Rusza proces wyboru funduszy inwestycyjnych w ramach PFR Starter FIZ – funduszu funduszy finansującego innowacyjne start-upy

PFR Ventures rozpoczyna proces wyboru funduszy zarządzających w ramach funduszu funduszy PFR Starter FIZ - pierwszego programu kierowanego do rynku VC, uruchomionego w ramach największej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej platformy funduszu funduszy (Fund of Funds) o wartości ponad 2,2 mld PLN, a łącznie ze środkami prywatnymi ponad 3,7 mld PLN. Zadaniem wybranych zespołów będzie inwestowanie w młode innowacyjne firmy na najwcześniejszym etapie ich rozwoju. Uruchomione przez Polski Fundusz Rozwoju fundusze są elementem programu „Start in Poland”.

„Starter jest programem, który otworzy przed młodymi polskimi start-up’ami szanse rozwojowe na zbudowanie silnych marek nie tylko lokalnych, ale również globalnych.  Cały projekt jest pomyślany tak, żeby to co dziś znajduje się w komputerach, albo głowach młodych polskich innowatorów, mogło stać się rozwiązaniem przyszłości skutecznie wpisującym się w rewolucję technologiczną zmieniającą dzisiejszą gospodarkę w wymiarze światowym. Zatem „Sky is the limit”, czyli tylko od pomysłowości, pasji i konsekwencji młodych polskich innowatorów zależy, czy ich pomysły znajdą drogę do komercjalizacji i sukcesu rynkowego. Dziś Polski Fundusz Rozwoju drogę tę otworzył”  – powiedział Mateusz Morawiecki, Wicepremier, Minister Rozwoju i Finansów.

Zgodnie z zapowiedziami, PFR Ventures uruchamia proces wyboru funduszy zarządzających w ramach Startera, jednego z pięciu funduszy finansujących venture capital w formule funduszu funduszy (Fund of Funds) zarządzanych w ramach Grupy Polskiego Funduszu Rozwoju.

„Celem PFR jest rozwój w Polsce silnego rynku finansowania młodych innowacyjnych firm tzw. rynku venture capital, który jest istotnym elementem budowy nowoczesnej gospodarki 4.0. Implementując Program Start in Poland budujemy kompletny ekosystem w Polsce, który ma uczynić z Polski hub innowacji o znaczeniu europejskim. PFR Starter ma zapewnić, że w najbliższych kilku latach kilkaset start-upów otrzyma ponad 700 mln zł finansowania swojego rozwoju" – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

PFR Starter FIZ będzie zarządzany przez PFR Ventures według najlepszych praktyk rynkowych wzorowanych na najlepszych międzynarodowych instytucjach tego typu. PFR Ventures to profesjonalny zespół z doświadczeniem w tworzeniu i zarządzaniu funduszami VC oraz funduszami funduszy.

„Głównymi kryteriami wyboru zespołów zarządzających będzie profesjonalizm, doświadczenie, kompetencje, wiarygodność i zdolność do realizacji ich strategii inwestycyjnej oraz celów funduszu. Wybrane fundusze venture capital będą inwestować w startupy na podstawie umowy inwestycyjnej podpisanej między PFR Starter FIZ, inwestorami prywatnymi i zespołem zarządzającym”  – powiedział Maciej Ćwikiewicz, wiceprezes zarządu PFR Ventures.

Beneficjentami środków zarządzanych przez wybrane fundusze venture capital będą przede wszystkim start-upy z siedzibą lub oddziałem w Polsce, poszukujące finansowania na rozwój innowacyjnego pomysłu, mogące odnieść sukces w skali międzynarodowej. Start-up może otrzymać w pierwszej inwestycji do 1 mln zł, a w ramach kolejnych inwestycji istnieje możliwość pozyskania w sumie 3 mln zł. Startup w momencie inwestycji musi posiadać formę prawną: spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, spółki akcyjnej, spółki komandytowo-akcyjnej lub ich odpowiedników zagranicą. Nie jest przy tym wymagane, żeby firma posiadała sprzedaż - produkt może znajdować się na etapie tworzenia lub w fazie projektowej.

Jeśli natomiast startup prowadzi już aktywność rynkową, to nie może minąć więcej niż 7 lat od pierwszej komercyjnej sprzedaży produktu czy usługi (wymóg nie dotyczy follow-ons). Ubiegający się o finansowanie start-up nie może też być notowany na giełdzie papierów wartościowych. Dla start-upów dostępne będzie finansowanie w postaci kapitałowej (np. objęcie udziałów/akcji) lub quasi-kapitałowej (np. pożyczka zamienna na udziały).
W przypadku finansowania kapitałowego fundusz VC nie będzie mógł objąć większościowych praw udziałowych (od 10% do 49%) w start-upie. Dofinansowane będą projekty, które ze względu na wysokie ryzyko związane z wczesnym etapem rozwoju potrzebują finansowania wysokiego ryzyka (venture capital) z elementem smart money (wsparcie w rozwoju biznesu w Polsce i w skali międzynarodowej z wykorzystaniem doświadczenia i know-how zespołów zarządzających), co ma wesprzeć te przedsięwzięcia w odniesieniu komercyjnego sukcesu.

Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo na stronie www.pfrventures.pl i www.pfr.pl.

Jak działa PFR Starter FIZ.pdf

pdf | 26,5 KB

Prezentacja PFR Starter FIZ.pdf

pdf | 97,3 KB