PZU i Polski Fundusz Rozwoju nabyli pakiet 32,8% akcji Banku Pekao SA

7 czerwca 2017 r. PZU i PFR sfinalizowali zakup 32,8% akcji Banku Pekao SA za łączną kwotę 10,6 mld złotych. Cena nabycia jednej akcji wynosi 123 złote. Jest to jedna z największych transakcji w sektorze bankowym w Europie w ostatnich latach. Transakcja wpisuje się w strategię Polskiego Funduszu Rozwoju realizacji inwestycji ważnych z perspektywy polskiej gospodarki, zapewniając atrakcyjną stopę zwrotu w długim horyzoncie czasowym.

Nabycie akcji Pekao jest zgodne ze strategią PZU do 2020 roku, która zakłada stworzenie grupy bankowej posiadającej aktywa w wysokości co najmniej 140 mld złotych oraz osiągnięcie 50 mld zł aktywów w zarządzaniu na rzecz osób trzecich.

– To historyczna chwila. Dzięki finalizacji transakcji zakupu akcji Banku Pekao PZU staje się największą grupą finansową w Europie Środkowo-Wschodniej i liderem zarówno w ubezpieczeniach jak i sektorze bankowym oraz w zarządzaniu aktywami. Jestem przekonany, że dobrze będzie nam się współpracowało z Pekao SA. To bardzo duży podmiot o szerokiej skali działalności, z rozległą siecią dystrybucyjną i dobrymi relacjami z klientami. Jest to pole do stworzenia wielu nowych rozwiązań w zakresie ubezpieczeń majątkowych, ale także inwestycji czy polis na życie np. dla małych i średnich firm rodzinnych. Myślę, że połączenie sił PZU i Pekao w znaczący sposób wpłynie na stabilność i perspektywy finansowe polskiej gospodarki. – powiedział Paweł Surówka, prezes PZU SA.

– Po kilkunastu latach Pekao SA jest znów polskim bankiem i wraca na rynek znana klientom marka żubra. To oznacza, że udział rodzimego kapitału w sektorze bankowym zwiększy się do ponad 50%, co jest istotne z punktu widzenia stabilności sektora bankowego oraz zrównoważonego rozwoju gospodarczego. Dla Polskiego Funduszu Rozwoju jest to inwestycja długoterminowa i korzystna finansowo. PFR będzie inwestorem wspierającym realizację strategii Pekao, ukierunkowanej na inwestycje w nowe technologie, jakość usług dla klientów oraz efektywność działania banku, budując trwałą wartość dla akcjonariuszy  – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Umowa nabycia 32,8% akcji Pekao S.A. za łączną kwotę 10,6 mld złotych została zawarta pomiędzy PZU oraz PFR a UniCredit S.p.A. 8 grudnia 2016 r. Komisja Nadzoru Finansowego wydała zgodę na zakup akcji Banku Pekao 4 maja 2017 r. Struktura transakcji obejmuje nabycie bezpośrednio przez PZU 20% akcji Pekao za 6,5 mld złotych. Jednocześnie PFR nabywa bezpośrednio od UniCredit 12,8% akcji Pekao za 4,1 mld złotych. Cena nabycia jest o 2,4% niższa w porównaniu do ceny sprzedaży pakietu 10% akcji Pekao przez UniCredit w lipcu 2016 roku.

W wyniku realizacji tej strategicznej inwestycji, PZU staje się największą grupą oferującą kompleksowe usługi finansowe w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej o łącznej sumie bilansowej ok. 360 mld PLN (aktywa PZU SA, Pekao SA oraz Alior Banku). Połączona Grupa PZU będzie oferować w Polsce pełen wachlarz: usług ubezpieczeniowych w ramach największego ubezpieczyciela -  PZU, produktów bankowych w ramach drugiego największego banku - Pekao oraz Alior Bank, a także zarządzania aktywami w ramach największego podmiotu w tym sektorze -TFI PZU, TFI Pioneer, PTE PZU i PTE Pioneer. Połączenie rozszerzy również istniejącą sieć dystrybucji do 1 356 placówek, co ułatwi klientom dostęp do świadczonych usług.

– Zakup akcji Banku Pekao potwierdza naszą konsekwencję w realizacji strategii PZU 2020, która zakłada silną obecność w polskim sektorze bankowym. Co więcej, transakcja pozwoli nam oferować pełen zakres produktów finansowych na każdym etapie życia Polaków. Możemy chronić ich życie i zdrowie, zgromadzony majątek prywatny oraz firmowy, inwestycje, a także dbać o oszczędności i budowę kapitału, który zabezpieczy ich w okresie emerytalnym – powiedział Paweł Surówka, prezes PZU.  – Ponadto transakcja wypracuje dodatkową wartość dla akcjonariuszy oraz, dzięki wykorzystaniu synergii i możliwości współpracy, będzie korzystna dla klientów obu firm. Z technicznego punktu widzenia jest to aktywo, które w długim okresie będzie generować stabilny strumień dywidend dla Grupy PZU. Jeszcze w tym roku spodziewamy się wpływów z tego tytułu na poziomie ponad 450 mln zł – dodaje.

– Celem Polskiego Funduszu Rozwoju jako długoterminowego strategicznego partnera finansowego jest wspieranie PZU w realizacji strategii stworzenia silnej polskiej grupy finansowej. Wierzę, że współpraca PZU i Pekao wykreuje nowoczesną i kompleksową ofertę dla klientów, a zarazem przyczyni się do wzrostu wartości obu instytucji. – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Pekao jest wiodącym polskim bankiem prowadzącym działalność w sektorze bankowości korporacyjnej, MŚP i bankowości detalicznej oraz zarządzania aktywami, która regularnie przynosi bardzo dobre wyniki finansowe. W roku obrotowym 2016 Pekao posiadało 14,0% udział w rynku kredytów hipotecznych oraz 17,0% udział w rynku kredytów dla przedsiębiorstw i osiągnęło CAGR na poziomie 10,9% w dziedzinie kluczowych kredytów detalicznych oraz 6,5% w dziedzinie kluczowych kredytów dla przedsiębiorstw w okresie od roku obrotowego 2014 do 2016. Pekao wykazuje się rygorystyczną kontrolą kosztów, dobrą jakością aktywów ze wskaźnikiem NPL brutto w wysokości 5,9% (w 1 kw. 2017 roku) oraz kosztami ryzyka w wysokości 40 p.b., co przełożyło się na osiągnięcie znormalizowanego wskaźnika RoE około 9%, pomimo prowadzenia działalności ze współczynnikiem CET1 na wysokim poziomie 17,75% na koniec 1 kwartału 2017 r.

–  Zakup akcji Pekao SA przyniesie Grupie PZU wiele korzyści finansowych. Oczekujemy, że w efekcie tej transakcji istotnie zwiększy się wartość wyniku skonsolidowanego przypadającego na akcję Grupy PZU (EPS), a rentowność kapitałów Grupy PZU wzrośnie po transakcji o 1-2 p.p.. Jest to efekt uroczniony, zakładający kontrybucję banku do wyników PZU w pełnym roku finansowym. Jednocześnie dzisiejsza sytuacja kapitałowa banku wpłynie pozytywnie na wskaźnik wypłacalności całej grupy, który zgodnie z polityką kapitałową PZU, ogłoszoną w 2016r., powinien pozostać na bezpiecznym poziomie powyżej 200%  – powiedział Tomasz Kulik, CFO PZU.

Akwizycja Banku Pekao przez PZU i PFR to ważny krok w postępującej konsolidacji polskiego sektora bankowego. Bank jest dobrze pozycjonowany do wykorzystania potencjału polskiego sektora finansowego. Planowane inwestycje w rozwiązania technologiczne umożliwią stabilny wzrost i poprawę efektywności Pekao, a także wyższą jakość usług oferowanych klientom oraz rozwój całego sektora bankowego w Polsce.

Zarządy PZU i PFR zamierzają utrzymać bezpieczny profil ryzyka Pekao oraz kontynuować bieżącą strategię rozwoju we wszystkich kluczowych segmentach. Oczekuje się również przyjęcia stabilnej polityki dywidendowej. Działania będą oparte o profesjonalne zasady ładu korporacyjnego zgodne z praktyką rynkową..

Jak dogonić najbogatszych? PFR prezentuje raport specjalny nt. wzrostu gospodarczego

Nie ma gotowej recepty na dogonienie bogatych. Ostatnie trzy dekady rozwoju Polski to ogromny sukces cywilizacyjny, ale póki co to epizod wzrostu, a nie  konwergencja. By podtrzymać wysoki wzrost, potrzebujemy tworzyć warunki do inwestowania w środki produkcji i umiejętności oraz uodparniać gospodarkę na kryzysy i szoki gospodarcze – to główne wnioski z raportu specjalnego PFR „Doganianie bogatszych przez biedniejszych w literaturze ekonomicznej i w praktyce gospodarczej minionego wieku – wnioski dla Polski”, przygotowanego przez Pawła Dobrowolskiego, głównego ekonomistę PFR.
Polski Fundusz Rozwoju przejmuje Polskie Koleje Linowe

Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) zawarł umowę ze spółką zależną funduszu Mid Europa Partners na zakup 99,77% akcji Polskich Kolei Linowych SA (PKL) [1]. Zamknięcie transakcji jest planowane w najbliższych miesiącach po spełnieniu się warunków zawieszających, w tym uzyskaniu przez PFR zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Polski Fundusz Rozwoju przygotował nowy instrument - „Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej”

Podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Wyposażenia Wnętrz „Warsaw Home” w Nadarzynie, Bartłomiej Pawlak, członek zarządu PFR przedstawił nowy instrument wspierania ekspansji zagranicznej polskich firm – Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej. Instrument ma pomóc firmom zdynamizować ekspansję zagraniczną w oparciu o narzędzia dostępne w ramach oferty Grupy PFR oraz współpracę z instytucjami publicznymi. Akcelerator realizowany jest w ramach Programu Flagowego Polskie Meble, którego koordynatorem jest Polski Fundusz Rozwoju. Patronem honorowym działań jest Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli
Polski Fundusz Rozwoju właścicielem BGK Nieruchomości

Polski Fundusz Rozwoju (PFR) został właścicielem spółki BGK Nieruchomości, realizującej inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus. To efekt umowy zawartej przez PFR z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Celem jest integracja narzędzi inwestycyjnych w jednej grupie kapitałowej i przyśpieszenie realizacji inwestycji w przystępne cenowo budownictwo mieszkaniowe.