Polski Fundusz Rozwoju inwestuje w nowy blok elektrowni w Jaworznie

Polski Fundusz Rozwoju zainwestuje 880 mln zł w budowę nowego, opalanego węglem kamiennym, bloku energetycznego 910 MWe w Jaworznie. Projekt jest realizowany przez Grupę TAURON Polska Energia S.A. Inwestycja tworzona w oparciu o najnowsze, niskoemisyjne rozwiązania technologiczne jest ważnym elementem budowy bezpieczeństwa energetycznego Polski. 1 czerwca 2017 r. w Jaworznie, z udziałem premier RP Beaty Szydło, zostało podpisane porozumienie dotyczące możliwego zaangażowania
PFR w projekt.

Inwestycja polega na objęciu przez zarządzane przez PFR fundusze udziałów w spółce celowej Nowe Jaworzno Grupa TAURON Sp. z o.o., która została wydzielona ze spółki TAURON Wytwarzanie S.A. i jest aktualnie odpowiedzialna za realizację projektu. Inwestycja powinna pozytywnie wpłynąć na standing finansowy TAURON i wzmocnić potencjał inwestycyjny Grupy.

„To największa umowa inwestycyjna podpisana dotychczas pomiędzy instytucją rozwoju, a spółką Skarbu Państwa i jedna z najpotężniejszych inwestycji w polskim sektorze energetycznym. Zakładając dywersyfikację, niezawodność dostaw energii oraz modernizację infrastruktury energetycznej, projekt realizowany w Jaworznie doskonale wpisuje się w ‘Strategię na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju’. Beneficjentami tego przedsięwzięcia będą nie tylko TAURON i PFR, ale również: polskie górnictwo, nasze bezpieczeństwo energetyczne, polityka klimatyczna i ponad 2 mln gospodarstw domowych. Tym projektem chcemy też pokazać, że czyste technologie węglowe mają swoje uzasadnienie zarówno ekonomiczne, jak i środowiskowe” – uważa Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister rozwoju i finansów.

„Inwestycja w budowę bloku w Jaworznie oraz wypracowany z TAURON model współpracy we wzorcowy sposób wpisują się w strategię inwestycyjną realizowaną przez PFR. Energetyka jest jednym z kluczowych sektorów naszych inwestycji, a blok realizowany w Jaworznie jest jego istotną częścią, zarówno ze względu na skalę, rolę dla bezpieczeństwa energetycznego Polski jak i zastosowane nowoczesne rozwiązania technologiczne pozwalające na wykorzystanie węgla kamiennego z poszanowaniem środowiska naturalnego” – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Budowa elektrowni w Jaworznie ma duże znaczenie dla Polski z kilku powodów. Po pierwsze, wpisuje się w plan budowy naszego bezpieczeństwa energetycznego i to w oparciu o surowiec, do którego mamy stały dostęp, czyli węgiel. Nowy blok energetyczny zapewni również produkcję w sektorze górniczym na poziomie 2,8 mln ton węgla rocznie, a w efekcie zagwarantuje miejsca pracy w tym sektorze przez kilka dziesięcioleci. Wreszcie, ta inwestycja pokazuje, że dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii możliwe jest obecnie korzystanie z paliwa węglowego z zachowaniem surowych norm emisji.

„Podpisane dziś porozumienie określa wstępne warunki możliwego zaangażowania PFR w inwestycję. Przed nami proces negocjacji szczegółów projektu, jesteśmy jednak przekonani, że wypracowanie ostatecznej dokumentacji z tak doświadczonym i wiarygodnym partnerem jak TAURON Polska Energia będzie bardzo sprawne. Zaangażowanie PFR w projekt to niezbędny kapitał dla grupy TAURON, a dla funduszu potencjał na osiągnięcie rynkowych stóp zwrotu z inwestycji” – powiedział Marcin Piasecki, wiceprezes PFR ds. Inwestycyjnych.

Nowy blok, którego uruchomienie przewidziane jest na listopad 2019 roku, charakteryzować będzie najwyższa sprawność netto w swojej klasie w Polsce równa 45,9%. Będzie wytwarzać rocznie do 6,5 TWh energii elektrycznej, co odpowiada zapotrzebowaniu 2,5 mln gospodarstw domowych. W porównaniu do obecnie eksploatowanych bloków 200MW, będzie on spełniał surowe normy z zakresu ochrony środowiska, ograniczając emisje dwutlenku węgla o prawie 30% oraz w zakresie tlenków siarki i azotu o ponad 50%. W ramach wymagań polityki klimatycznej, blok będzie spełniał rygory emisyjne wynikające z konkluzji BAT.

Oświadczenie Polskiego Funduszu Rozwoju SA

Polski Fundusz Rozwoju SA nie prowadził i nie prowadzi żadnych negocjacji ze spółką GetBack SA, w żadnym zakresie, a w szczególności dotyczących finansowania. PFR SA i GetBack SA nie są stronami żadnych umów oraz wstępnych porozumień dotyczących finansowania. PFR SA  otr
Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.
TAURON i Polski Fundusz Rozwoju zawarli umowy na finansowanie budowy bloku 910 MW w Jaworznie

TAURON Polska Energia podpisał z Funduszami Inwestycyjnymi zarządzanymi przez  Polski Fundusz Rozwoju (PFR) umowę inwestycyjną i umowę wspólników określające warunki zaangażowania w realizację budowy bloku energetycznego 910 MW w Jaworznie. PFR zainwestuje w budowę 880 mln zł.
Polski Fundusz Rozwoju uruchamia kolejne inwestycje samorządowe w ramach Pakietu dla Miast Średnich

W dniu 11 stycznia 2018 r. PFR Fundusz Inwestycji Samorządowych – którego misją jest dostarczanie Kapitału na Rozwój Samorządów - podpisał umowy inwestycyjne. Pierwsza została podpisana z gminami Nowy Sącz, Nawojowa, Stary Sącz, Kamionka Wielka, Korzenna, dzięki której fundusz PFR dokona inwestycji w spółkę Sądeckie Wodociągi. Druga inwestycja dotyczy także rozbudowy infrastruktury wodno-kanlizacyjnej w Limanowej, gdzie fundusz stanie się udziałowcem Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. Łączna wartość obu inwestycji wynosi 50 mln złotych.

PZU i Polski Fundusz Rozwoju nabyli pakiet 32,8% akcji Banku Pekao SA

7 czerwca 2017 r. PZU i PFR sfinalizowali zakup 32,8% akcji Banku Pekao SA za łączną kwotę 10,6 mld złotych. Cena nabycia jednej akcji wynosi 123 złote. Jest to jedna z największych transakcji w sektorze bankowym w Europie w ostatnich latach. Transakcja wpisuje się w str