Europa Centralna ma potencjał stania się jednym z europejskich centrów innowacji

W  1998 roku Susan Wojcicki wynajęła młodym chłopakom Sergeyowi Brinowi i   Larry’emu Page’owi swój garaż. W tym samym garażu niedługo potem   powstał Google Inc., a Susan dołączyła do firmy, wycenianej dziś przez   amerykański NASDAQ na 589 mld USD, jako 16. pracownik. Już za dwa  tygodnie Susan Wojcicki, dziś prezes YouTube, wraz z innymi guru świata innowacji oraz premierzy państw członkowskich Grupy Wyszehradzkiej   przylecą do Warszawy na zaproszenie Polskiego Funduszu Rozwoju.

Europa Centralna ma duży potencjał w obszarze innowacji, ale nie jest on w pełni wykorzystywany. Poziom innowacyjności gospodarek V4 jest obecnie na zbyt niskim poziomie - poniżej średniej UE - aby zapewnić nadrobienie dystansu w poziomie rozwoju do Europy Zachodniej. Połączenie negatywnych trendów demograficznych i wolnego tempa tworzenia i implementacji nowych technologii powoduje istotne ryzyko osłabienia dynamiki rozwoju w kolejnej dekadzie.

Region Europy Centralnej w ostatnich 27 latach na nowo definiuje swoje miejsce w europejskiej i światowej gospodarce, lecz aktualna struktura gospodarki (rozdrobnienie) i relatywnie krótki okres rozwoju przedsiębiorczości, oraz współczesnej nauki i edukacji, niskie koszty pracy (niska motywacja do innowacji) i wydatki na badania i rozwój (1,4% PKB vs 2,0% w UE i 3,0% jako cel strategiczny UE) jak również niski rozwój rynku kapitałowego stanowią istotne wyzwania dla krajów V4.

Tymczasem Polska, Czechy, Słowacja i Węgry posiadają istotny potencjał budowy silnej i konkurencyjnej gospodarki opartej o wiedzę i nowe technologie – Grupa Wyszehradzka to łącznie PKB o wartości 1,7 miliarda dolarów (13 gospodarka świata), 10% obrotów handlowych w UE, 64 miliony mieszkańców i 35% młodych osób do 35 roku życia posiadających wyższe wykształcenie, a także rosnące umiejętności cyfrowe oraz wysokie wskaźniki dostępu do Internetu (blisko 80%). Dla wykorzystania posiadanego potencjału potrzebna jest aktywna polityka gospodarcza ukierunkowana na wykorzystanie szans, które tworzy Rewolucja Przemysłowa 4.0.

- Jeszcze 20 lat temu Izrael, czy kilka lata temu Berlin, nie były istotnymi centrami innowacji.
Poprzez aktywną politykę gospodarczą, nacisk na współpracę nauki i biznesu oraz rozwój rynku finansowania wysokiego ryzyka regiony te dokonały skokowej budowy swojego znaczenia jako światowe hub’y nowych technologii, działalności badawczo-rozwojowej i finansowania start-upów. Kraje Grupy Wyszehradzkiej muszą dokonać swego rodzaju podwójnej transformacji – jako gospodarki post-komunistyczne do gospodarki rynkowej, oraz z gospodarki obciążonej rentą zapóźnienia do gospodarki 4.0 opartej na wiedzy i nowych technologiach - powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju, jeden z autorów raportu.

Polityka gospodarcza ukierunkowana na budowę silnego ekosystemu innowacji powinna obejmować 5 obszarów: rozwój przedsiębiorczości, silny lokalny rynek kapitałowy (m.in. fundusze wysokiego ryzyka), nowoczesną edukację i rozwój talentu, przyjazne otoczenie prawne i system podatkowy oraz rozwój badań naukowych i współpracy pomiędzy biznesem i nauką. Taki ekosystem zachęcałby lokalnych przedsiębiorców, start-upy, naukowców i pracowników do kreatywności, rozwoju i realizacji swoich pomysłów na rynku lokalnym bez konieczności emigracji lub przenoszenia działalności na rynki zagraniczne.

Połączenie długoterminowej transformacji strukturalnej Europy Centralnej z aktywną polityką gospodarczą budującą silny ekosystem innowacji, powinno w perspektywie 15 lat pozwolić na dokonanie skoku w poziomie innowacyjności i rozwoju Polski, Czech, Słowacji i Węgier, unikając pułapki średniego dochodu i budując konkurencyjność gospodarek krajów Grupy Wyszehradzkiej jako europejskiego centrum innowacji. W Polsce przykładem polityki gospodarczej ukierunkowanej na silny ekosystem innowacji jest wdrażana Strategia na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju.

- W całej Europie wyraźnym trendem jest łączenie środków publicznych z prywatnymi na zasadach rynkowych albo zbliżonych do rynkowych. Wnioskiem dla regionu CEE jest konieczność samodzielnego rozwijania lokalnego rynku VC i PE. Wciąż ze względu na wielkość rynku i skalę w tym regionie brakuje kompetencji oraz silnych graczy, którzy mogą przyciągnąć wielkich inwestorów instytucjonalnych oraz będących w stanie wesprzeć spółki portfelowe i rozwijać je globalnie – powiedziała Eliza Kruczkowska, Dyrektor ds. Innowacji w PFR, współautorka raportu.

Według badania PFR w Polsce jest aktywnie działających 81 funduszy VC. Według badania ankietowego największą liczbę inwestycji w latach 2015-2016 wykonały fundusze Venture Inc (17), Platinium Seed (17), Experior Venture Fund (14) oraz Xevin (13). Na Słowacji zidentyfikowaliśmy 7 funduszy, z czego dominującą rolę pełni Neulogy Ventures, który w latach 2015-2016 odpowiadał za 24 inwestycje. W Czechach są 43 fundusze VC, z czego 15 jest odpowiedzialne za większość inwestycji. Najpopularniejsze to Credo Venture, J&T Ventures oraz Enem. Na Węgrzech działa 37 funduszy VC. Największą liczbę inwestycji osiągnęły Széchenyi Venture Capital Fund (Hungary), brytyjski Mid Europa Partners oraz węgierski Kaerous Capital. Główne kategorie inwestycji w latach 2015-2016 w regionie Europy Centralnej to oprogramowanie, medycyna i ochrona zdrowotna oraz produkcja.

W 2016 i 2017 roku Polski Fundusz Rozwoju uruchamia największą w regionie Europy Centralnej platformę 5 funduszy venture capital o wartości 2,8 mld zł, których celem jest zbudowanie w Polsce silnego i kompletnego rynku finansowania młodych, innowacyjnych firm oraz transferu technologii do biznesu we współpracy z prywatnymi inwestorami i zespołami zarządzającymi.

TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.
PFR Ventures podpisał pierwsze umowy inwestycyjne z funduszami venture capital

PFR Ventures, pierwszy na polskim rynku profesjonalny inwestor instytucjonalny działający w formule funduszu funduszy (Fund of Funds) zawarł umowy inwestycyjne z 7 funduszami venture capital. Podpisane umów oznacza rozpoczęcie realizacji strategii PFR Ventures, czyli oferowanie finansowania innowacyjnym spółkom z sektora MSP poprzez doświadczone zespoły zarządzające. PFR Ventures  negocjuje kolejne umowy w ramach wszystkich pięciu Funduszy Funduszy, którymi zarządza.
Rusza Szkoła Pionierów PFR – międzynarodowy program edukacyjny dla młodych wizjonerów technologicznych z całej Polski

W dniu 5 czerwca br. ruszył nabór do Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Podczas trzech tygodni intensywnych warsztatów oraz tygodniowego pobytu na University of Cambridge w Wielkiej Brytanii 50 uczestników będzie rozwijać teoretyczne i praktyczne umiejętności biznesowe pod okiem wybitnych szkoleniowców. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.
Spółka współkontrolowana przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. ogłasza wezwanie na akcje spółki Ferrum SA.

Watchet Sp. z o.o. („Watchet”), spółka celowa współkontrolowana przez Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – FIZ AN („FIPP”), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza i pełnomocnikiem jest Polski Fundusz Rozwoju S.A. („PFR”) i pana Marka Warzechę (poprzez MW Asset Management Sp. z o.o. („MWAM”), ogłosiła wezwanie na akcje spółki Ferrum S.A. („Ferrum”) po cenie 4,39 zł za akcję, celem osiągnięcia do 100% akcji Ferrum. Kurs zamknięcia akcji tej spółki notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., wyniósł na dzień 24 maja 2018 r. 3,94 zł za akcję. FIPP, działając w porozumieniu z Markiem Warzechą, Watchet oraz Mezzanine FIZ AN („Mezzanine”), współzarządzany przez CVI Dom Maklerski Sp. z o.o. („CVI”) kontrolują aktualnie bezpośrednio i pośrednio 65,82% akcji Ferrum.

Polski Fundusz Rozwoju przyspieszy rozwój średnich miast