Polski Fundusz Rozwoju inwestuje w nowy blok elektrowni w Jaworznie

Polski Fundusz Rozwoju zainwestuje 880 mln zł w budowę nowego, opalanego węglem kamiennym, bloku energetycznego 910 MWe w Jaworznie. Projekt jest realizowany przez Grupę TAURON Polska Energia S.A. Inwestycja tworzona w oparciu o najnowsze, niskoemisyjne rozwiązania technologiczne jest ważnym elementem budowy bezpieczeństwa energetycznego Polski. 1 czerwca 2017 r. w Jaworznie, z udziałem premier RP Beaty Szydło, zostało podpisane porozumienie dotyczące możliwego zaangażowania
PFR w projekt.

Inwestycja polega na objęciu przez zarządzane przez PFR fundusze udziałów w spółce celowej Nowe Jaworzno Grupa TAURON Sp. z o.o., która została wydzielona ze spółki TAURON Wytwarzanie S.A. i jest aktualnie odpowiedzialna za realizację projektu. Inwestycja powinna pozytywnie wpłynąć na standing finansowy TAURON i wzmocnić potencjał inwestycyjny Grupy.

„To największa umowa inwestycyjna podpisana dotychczas pomiędzy instytucją rozwoju, a spółką Skarbu Państwa i jedna z najpotężniejszych inwestycji w polskim sektorze energetycznym. Zakładając dywersyfikację, niezawodność dostaw energii oraz modernizację infrastruktury energetycznej, projekt realizowany w Jaworznie doskonale wpisuje się w ‘Strategię na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju’. Beneficjentami tego przedsięwzięcia będą nie tylko TAURON i PFR, ale również: polskie górnictwo, nasze bezpieczeństwo energetyczne, polityka klimatyczna i ponad 2 mln gospodarstw domowych. Tym projektem chcemy też pokazać, że czyste technologie węglowe mają swoje uzasadnienie zarówno ekonomiczne, jak i środowiskowe” – uważa Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister rozwoju i finansów.

„Inwestycja w budowę bloku w Jaworznie oraz wypracowany z TAURON model współpracy we wzorcowy sposób wpisują się w strategię inwestycyjną realizowaną przez PFR. Energetyka jest jednym z kluczowych sektorów naszych inwestycji, a blok realizowany w Jaworznie jest jego istotną częścią, zarówno ze względu na skalę, rolę dla bezpieczeństwa energetycznego Polski jak i zastosowane nowoczesne rozwiązania technologiczne pozwalające na wykorzystanie węgla kamiennego z poszanowaniem środowiska naturalnego” – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Budowa elektrowni w Jaworznie ma duże znaczenie dla Polski z kilku powodów. Po pierwsze, wpisuje się w plan budowy naszego bezpieczeństwa energetycznego i to w oparciu o surowiec, do którego mamy stały dostęp, czyli węgiel. Nowy blok energetyczny zapewni również produkcję w sektorze górniczym na poziomie 2,8 mln ton węgla rocznie, a w efekcie zagwarantuje miejsca pracy w tym sektorze przez kilka dziesięcioleci. Wreszcie, ta inwestycja pokazuje, że dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii możliwe jest obecnie korzystanie z paliwa węglowego z zachowaniem surowych norm emisji.

„Podpisane dziś porozumienie określa wstępne warunki możliwego zaangażowania PFR w inwestycję. Przed nami proces negocjacji szczegółów projektu, jesteśmy jednak przekonani, że wypracowanie ostatecznej dokumentacji z tak doświadczonym i wiarygodnym partnerem jak TAURON Polska Energia będzie bardzo sprawne. Zaangażowanie PFR w projekt to niezbędny kapitał dla grupy TAURON, a dla funduszu potencjał na osiągnięcie rynkowych stóp zwrotu z inwestycji” – powiedział Marcin Piasecki, wiceprezes PFR ds. Inwestycyjnych.

Nowy blok, którego uruchomienie przewidziane jest na listopad 2019 roku, charakteryzować będzie najwyższa sprawność netto w swojej klasie w Polsce równa 45,9%. Będzie wytwarzać rocznie do 6,5 TWh energii elektrycznej, co odpowiada zapotrzebowaniu 2,5 mln gospodarstw domowych. W porównaniu do obecnie eksploatowanych bloków 200MW, będzie on spełniał surowe normy z zakresu ochrony środowiska, ograniczając emisje dwutlenku węgla o prawie 30% oraz w zakresie tlenków siarki i azotu o ponad 50%. W ramach wymagań polityki klimatycznej, blok będzie spełniał rygory emisyjne wynikające z konkluzji BAT.

Jak dogonić najbogatszych? PFR prezentuje raport specjalny nt. wzrostu gospodarczego

Nie ma gotowej recepty na dogonienie bogatych. Ostatnie trzy dekady rozwoju Polski to ogromny sukces cywilizacyjny, ale póki co to epizod wzrostu, a nie  konwergencja. By podtrzymać wysoki wzrost, potrzebujemy tworzyć warunki do inwestowania w środki produkcji i umiejętności oraz uodparniać gospodarkę na kryzysy i szoki gospodarcze – to główne wnioski z raportu specjalnego PFR „Doganianie bogatszych przez biedniejszych w literaturze ekonomicznej i w praktyce gospodarczej minionego wieku – wnioski dla Polski”, przygotowanego przez Pawła Dobrowolskiego, głównego ekonomistę PFR.
Polski Fundusz Rozwoju przejmuje Polskie Koleje Linowe

Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) zawarł umowę ze spółką zależną funduszu Mid Europa Partners na zakup 99,77% akcji Polskich Kolei Linowych SA (PKL) [1]. Zamknięcie transakcji jest planowane w najbliższych miesiącach po spełnieniu się warunków zawieszających, w tym uzyskaniu przez PFR zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Polski Fundusz Rozwoju przygotował nowy instrument - „Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej”

Podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Wyposażenia Wnętrz „Warsaw Home” w Nadarzynie, Bartłomiej Pawlak, członek zarządu PFR przedstawił nowy instrument wspierania ekspansji zagranicznej polskich firm – Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej. Instrument ma pomóc firmom zdynamizować ekspansję zagraniczną w oparciu o narzędzia dostępne w ramach oferty Grupy PFR oraz współpracę z instytucjami publicznymi. Akcelerator realizowany jest w ramach Programu Flagowego Polskie Meble, którego koordynatorem jest Polski Fundusz Rozwoju. Patronem honorowym działań jest Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli
Polski Fundusz Rozwoju właścicielem BGK Nieruchomości

Polski Fundusz Rozwoju (PFR) został właścicielem spółki BGK Nieruchomości, realizującej inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus. To efekt umowy zawartej przez PFR z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Celem jest integracja narzędzi inwestycyjnych w jednej grupie kapitałowej i przyśpieszenie realizacji inwestycji w przystępne cenowo budownictwo mieszkaniowe.