Polski Fundusz Rozwoju przyspieszy rozwój średnich miast

Polski Fundusz Rozwoju aktywnie zaangażuje się w realizację przygotowanego przez Ministerstwo Rozwoju „Pakietu działań dla miast średnich” poprzez inwestowanie środków zarządzanego przez PFR Funduszu Inwestycji Samorządowych oraz wsparcie konsultacyjne w zakresie realizacji potrzeb inwestycyjnych. Zaangażowanie PFR pomoże zaktywizować potencjał gospodarczy średnich miast oraz przyczyni się do zrównoważonego rozwoju poszczególnych obszarów Polski.

Średnie miasta, w przeciwieństwie do dużych ośrodków, miewają trudności w przyciąganiu inwestorów, których obecność jest kluczowa dla wzrostu aglomeracji. Nowi inwestorzy to nowe szanse. Przyczyniają się do tworzenia miejsc pracy, rozwoju kapitału ludzkiego, produktów i usług.

Pakiet działań dla średnich miast obejmuje szereg różnorodnych i wzajemnie uzupełniających się inicjatyw. Pierwsza faza wprowadzania w życie Pakietu została właśnie zainicjowana - polega na dostosowaniu istniejących narzędzi i instrumentów: polityki lokowania inwestycji i przyciągania inwestorów, preferencji w dostępie do funduszy europejskich w ramach programów krajowych oraz pozyskiwania innych źródeł finansowania, w szczególności w ramach zarządzanego przez PFR Funduszu Inwestycji Samorządowych (FIS)

– Współpraca MR i PFR przy wdrożeniu Pakietu dla miast średnich obejmować będzie ocenę wniosków oraz finansowanie inwestycji w nowoczesną infrastrukturę mniejszych miast. Biorąc pod uwagę istniejące dysproporcje pomiędzy tempem rozwoju dużych aglomeracji i średnich miast, ten program jest bardzo ważny dla wyrównania szans rozwojowych w regionach i zapewnienia spójności rozwoju terytorialnego Polski - powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Polski Fundusz Rozwoju inwestuje w zrównoważony rozwój społeczny i gospodarczy kraju. Zgodnie z przyjęta strategią PFR prowadzi programy sprzyjające zwiększeniu długoterminowego potencjału inwestycyjnego i gospodarczego Polski oraz wyrównywaniu szans i ochronie środowiska naturalnego. Inwestycje infrastrukturalne są jednym z priorytetów Grupy PFR.

Fundusz Inwestycji Samorządowych
Instrumenty, które znajdują się w ofercie FIS, są dla średnich miast atrakcyjną alternatywą w stosunku do finansowania dłużnego czy nie zawsze dostępnych dotacji. W ramach FIS możliwe jest uzyskanie wsparcia w realizacji inwestycji w oparciu o środki krajowe lub pozyskanie kapitału na wkład własny do projektów finansowanych ze środków unijnych. Potencjalne obszary wsparcia to: drogi, sektor wodno-kanalizacyjny, gospodarka odpadami, zaopatrzenie w energię oraz gaz, infrastruktura społeczna, rewitalizacja, transport zbiorowy czy ochrona zdrowia.

Fundusz oferuje dwa modele inwestycyjne wejść kapitałowych. W przypadku projektów spółek komunalnych, Fundusz kierować będzie środki do spółek poprzez obejmowanie akcji, udzielanie pożyczek wspólnika czy udzielanie podporządkowanego finansowania dłużnego (pożyczki, obligacje). W przypadku projektów, w których budżet samorządu pozyskuje finansowanie na inwestycje dotyczące jego zadań statutowych, Fundusz może skierować środki poprzez odpłatne nabycie od samorządu prawa użytkowania akcji spółek komunalnych bądź poprzez nabycie lub objęcie udziałów istniejących spółek komunalnych. Fundusz Inwestycji Samorządowych dysponuje kwotą 400 mln zł. Część tych środków zasili rozwój średnich miast.

W ramach Pakietu dla miast średnich ze strony PFR do przedstawicieli aglomeracji trafi oferta wsparcia konsultacyjnego w zakresie realizacji potrzeb inwestycyjnych. W pierwszym etapie pilotażem zostanie objętych kilkadziesiąt miast wytypowanych przez Fundusz spośród tych, które tracącą swoje funkcje społeczno-gospodarcze. Eksperci Funduszu wspólnie z przedstawicielami miast przeanalizują potrzeby rozwojowe pod kątem możliwych źródeł finansowania, stosownie do profilu ryzyka danego projektu. W drugim etapie pilotażu wybranych zostanie kilkanaście projektów, w realizację których Fundusz będzie mógł włączyć się jako inwestor, wykorzystując indywidualnie dobrany model finansowania.

Jak dogonić najbogatszych? PFR prezentuje raport specjalny nt. wzrostu gospodarczego

Nie ma gotowej recepty na dogonienie bogatych. Ostatnie trzy dekady rozwoju Polski to ogromny sukces cywilizacyjny, ale póki co to epizod wzrostu, a nie  konwergencja. By podtrzymać wysoki wzrost, potrzebujemy tworzyć warunki do inwestowania w środki produkcji i umiejętności oraz uodparniać gospodarkę na kryzysy i szoki gospodarcze – to główne wnioski z raportu specjalnego PFR „Doganianie bogatszych przez biedniejszych w literaturze ekonomicznej i w praktyce gospodarczej minionego wieku – wnioski dla Polski”, przygotowanego przez Pawła Dobrowolskiego, głównego ekonomistę PFR.
Polski Fundusz Rozwoju przejmuje Polskie Koleje Linowe

Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) zawarł umowę ze spółką zależną funduszu Mid Europa Partners na zakup 99,77% akcji Polskich Kolei Linowych SA (PKL) [1]. Zamknięcie transakcji jest planowane w najbliższych miesiącach po spełnieniu się warunków zawieszających, w tym uzyskaniu przez PFR zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Polski Fundusz Rozwoju przygotował nowy instrument - „Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej”

Podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Wyposażenia Wnętrz „Warsaw Home” w Nadarzynie, Bartłomiej Pawlak, członek zarządu PFR przedstawił nowy instrument wspierania ekspansji zagranicznej polskich firm – Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej. Instrument ma pomóc firmom zdynamizować ekspansję zagraniczną w oparciu o narzędzia dostępne w ramach oferty Grupy PFR oraz współpracę z instytucjami publicznymi. Akcelerator realizowany jest w ramach Programu Flagowego Polskie Meble, którego koordynatorem jest Polski Fundusz Rozwoju. Patronem honorowym działań jest Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli
Polski Fundusz Rozwoju właścicielem BGK Nieruchomości

Polski Fundusz Rozwoju (PFR) został właścicielem spółki BGK Nieruchomości, realizującej inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus. To efekt umowy zawartej przez PFR z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Celem jest integracja narzędzi inwestycyjnych w jednej grupie kapitałowej i przyśpieszenie realizacji inwestycji w przystępne cenowo budownictwo mieszkaniowe.