Polski Fundusz Rozwoju przyspieszy rozwój średnich miast

Polski Fundusz Rozwoju aktywnie zaangażuje się w realizację przygotowanego przez Ministerstwo Rozwoju „Pakietu działań dla miast średnich” poprzez inwestowanie środków zarządzanego przez PFR Funduszu Inwestycji Samorządowych oraz wsparcie konsultacyjne w zakresie realizacji potrzeb inwestycyjnych. Zaangażowanie PFR pomoże zaktywizować potencjał gospodarczy średnich miast oraz przyczyni się do zrównoważonego rozwoju poszczególnych obszarów Polski.

Średnie miasta, w przeciwieństwie do dużych ośrodków, miewają trudności w przyciąganiu inwestorów, których obecność jest kluczowa dla wzrostu aglomeracji. Nowi inwestorzy to nowe szanse. Przyczyniają się do tworzenia miejsc pracy, rozwoju kapitału ludzkiego, produktów i usług.

Pakiet działań dla średnich miast obejmuje szereg różnorodnych i wzajemnie uzupełniających się inicjatyw. Pierwsza faza wprowadzania w życie Pakietu została właśnie zainicjowana - polega na dostosowaniu istniejących narzędzi i instrumentów: polityki lokowania inwestycji i przyciągania inwestorów, preferencji w dostępie do funduszy europejskich w ramach programów krajowych oraz pozyskiwania innych źródeł finansowania, w szczególności w ramach zarządzanego przez PFR Funduszu Inwestycji Samorządowych (FIS)

– Współpraca MR i PFR przy wdrożeniu Pakietu dla miast średnich obejmować będzie ocenę wniosków oraz finansowanie inwestycji w nowoczesną infrastrukturę mniejszych miast. Biorąc pod uwagę istniejące dysproporcje pomiędzy tempem rozwoju dużych aglomeracji i średnich miast, ten program jest bardzo ważny dla wyrównania szans rozwojowych w regionach i zapewnienia spójności rozwoju terytorialnego Polski - powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Polski Fundusz Rozwoju inwestuje w zrównoważony rozwój społeczny i gospodarczy kraju. Zgodnie z przyjęta strategią PFR prowadzi programy sprzyjające zwiększeniu długoterminowego potencjału inwestycyjnego i gospodarczego Polski oraz wyrównywaniu szans i ochronie środowiska naturalnego. Inwestycje infrastrukturalne są jednym z priorytetów Grupy PFR.

Fundusz Inwestycji Samorządowych
Instrumenty, które znajdują się w ofercie FIS, są dla średnich miast atrakcyjną alternatywą w stosunku do finansowania dłużnego czy nie zawsze dostępnych dotacji. W ramach FIS możliwe jest uzyskanie wsparcia w realizacji inwestycji w oparciu o środki krajowe lub pozyskanie kapitału na wkład własny do projektów finansowanych ze środków unijnych. Potencjalne obszary wsparcia to: drogi, sektor wodno-kanalizacyjny, gospodarka odpadami, zaopatrzenie w energię oraz gaz, infrastruktura społeczna, rewitalizacja, transport zbiorowy czy ochrona zdrowia.

Fundusz oferuje dwa modele inwestycyjne wejść kapitałowych. W przypadku projektów spółek komunalnych, Fundusz kierować będzie środki do spółek poprzez obejmowanie akcji, udzielanie pożyczek wspólnika czy udzielanie podporządkowanego finansowania dłużnego (pożyczki, obligacje). W przypadku projektów, w których budżet samorządu pozyskuje finansowanie na inwestycje dotyczące jego zadań statutowych, Fundusz może skierować środki poprzez odpłatne nabycie od samorządu prawa użytkowania akcji spółek komunalnych bądź poprzez nabycie lub objęcie udziałów istniejących spółek komunalnych. Fundusz Inwestycji Samorządowych dysponuje kwotą 400 mln zł. Część tych środków zasili rozwój średnich miast.

W ramach Pakietu dla miast średnich ze strony PFR do przedstawicieli aglomeracji trafi oferta wsparcia konsultacyjnego w zakresie realizacji potrzeb inwestycyjnych. W pierwszym etapie pilotażem zostanie objętych kilkadziesiąt miast wytypowanych przez Fundusz spośród tych, które tracącą swoje funkcje społeczno-gospodarcze. Eksperci Funduszu wspólnie z przedstawicielami miast przeanalizują potrzeby rozwojowe pod kątem możliwych źródeł finansowania, stosownie do profilu ryzyka danego projektu. W drugim etapie pilotażu wybranych zostanie kilkanaście projektów, w realizację których Fundusz będzie mógł włączyć się jako inwestor, wykorzystując indywidualnie dobrany model finansowania.

TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.
PFR Ventures podpisał pierwsze umowy inwestycyjne z funduszami venture capital

PFR Ventures, pierwszy na polskim rynku profesjonalny inwestor instytucjonalny działający w formule funduszu funduszy (Fund of Funds) zawarł umowy inwestycyjne z 7 funduszami venture capital. Podpisane umów oznacza rozpoczęcie realizacji strategii PFR Ventures, czyli oferowanie finansowania innowacyjnym spółkom z sektora MSP poprzez doświadczone zespoły zarządzające. PFR Ventures  negocjuje kolejne umowy w ramach wszystkich pięciu Funduszy Funduszy, którymi zarządza.
Rusza Szkoła Pionierów PFR – międzynarodowy program edukacyjny dla młodych wizjonerów technologicznych z całej Polski

W dniu 5 czerwca br. ruszył nabór do Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Podczas trzech tygodni intensywnych warsztatów oraz tygodniowego pobytu na University of Cambridge w Wielkiej Brytanii 50 uczestników będzie rozwijać teoretyczne i praktyczne umiejętności biznesowe pod okiem wybitnych szkoleniowców. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.
Spółka współkontrolowana przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. ogłasza wezwanie na akcje spółki Ferrum SA.

Watchet Sp. z o.o. („Watchet”), spółka celowa współkontrolowana przez Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – FIZ AN („FIPP”), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza i pełnomocnikiem jest Polski Fundusz Rozwoju S.A. („PFR”) i pana Marka Warzechę (poprzez MW Asset Management Sp. z o.o. („MWAM”), ogłosiła wezwanie na akcje spółki Ferrum S.A. („Ferrum”) po cenie 4,39 zł za akcję, celem osiągnięcia do 100% akcji Ferrum. Kurs zamknięcia akcji tej spółki notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., wyniósł na dzień 24 maja 2018 r. 3,94 zł za akcję. FIPP, działając w porozumieniu z Markiem Warzechą, Watchet oraz Mezzanine FIZ AN („Mezzanine”), współzarządzany przez CVI Dom Maklerski Sp. z o.o. („CVI”) kontrolują aktualnie bezpośrednio i pośrednio 65,82% akcji Ferrum.

Rusza proces wyboru funduszy inwestycyjnych w ramach PFR Starter FIZ – funduszu funduszy finansującego innowacyjne start-upy

PFR Ventures rozpoczyna proces wyboru funduszy zarządzających w ramach funduszu funduszy PFR Starter FIZ - pierwszego programu kierowanego do rynku VC, uruchomionego w ramach największej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej platformy funduszu funduszy (Fund of Funds) o