz liczbę aktywnych Aniołów Biznesu w Polsce - mówi Maciej Ćwikiewicz.

Aniołowie Biznesu, koinwestujący z PFR Biznest FIZ, dzięki swojemu doświadczeniu, kompetencjom i kontaktom dostarczą spółkom tzw. smart money, zwiększając znacząco szanse na ich komercyjny sukces.

Badania pokazują, że firmy, które otrzymały wsparcie Anioła Biznesu, mają większe szanse przetrwania na rynku. Aniołowie Biznesu posiadają duże doświadczenie biznesowe. Często są to osoby, które prowadzą lub prowadziły własne firmy, dlatego potrafią wesprzeć spółki w kluczowych obszarach. Tym samym dostarczają nie tylko kapitał, ale również swoje umiejętności, doświadczenie, kontakty biznesowe i zasoby niematerialne – mówi Marcin Nowak, manager inwestycyjny odpowiedzialny za PFR Biznest FIZ.

Konsultacje PFR Biznest FIZ potrwają 3 tygodnie. Planowane są 3 sesje konsultacyjno-informacyjne: 23 czerwca (piątek), 28 czerwca (środa) oraz 6 lipca (czwartek). Więcej informacji można uzyskać na www.pfrventures.pl, pod bezpłatnym numerem infolinii 800 800 120 lub poprzez formularz kontaktowy online na stronie PFR Ventures.

Polski Fundusz Rozwoju uruchamia kolejne inwestycje samorządowe w ramach Pakietu dla Miast Średnich

W dniu 11 stycznia 2018 r. PFR Fundusz Inwestycji Samorządowych – którego misją jest dostarczanie Kapitału na Rozwój Samorządów - podpisał umowy inwestycyjne. Pierwsza została podpisana z gminami Nowy Sącz, Nawojowa, Stary Sącz, Kamionka Wielka, Korzenna, dzięki której fundusz PFR dokona inwestycji w spółkę Sądeckie Wodociągi. Druga inwestycja dotyczy także rozbudowy infrastruktury wodno-kanlizacyjnej w Limanowej, gdzie fundusz stanie się udziałowcem Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. Łączna wartość obu inwestycji wynosi 50 mln złotych.
FAMUR S.A. oraz Polski Fundusz Rozwoju rozpoczynają współpracę na rzecz modernizacji polskiej branży wydobywczej

FAMUR S.A. i Polski Fundusz Rozwoju S.A.  podpisały dzisiaj umowę o wspólnej inwestycji w spółkę Mining Equipment Finance Sp. z o.o. Głównym obszarem działalności spółki z Grupy FAMUR jest finansowanie strategicznych inwestycji z punktu widzenia modernizacji sektora górniczego i energetycznego. Są one realizowane przez krajowe spółki wydobywcze. Pośrednio projekt przyczyni się do przyspieszenia tempa wzrostu efektywności i bezpieczeństwa wydobycia surowców w Polsce.
GPW, PFR oraz BIK, przy udziale IAiR, podpisały porozumienie dotyczące współpracy na rzecz wspólnej agencji ratingowej

28 listopada 2017 r. GPW, PFR oraz BIK podpisały porozumienie dotyczące współpracy na rzecz wspólnej agencji ratingowej działającej w oparciu o Instytutu Analiz i Ratingu. Celem porozumienia jest wypełnienie luki w ofercie ratingowej skierowanej przede wszystkim do segmentu małych i średnich przedsiębiorstw. Rozwój Agencji wpisuje się w „Plan na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju”. Agencja rozpocznie działalność operacyjną w drugiej połowie 2018 r.
Stan i perspektywy polskiego rynku meblowego - Raport Specjalny PFR

Przemysł meblowy jest istotnym sektorem polskiej gospodarki. Utrzymanie wysokiej pozycji i wzrost wydajności polskich firm meblarskich, przy rosnących kosztach wynagrodzeń oraz kurczących się zasobach kapitału ludzkiego, będą wymagały wdrażania nowych modeli biznesowych

PFR invests in a new unit of the Jaworzno power plant

The Polish Development Fund will invest PLN 880 million in the construction of a new 910 MWe lignite-fired power unit at Jaworzno. The project is implemented by the TAURON Polska Energia S.A. Group. The investment in state-of-the-art low-emission technologies is an impor