Polski Fundusz Rozwoju inwestuje w zakłady H. Cegielskiego w Poznaniu

Polski Fundusz Rozwoju inwestuje 40 milionów złotych w realizację nowej strategii rozwoju Spółki, która umożliwi wejście w perspektywiczne obszary działalności i wprowadzenie innowacyjnych produktów, takich jak zaprezentowany podczas targów Hannover Messe napęd do pojazdów elektrycznych. Inwestycja pozwoli także na zwiększenie atrakcyjności Spółki w dyskusjach z potencjalnymi, strategicznymi partnerami biznesowymi.

28 kwietnia 2017 r. została podpisana umowa inwestycyjna pomiędzy H.CEGIELSKI-POZNAŃ S.A., akcjonariuszem Spółki reprezentowanym przez Ministerstwo Rozwoju oraz Polskim Funduszem Rozwoju.

„Poprzez zaangażowanie kapitałowe Polskiego Funduszu Rozwoju w zakłady Cegielskiego, otwieramy nowy rozdział w ponad 170-letniej historii poznańskiej Spółki. Mocno wierzę w to, że w perspektywie średnioterminowej, Spółka już samodzielnie dopisze następne rozdziały swojej historii, generując wartość dodaną dla polskiej gospodarki w obszarze szeroko rozumianego przemysłu przyszłości” – powiedział Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister rozwoju i finansów. „Będąc pół roku temu w Poznaniu, wyraziłem nadzieję, że przy dobrze opracowanych i realizowanych projektach naprawczych i inwestycyjnych można przywrócić nadzieję w lepsze jutro dla takich przedsiębiorstw jak Cegielski. W ciągu ostatnich 27 lat wyprzedawano, albo likwidowano rodowe srebra polskiej gospodarki. My, tym zakładom, które mają dyspecjalizowaną kadrę, determinację i potencjał, chcemy dać szansę nie tylko na przetrwanie, ale również na drugie życie oraz rozwój” – dodał wicepremier.

Polski Fundusz Rozwoju zainwestuje w H.CEGIELSKI-POZNAŃ S.A. w Poznaniu 40 mln złotych, w formie obligacji zamiennych na akcje. Inwestycja ta wpisuje się w strategię PFR – inwestowania w perspektywiczne spółki branży przemysłowej, stawiające na rozwój w oparciu o innowacyjne projekty.

„Nasza inwestycja ma za zadanie umożliwić HCP rozwój nowych produktów i pozyskanie partnerów strategicznych. Nowa strategia Spółki daje jej atrakcyjne możliwości rozwoju, takie jak np. produkcja napędów do pojazdów elektrycznych. Realizacja zarówno przyjętej przez nowy zarząd Cegielskiego strategii na lata 2017-2021, jak i proponowanych przez PFR projektów uzupełniających, pozwoliłaby– w perspektywie najbliższych lat – znacznie zwiększyć przychody Spółki i przywrócić jej trwałą rentowność” – podkreślił Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Inwestycja PFR pozwoli Zarządowi H.CEGIELSKI-POZNAŃ S.A. na wprowadzenie założeń planu inwestycyjnego i dostosowanie parku maszynowego do produkcji nowych produktów takich jak nowoczesne napędy elektryczne czy produkty dla sektora energetycznego.

„Potencjał Cegielskiego to nie tylko unikalny park maszynowy i długoletnie doświadczenie.
To przede wszystkim najnowsze technologie i produkty oraz innowacyjne rozwiązania dla wielu branż. Wizja odbudowy znaczenia Cegielskiego to już nie plany, ale rzeczywistość. To Cegielski, jak dawniej, zaczyna narzucać światowej konkurencji tempo. Wdrażamy do seryjnej produkcji najlepszy na świecie napęd elektryczny z pięciofazowym, indukcyjnym silnikiem. Będzie miał on zastosowanie w branży transportowej. W ramach współpracy z firmą URSUS S.A. zaprojektujemy i wprowadzimy do seryjnej produkcji pojazd specjalistyczny, napędzany naszym silnikiem. Rozwijamy serię produktów i usług dla branży energii odnawialnej, takich jak przekształtniki do turbin wiatrowych oraz serwis przekładni. We wszystkich tych branżach mamy doświadczenie. Innowacje zagwarantują konkurencyjność i rozwój firmy w obszarach strategicznych z punktu widzenia polskiej gospodarki”
– mówi Wojciech Więcławek, Prezes Zarządu H.CEGIELSKI-POZNAŃ S.A.

Plan opracowany przez Zarząd H. Cegielskiego ma na celu przywrócenie Spółce stałej rentowności i wprowadzenie jej na tor rozwoju na najbliższe lata.

Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju i RAFAKO podpisali wstępne porozumienie o współpracy

Intencją Grupy PFR i RAFAKO jest rozpoczęcie współpracy przy finansowaniu oraz realizacji wybranych projektów strategicznych. Elementem współpracy może być potencjalna inwestycja Funduszu Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw FIZAN w raciborską spółkę oraz projekty w obsza
Polskie meble po raz pierwszy na EXPO

Promocja polskiej branży meblarskiej jest jednym z wydarzeń towarzyszących polskiej ekspozycji na trwającej w Astanie międzynarodowej wystawie EXPO 2017. Jego kulminacją będzie Dzień Polskich Mebli, który odbędzie się 13 lipca. W misji bierze udział 7 polskich firm, któr