PFR Ventures zainicjował program PFR Biznest FIZ

PFR Ventures ogłosił kluczowe warunki (term sheet) programu PFR Biznest FIZ, które będą w nadchodzących tygodniach podlegać konsultacjom. Celem jest wsparcie aktywności Aniołów Biznesu poprzez utworzenie współpracujących z nimi funduszy koinwestycyjnych. Inwestycje w spółki będą dokonywane w proporcji 50:50, gdzie połowa środków pochodzić będzie od PFR Biznest FIZ, operującego w porozumieniu z pośrednikami finansowymi, zaś druga połowa to prywatne środki Aniołów Biznesu. Innowacyjne przedsiębiorstwa na etapie startu i wzrostu otrzymają dostęp do finansowania zwrotnego w wysokości blisko 500 mln zł. Inwestycje w pojedyncze firmy wyniosą do 4 mln zł.

Finansowanie Anioła Biznesu zazwyczaj wypełnia lukę kapitałową między środkami pozyskanymi od rodziny i przyjaciół, a finansowaniem pozyskanym od funduszu venture capital i dlatego jest bardzo istotne dla całego ekosystemu innowacji – mówi Maciej Ćwikiewicz, wiceprezes PFR Ventures.

Pośrednicy finansowi już teraz mogą zapoznać się z projektem kluczowych warunków programu (term sheet) zamieszczonym na stronie internetowej PFR Ventures. Zadaniem wybranych pośredników finansowych będzie selekcja oraz realizacja inwestycji w przedsiębiorstwa
w oparciu o finansowanie od PFR Biznest FIZ i Aniołów Biznesu oraz ich aktywizacja. Aniołem Biznesu będzie mógł zostać każdy posiadający nadwyżki finansowe oraz deklarujący aktywny udział w rozwijaniu projektów inwestycyjnych.

Uważamy, że zaproponowana struktura funduszu koinwestycyjnego będzie najskuteczniejszym instrumentem pobudzającym rynek Aniołów Biznesu w Polsce, biorąc pod uwagę jego obecny poziom rozwoju. W ciągu najbliższych lat chcemy kilkukrotnie zwiększyć wielkość finansowania oraz liczbę aktywnych Aniołów Biznesu w Polsce - mówi Maciej Ćwikiewicz.

Aniołowie Biznesu, koinwestujący z PFR Biznest FIZ, dzięki swojemu doświadczeniu, kompetencjom i kontaktom dostarczą spółkom tzw. smart money, zwiększając znacząco szanse na ich komercyjny sukces.

Badania pokazują, że firmy, które otrzymały wsparcie Anioła Biznesu, mają większe szanse przetrwania na rynku. Aniołowie Biznesu posiadają duże doświadczenie biznesowe. Często są to osoby, które prowadzą lub prowadziły własne firmy, dlatego potrafią wesprzeć spółki w kluczowych obszarach. Tym samym dostarczają nie tylko kapitał, ale również swoje umiejętności, doświadczenie, kontakty biznesowe i zasoby niematerialne – mówi Marcin Nowak, manager inwestycyjny odpowiedzialny za PFR Biznest FIZ.

Konsultacje PFR Biznest FIZ potrwają 3 tygodnie. Planowane są 3 sesje konsultacyjno-informacyjne: 23 czerwca (piątek), 28 czerwca (środa) oraz 6 lipca (czwartek). Więcej informacji można uzyskać na www.pfrventures.pl, pod bezpłatnym numerem infolinii 800 800 120 lub poprzez formularz kontaktowy online na stronie PFR Ventures.

TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.
PFR Ventures podpisał pierwsze umowy inwestycyjne z funduszami venture capital

PFR Ventures, pierwszy na polskim rynku profesjonalny inwestor instytucjonalny działający w formule funduszu funduszy (Fund of Funds) zawarł umowy inwestycyjne z 7 funduszami venture capital. Podpisane umów oznacza rozpoczęcie realizacji strategii PFR Ventures, czyli oferowanie finansowania innowacyjnym spółkom z sektora MSP poprzez doświadczone zespoły zarządzające. PFR Ventures  negocjuje kolejne umowy w ramach wszystkich pięciu Funduszy Funduszy, którymi zarządza.
Rusza Szkoła Pionierów PFR – międzynarodowy program edukacyjny dla młodych wizjonerów technologicznych z całej Polski

W dniu 5 czerwca br. ruszył nabór do Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Podczas trzech tygodni intensywnych warsztatów oraz tygodniowego pobytu na University of Cambridge w Wielkiej Brytanii 50 uczestników będzie rozwijać teoretyczne i praktyczne umiejętności biznesowe pod okiem wybitnych szkoleniowców. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.
Spółka współkontrolowana przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. ogłasza wezwanie na akcje spółki Ferrum SA.

Watchet Sp. z o.o. („Watchet”), spółka celowa współkontrolowana przez Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – FIZ AN („FIPP”), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza i pełnomocnikiem jest Polski Fundusz Rozwoju S.A. („PFR”) i pana Marka Warzechę (poprzez MW Asset Management Sp. z o.o. („MWAM”), ogłosiła wezwanie na akcje spółki Ferrum S.A. („Ferrum”) po cenie 4,39 zł za akcję, celem osiągnięcia do 100% akcji Ferrum. Kurs zamknięcia akcji tej spółki notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., wyniósł na dzień 24 maja 2018 r. 3,94 zł za akcję. FIPP, działając w porozumieniu z Markiem Warzechą, Watchet oraz Mezzanine FIZ AN („Mezzanine”), współzarządzany przez CVI Dom Maklerski Sp. z o.o. („CVI”) kontrolują aktualnie bezpośrednio i pośrednio 65,82% akcji Ferrum.

PFR invests in a new unit of the Jaworzno power plant

The Polish Development Fund will invest PLN 880 million in the construction of a new 910 MWe lignite-fired power unit at Jaworzno. The project is implemented by the TAURON Polska Energia S.A. Group. The investment in state-of-the-art low-emission technologies is an impor