PZU i Polski Fundusz Rozwoju nabyli pakiet 32,8% akcji Banku Pekao SA

7 czerwca 2017 r. PZU i PFR sfinalizowali zakup 32,8% akcji Banku Pekao SA za łączną kwotę 10,6 mld złotych. Cena nabycia jednej akcji wynosi 123 złote. Jest to jedna z największych transakcji w sektorze bankowym w Europie w ostatnich latach. Transakcja wpisuje się w strategię Polskiego Funduszu Rozwoju realizacji inwestycji ważnych z perspektywy polskiej gospodarki, zapewniając atrakcyjną stopę zwrotu w długim horyzoncie czasowym.

Nabycie akcji Pekao jest zgodne ze strategią PZU do 2020 roku, która zakłada stworzenie grupy bankowej posiadającej aktywa w wysokości co najmniej 140 mld złotych oraz osiągnięcie 50 mld zł aktywów w zarządzaniu na rzecz osób trzecich.

– To historyczna chwila. Dzięki finalizacji transakcji zakupu akcji Banku Pekao PZU staje się największą grupą finansową w Europie Środkowo-Wschodniej i liderem zarówno w ubezpieczeniach jak i sektorze bankowym oraz w zarządzaniu aktywami. Jestem przekonany, że dobrze będzie nam się współpracowało z Pekao SA. To bardzo duży podmiot o szerokiej skali działalności, z rozległą siecią dystrybucyjną i dobrymi relacjami z klientami. Jest to pole do stworzenia wielu nowych rozwiązań w zakresie ubezpieczeń majątkowych, ale także inwestycji czy polis na życie np. dla małych i średnich firm rodzinnych. Myślę, że połączenie sił PZU i Pekao w znaczący sposób wpłynie na stabilność i perspektywy finansowe polskiej gospodarki. – powiedział Paweł Surówka, prezes PZU SA.

– Po kilkunastu latach Pekao SA jest znów polskim bankiem i wraca na rynek znana klientom marka żubra. To oznacza, że udział rodzimego kapitału w sektorze bankowym zwiększy się do ponad 50%, co jest istotne z punktu widzenia stabilności sektora bankowego oraz zrównoważonego rozwoju gospodarczego. Dla Polskiego Funduszu Rozwoju jest to inwestycja długoterminowa i korzystna finansowo. PFR będzie inwestorem wspierającym realizację strategii Pekao, ukierunkowanej na inwestycje w nowe technologie, jakość usług dla klientów oraz efektywność działania banku, budując trwałą wartość dla akcjonariuszy  – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Umowa nabycia 32,8% akcji Pekao S.A. za łączną kwotę 10,6 mld złotych została zawarta pomiędzy PZU oraz PFR a UniCredit S.p.A. 8 grudnia 2016 r. Komisja Nadzoru Finansowego wydała zgodę na zakup akcji Banku Pekao 4 maja 2017 r. Struktura transakcji obejmuje nabycie bezpośrednio przez PZU 20% akcji Pekao za 6,5 mld złotych. Jednocześnie PFR nabywa bezpośrednio od UniCredit 12,8% akcji Pekao za 4,1 mld złotych. Cena nabycia jest o 2,4% niższa w porównaniu do ceny sprzedaży pakietu 10% akcji Pekao przez UniCredit w lipcu 2016 roku.

W wyniku realizacji tej strategicznej inwestycji, PZU staje się największą grupą oferującą kompleksowe usługi finansowe w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej o łącznej sumie bilansowej ok. 360 mld PLN (aktywa PZU SA, Pekao SA oraz Alior Banku). Połączona Grupa PZU będzie oferować w Polsce pełen wachlarz: usług ubezpieczeniowych w ramach największego ubezpieczyciela -  PZU, produktów bankowych w ramach drugiego największego banku - Pekao oraz Alior Bank, a także zarządzania aktywami w ramach największego podmiotu w tym sektorze -TFI PZU, TFI Pioneer, PTE PZU i PTE Pioneer. Połączenie rozszerzy również istniejącą sieć dystrybucji do 1 356 placówek, co ułatwi klientom dostęp do świadczonych usług.

– Zakup akcji Banku Pekao potwierdza naszą konsekwencję w realizacji strategii PZU 2020, która zakłada silną obecność w polskim sektorze bankowym. Co więcej, transakcja pozwoli nam oferować pełen zakres produktów finansowych na każdym etapie życia Polaków. Możemy chronić ich życie i zdrowie, zgromadzony majątek prywatny oraz firmowy, inwestycje, a także dbać o oszczędności i budowę kapitału, który zabezpieczy ich w okresie emerytalnym – powiedział Paweł Surówka, prezes PZU.  – Ponadto transakcja wypracuje dodatkową wartość dla akcjonariuszy oraz, dzięki wykorzystaniu synergii i możliwości współpracy, będzie korzystna dla klientów obu firm. Z technicznego punktu widzenia jest to aktywo, które w długim okresie będzie generować stabilny strumień dywidend dla Grupy PZU. Jeszcze w tym roku spodziewamy się wpływów z tego tytułu na poziomie ponad 450 mln zł – dodaje.

– Celem Polskiego Funduszu Rozwoju jako długoterminowego strategicznego partnera finansowego jest wspieranie PZU w realizacji strategii stworzenia silnej polskiej grupy finansowej. Wierzę, że współpraca PZU i Pekao wykreuje nowoczesną i kompleksową ofertę dla klientów, a zarazem przyczyni się do wzrostu wartości obu instytucji. – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Pekao jest wiodącym polskim bankiem prowadzącym działalność w sektorze bankowości korporacyjnej, MŚP i bankowości detalicznej oraz zarządzania aktywami, która regularnie przynosi bardzo dobre wyniki finansowe. W roku obrotowym 2016 Pekao posiadało 14,0% udział w rynku kredytów hipotecznych oraz 17,0% udział w rynku kredytów dla przedsiębiorstw i osiągnęło CAGR na poziomie 10,9% w dziedzinie kluczowych kredytów detalicznych oraz 6,5% w dziedzinie kluczowych kredytów dla przedsiębiorstw w okresie od roku obrotowego 2014 do 2016. Pekao wykazuje się rygorystyczną kontrolą kosztów, dobrą jakością aktywów ze wskaźnikiem NPL brutto w wysokości 5,9% (w 1 kw. 2017 roku) oraz kosztami ryzyka w wysokości 40 p.b., co przełożyło się na osiągnięcie znormalizowanego wskaźnika RoE około 9%, pomimo prowadzenia działalności ze współczynnikiem CET1 na wysokim poziomie 17,75% na koniec 1 kwartału 2017 r.

–  Zakup akcji Pekao SA przyniesie Grupie PZU wiele korzyści finansowych. Oczekujemy, że w efekcie tej transakcji istotnie zwiększy się wartość wyniku skonsolidowanego przypadającego na akcję Grupy PZU (EPS), a rentowność kapitałów Grupy PZU wzrośnie po transakcji o 1-2 p.p.. Jest to efekt uroczniony, zakładający kontrybucję banku do wyników PZU w pełnym roku finansowym. Jednocześnie dzisiejsza sytuacja kapitałowa banku wpłynie pozytywnie na wskaźnik wypłacalności całej grupy, który zgodnie z polityką kapitałową PZU, ogłoszoną w 2016r., powinien pozostać na bezpiecznym poziomie powyżej 200%  – powiedział Tomasz Kulik, CFO PZU.

Akwizycja Banku Pekao przez PZU i PFR to ważny krok w postępującej konsolidacji polskiego sektora bankowego. Bank jest dobrze pozycjonowany do wykorzystania potencjału polskiego sektora finansowego. Planowane inwestycje w rozwiązania technologiczne umożliwią stabilny wzrost i poprawę efektywności Pekao, a także wyższą jakość usług oferowanych klientom oraz rozwój całego sektora bankowego w Polsce.

Zarządy PZU i PFR zamierzają utrzymać bezpieczny profil ryzyka Pekao oraz kontynuować bieżącą strategię rozwoju we wszystkich kluczowych segmentach. Oczekuje się również przyjęcia stabilnej polityki dywidendowej. Działania będą oparte o profesjonalne zasady ładu korporacyjnego zgodne z praktyką rynkową..

Polski Fundusz Rozwoju wraz z konsorcjum funduszy inwestuje w Ferrum S.A.

Ferrum S.A. („Ferrum”, „Spółka”) podpisała porozumienie z konsorcjum inwestorów, dotyczące zapewnienia Spółce pakietu finansowego o wartości ok. 125 mln zł dla realizacji strategii rozwoju Spółki na rynku specjalistycznych rur oraz konstrukcji stalowych. Nowi inwestorzy dokonają refinansowania istotnej części zadłużenia Spółki, a następnie podwyższenia kapitału Ferrum, zabezpieczą środki niezbędne dla zachowania bezpiecznej płynności finansowej i uruchomienie nowych inwestycji oraz umożliwią dalsze finansowanie celem umocnienia pozycji Spółki na rynku i wzrostu wartości dla akcjonariuszy.
PFR Ventures, TFI BGK i NCBR uruchomiły nabór do funduszu PFR NCBR CVC

PFR NCBR CVC jest pierwszym funduszem funduszy, który w sposób systemowy zapewnia finansowanie funduszom typu Corporate Venture Capital (CVC), zarządzanym przez profesjonalne i niezależne od inwestorów zespoły inwestycyjne. Fundusz PFR NCBR CVC zapewni wkłady funduszom C
Wystartował PFR Biznest FIZ

PFR Ventures ogłasza nabór do PFR Biznest FIZ – pierwszego w Polsce funduszu funduszy (Fund of Funds), mającego na celu wsparcie aktywności inwestycyjnej Aniołów Biznesu, którzy inwestują w innowacyjne spółki na wczesnym etapie rozwoju. Podmioty zarządzające oraz Aniołow