Europa Centralna ma potencjał stania się jednym z europejskich centrów innowacji

W  1998 roku Susan Wojcicki wynajęła młodym chłopakom Sergeyowi Brinowi i   Larry’emu Page’owi swój garaż. W tym samym garażu niedługo potem   powstał Google Inc., a Susan dołączyła do firmy, wycenianej dziś przez   amerykański NASDAQ na 589 mld USD, jako 16. pracownik. Już za dwa  tygodnie Susan Wojcicki, dziś prezes YouTube, wraz z innymi guru świata innowacji oraz premierzy państw członkowskich Grupy Wyszehradzkiej   przylecą do Warszawy na zaproszenie Polskiego Funduszu Rozwoju.

Europa Centralna ma duży potencjał w obszarze innowacji, ale nie jest on w pełni wykorzystywany. Poziom innowacyjności gospodarek V4 jest obecnie na zbyt niskim poziomie - poniżej średniej UE - aby zapewnić nadrobienie dystansu w poziomie rozwoju do Europy Zachodniej. Połączenie negatywnych trendów demograficznych i wolnego tempa tworzenia i implementacji nowych technologii powoduje istotne ryzyko osłabienia dynamiki rozwoju w kolejnej dekadzie.

Region Europy Centralnej w ostatnich 27 latach na nowo definiuje swoje miejsce w europejskiej i światowej gospodarce, lecz aktualna struktura gospodarki (rozdrobnienie) i relatywnie krótki okres rozwoju przedsiębiorczości, oraz współczesnej nauki i edukacji, niskie koszty pracy (niska motywacja do innowacji) i wydatki na badania i rozwój (1,4% PKB vs 2,0% w UE i 3,0% jako cel strategiczny UE) jak również niski rozwój rynku kapitałowego stanowią istotne wyzwania dla krajów V4.

Tymczasem Polska, Czechy, Słowacja i Węgry posiadają istotny potencjał budowy silnej i konkurencyjnej gospodarki opartej o wiedzę i nowe technologie – Grupa Wyszehradzka to łącznie PKB o wartości 1,7 miliarda dolarów (13 gospodarka świata), 10% obrotów handlowych w UE, 64 miliony mieszkańców i 35% młodych osób do 35 roku życia posiadających wyższe wykształcenie, a także rosnące umiejętności cyfrowe oraz wysokie wskaźniki dostępu do Internetu (blisko 80%). Dla wykorzystania posiadanego potencjału potrzebna jest aktywna polityka gospodarcza ukierunkowana na wykorzystanie szans, które tworzy Rewolucja Przemysłowa 4.0.

- Jeszcze 20 lat temu Izrael, czy kilka lata temu Berlin, nie były istotnymi centrami innowacji.
Poprzez aktywną politykę gospodarczą, nacisk na współpracę nauki i biznesu oraz rozwój rynku finansowania wysokiego ryzyka regiony te dokonały skokowej budowy swojego znaczenia jako światowe hub’y nowych technologii, działalności badawczo-rozwojowej i finansowania start-upów. Kraje Grupy Wyszehradzkiej muszą dokonać swego rodzaju podwójnej transformacji – jako gospodarki post-komunistyczne do gospodarki rynkowej, oraz z gospodarki obciążonej rentą zapóźnienia do gospodarki 4.0 opartej na wiedzy i nowych technologiach - powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju, jeden z autorów raportu.

Polityka gospodarcza ukierunkowana na budowę silnego ekosystemu innowacji powinna obejmować 5 obszarów: rozwój przedsiębiorczości, silny lokalny rynek kapitałowy (m.in. fundusze wysokiego ryzyka), nowoczesną edukację i rozwój talentu, przyjazne otoczenie prawne i system podatkowy oraz rozwój badań naukowych i współpracy pomiędzy biznesem i nauką. Taki ekosystem zachęcałby lokalnych przedsiębiorców, start-upy, naukowców i pracowników do kreatywności, rozwoju i realizacji swoich pomysłów na rynku lokalnym bez konieczności emigracji lub przenoszenia działalności na rynki zagraniczne.

Połączenie długoterminowej transformacji strukturalnej Europy Centralnej z aktywną polityką gospodarczą budującą silny ekosystem innowacji, powinno w perspektywie 15 lat pozwolić na dokonanie skoku w poziomie innowacyjności i rozwoju Polski, Czech, Słowacji i Węgier, unikając pułapki średniego dochodu i budując konkurencyjność gospodarek krajów Grupy Wyszehradzkiej jako europejskiego centrum innowacji. W Polsce przykładem polityki gospodarczej ukierunkowanej na silny ekosystem innowacji jest wdrażana Strategia na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju.

- W całej Europie wyraźnym trendem jest łączenie środków publicznych z prywatnymi na zasadach rynkowych albo zbliżonych do rynkowych. Wnioskiem dla regionu CEE jest konieczność samodzielnego rozwijania lokalnego rynku VC i PE. Wciąż ze względu na wielkość rynku i skalę w tym regionie brakuje kompetencji oraz silnych graczy, którzy mogą przyciągnąć wielkich inwestorów instytucjonalnych oraz będących w stanie wesprzeć spółki portfelowe i rozwijać je globalnie – powiedziała Eliza Kruczkowska, Dyrektor ds. Innowacji w PFR, współautorka raportu.

Według badania PFR w Polsce jest aktywnie działających 81 funduszy VC. Według badania ankietowego największą liczbę inwestycji w latach 2015-2016 wykonały fundusze Venture Inc (17), Platinium Seed (17), Experior Venture Fund (14) oraz Xevin (13). Na Słowacji zidentyfikowaliśmy 7 funduszy, z czego dominującą rolę pełni Neulogy Ventures, który w latach 2015-2016 odpowiadał za 24 inwestycje. W Czechach są 43 fundusze VC, z czego 15 jest odpowiedzialne za większość inwestycji. Najpopularniejsze to Credo Venture, J&T Ventures oraz Enem. Na Węgrzech działa 37 funduszy VC. Największą liczbę inwestycji osiągnęły Széchenyi Venture Capital Fund (Hungary), brytyjski Mid Europa Partners oraz węgierski Kaerous Capital. Główne kategorie inwestycji w latach 2015-2016 w regionie Europy Centralnej to oprogramowanie, medycyna i ochrona zdrowotna oraz produkcja.

W 2016 i 2017 roku Polski Fundusz Rozwoju uruchamia największą w regionie Europy Centralnej platformę 5 funduszy venture capital o wartości 2,8 mld zł, których celem jest zbudowanie w Polsce silnego i kompletnego rynku finansowania młodych, innowacyjnych firm oraz transferu technologii do biznesu we współpracy z prywatnymi inwestorami i zespołami zarządzającymi.

Jak dogonić najbogatszych? PFR prezentuje raport specjalny nt. wzrostu gospodarczego

Nie ma gotowej recepty na dogonienie bogatych. Ostatnie trzy dekady rozwoju Polski to ogromny sukces cywilizacyjny, ale póki co to epizod wzrostu, a nie  konwergencja. By podtrzymać wysoki wzrost, potrzebujemy tworzyć warunki do inwestowania w środki produkcji i umiejętności oraz uodparniać gospodarkę na kryzysy i szoki gospodarcze – to główne wnioski z raportu specjalnego PFR „Doganianie bogatszych przez biedniejszych w literaturze ekonomicznej i w praktyce gospodarczej minionego wieku – wnioski dla Polski”, przygotowanego przez Pawła Dobrowolskiego, głównego ekonomistę PFR.
Polski Fundusz Rozwoju przejmuje Polskie Koleje Linowe

Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) zawarł umowę ze spółką zależną funduszu Mid Europa Partners na zakup 99,77% akcji Polskich Kolei Linowych SA (PKL) [1]. Zamknięcie transakcji jest planowane w najbliższych miesiącach po spełnieniu się warunków zawieszających, w tym uzyskaniu przez PFR zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Polski Fundusz Rozwoju przygotował nowy instrument - „Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej”

Podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Wyposażenia Wnętrz „Warsaw Home” w Nadarzynie, Bartłomiej Pawlak, członek zarządu PFR przedstawił nowy instrument wspierania ekspansji zagranicznej polskich firm – Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej. Instrument ma pomóc firmom zdynamizować ekspansję zagraniczną w oparciu o narzędzia dostępne w ramach oferty Grupy PFR oraz współpracę z instytucjami publicznymi. Akcelerator realizowany jest w ramach Programu Flagowego Polskie Meble, którego koordynatorem jest Polski Fundusz Rozwoju. Patronem honorowym działań jest Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli
Polski Fundusz Rozwoju właścicielem BGK Nieruchomości

Polski Fundusz Rozwoju (PFR) został właścicielem spółki BGK Nieruchomości, realizującej inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus. To efekt umowy zawartej przez PFR z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Celem jest integracja narzędzi inwestycyjnych w jednej grupie kapitałowej i przyśpieszenie realizacji inwestycji w przystępne cenowo budownictwo mieszkaniowe.