Polski Fundusz Rozwoju inwestuje w nowy blok elektrowni w Jaworznie

Polski Fundusz Rozwoju zainwestuje 880 mln zł w budowę nowego, opalanego węglem kamiennym, bloku energetycznego 910 MWe w Jaworznie. Projekt jest realizowany przez Grupę TAURON Polska Energia S.A. Inwestycja tworzona w oparciu o najnowsze, niskoemisyjne rozwiązania technologiczne jest ważnym elementem budowy bezpieczeństwa energetycznego Polski. 1 czerwca 2017 r. w Jaworznie, z udziałem premier RP Beaty Szydło, zostało podpisane porozumienie dotyczące możliwego zaangażowania
PFR w projekt.

Inwestycja polega na objęciu przez zarządzane przez PFR fundusze udziałów w spółce celowej Nowe Jaworzno Grupa TAURON Sp. z o.o., która została wydzielona ze spółki TAURON Wytwarzanie S.A. i jest aktualnie odpowiedzialna za realizację projektu. Inwestycja powinna pozytywnie wpłynąć na standing finansowy TAURON i wzmocnić potencjał inwestycyjny Grupy.

„To największa umowa inwestycyjna podpisana dotychczas pomiędzy instytucją rozwoju, a spółką Skarbu Państwa i jedna z najpotężniejszych inwestycji w polskim sektorze energetycznym. Zakładając dywersyfikację, niezawodność dostaw energii oraz modernizację infrastruktury energetycznej, projekt realizowany w Jaworznie doskonale wpisuje się w ‘Strategię na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju’. Beneficjentami tego przedsięwzięcia będą nie tylko TAURON i PFR, ale również: polskie górnictwo, nasze bezpieczeństwo energetyczne, polityka klimatyczna i ponad 2 mln gospodarstw domowych. Tym projektem chcemy też pokazać, że czyste technologie węglowe mają swoje uzasadnienie zarówno ekonomiczne, jak i środowiskowe” – uważa Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister rozwoju i finansów.

„Inwestycja w budowę bloku w Jaworznie oraz wypracowany z TAURON model współpracy we wzorcowy sposób wpisują się w strategię inwestycyjną realizowaną przez PFR. Energetyka jest jednym z kluczowych sektorów naszych inwestycji, a blok realizowany w Jaworznie jest jego istotną częścią, zarówno ze względu na skalę, rolę dla bezpieczeństwa energetycznego Polski jak i zastosowane nowoczesne rozwiązania technologiczne pozwalające na wykorzystanie węgla kamiennego z poszanowaniem środowiska naturalnego” – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Budowa elektrowni w Jaworznie ma duże znaczenie dla Polski z kilku powodów. Po pierwsze, wpisuje się w plan budowy naszego bezpieczeństwa energetycznego i to w oparciu o surowiec, do którego mamy stały dostęp, czyli węgiel. Nowy blok energetyczny zapewni również produkcję w sektorze górniczym na poziomie 2,8 mln ton węgla rocznie, a w efekcie zagwarantuje miejsca pracy w tym sektorze przez kilka dziesięcioleci. Wreszcie, ta inwestycja pokazuje, że dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii możliwe jest obecnie korzystanie z paliwa węglowego z zachowaniem surowych norm emisji.

„Podpisane dziś porozumienie określa wstępne warunki możliwego zaangażowania PFR w inwestycję. Przed nami proces negocjacji szczegółów projektu, jesteśmy jednak przekonani, że wypracowanie ostatecznej dokumentacji z tak doświadczonym i wiarygodnym partnerem jak TAURON Polska Energia będzie bardzo sprawne. Zaangażowanie PFR w projekt to niezbędny kapitał dla grupy TAURON, a dla funduszu potencjał na osiągnięcie rynkowych stóp zwrotu z inwestycji” – powiedział Marcin Piasecki, wiceprezes PFR ds. Inwestycyjnych.

Nowy blok, którego uruchomienie przewidziane jest na listopad 2019 roku, charakteryzować będzie najwyższa sprawność netto w swojej klasie w Polsce równa 45,9%. Będzie wytwarzać rocznie do 6,5 TWh energii elektrycznej, co odpowiada zapotrzebowaniu 2,5 mln gospodarstw domowych. W porównaniu do obecnie eksploatowanych bloków 200MW, będzie on spełniał surowe normy z zakresu ochrony środowiska, ograniczając emisje dwutlenku węgla o prawie 30% oraz w zakresie tlenków siarki i azotu o ponad 50%. W ramach wymagań polityki klimatycznej, blok będzie spełniał rygory emisyjne wynikające z konkluzji BAT.

Polski Fundusz Rozwoju wraz z konsorcjum funduszy inwestuje w Ferrum S.A.

Ferrum S.A. („Ferrum”, „Spółka”) podpisała porozumienie z konsorcjum inwestorów, dotyczące zapewnienia Spółce pakietu finansowego o wartości ok. 125 mln zł dla realizacji strategii rozwoju Spółki na rynku specjalistycznych rur oraz konstrukcji stalowych. Nowi inwestorzy dokonają refinansowania istotnej części zadłużenia Spółki, a następnie podwyższenia kapitału Ferrum, zabezpieczą środki niezbędne dla zachowania bezpiecznej płynności finansowej i uruchomienie nowych inwestycji oraz umożliwią dalsze finansowanie celem umocnienia pozycji Spółki na rynku i wzrostu wartości dla akcjonariuszy.
PFR Ventures, TFI BGK i NCBR uruchomiły nabór do funduszu PFR NCBR CVC

PFR NCBR CVC jest pierwszym funduszem funduszy, który w sposób systemowy zapewnia finansowanie funduszom typu Corporate Venture Capital (CVC), zarządzanym przez profesjonalne i niezależne od inwestorów zespoły inwestycyjne. Fundusz PFR NCBR CVC zapewni wkłady funduszom C
Wystartował PFR Biznest FIZ

PFR Ventures ogłasza nabór do PFR Biznest FIZ – pierwszego w Polsce funduszu funduszy (Fund of Funds), mającego na celu wsparcie aktywności inwestycyjnej Aniołów Biznesu, którzy inwestują w innowacyjne spółki na wczesnym etapie rozwoju. Podmioty zarządzające oraz Aniołow