Europa Centralna ma potencjał stania się jednym z europejskich centrów innowacji

W  1998 roku Susan Wojcicki wynajęła młodym chłopakom Sergeyowi Brinowi i   Larry’emu Page’owi swój garaż. W tym samym garażu niedługo potem   powstał Google Inc., a Susan dołączyła do firmy, wycenianej dziś przez   amerykański NASDAQ na 589 mld USD, jako 16. pracownik. Już za dwa  tygodnie Susan Wojcicki, dziś prezes YouTube, wraz z innymi guru świata innowacji oraz premierzy państw członkowskich Grupy Wyszehradzkiej   przylecą do Warszawy na zaproszenie Polskiego Funduszu Rozwoju.

Europa Centralna ma duży potencjał w obszarze innowacji, ale nie jest on w pełni wykorzystywany. Poziom innowacyjności gospodarek V4 jest obecnie na zbyt niskim poziomie - poniżej średniej UE - aby zapewnić nadrobienie dystansu w poziomie rozwoju do Europy Zachodniej. Połączenie negatywnych trendów demograficznych i wolnego tempa tworzenia i implementacji nowych technologii powoduje istotne ryzyko osłabienia dynamiki rozwoju w kolejnej dekadzie.

Region Europy Centralnej w ostatnich 27 latach na nowo definiuje swoje miejsce w europejskiej i światowej gospodarce, lecz aktualna struktura gospodarki (rozdrobnienie) i relatywnie krótki okres rozwoju przedsiębiorczości, oraz współczesnej nauki i edukacji, niskie koszty pracy (niska motywacja do innowacji) i wydatki na badania i rozwój (1,4% PKB vs 2,0% w UE i 3,0% jako cel strategiczny UE) jak również niski rozwój rynku kapitałowego stanowią istotne wyzwania dla krajów V4.

Tymczasem Polska, Czechy, Słowacja i Węgry posiadają istotny potencjał budowy silnej i konkurencyjnej gospodarki opartej o wiedzę i nowe technologie – Grupa Wyszehradzka to łącznie PKB o wartości 1,7 miliarda dolarów (13 gospodarka świata), 10% obrotów handlowych w UE, 64 miliony mieszkańców i 35% młodych osób do 35 roku życia posiadających wyższe wykształcenie, a także rosnące umiejętności cyfrowe oraz wysokie wskaźniki dostępu do Internetu (blisko 80%). Dla wykorzystania posiadanego potencjału potrzebna jest aktywna polityka gospodarcza ukierunkowana na wykorzystanie szans, które tworzy Rewolucja Przemysłowa 4.0.

- Jeszcze 20 lat temu Izrael, czy kilka lata temu Berlin, nie były istotnymi centrami innowacji.
Poprzez aktywną politykę gospodarczą, nacisk na współpracę nauki i biznesu oraz rozwój rynku finansowania wysokiego ryzyka regiony te dokonały skokowej budowy swojego znaczenia jako światowe hub’y nowych technologii, działalności badawczo-rozwojowej i finansowania start-upów. Kraje Grupy Wyszehradzkiej muszą dokonać swego rodzaju podwójnej transformacji – jako gospodarki post-komunistyczne do gospodarki rynkowej, oraz z gospodarki obciążonej rentą zapóźnienia do gospodarki 4.0 opartej na wiedzy i nowych technologiach - powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju, jeden z autorów raportu.

Polityka gospodarcza ukierunkowana na budowę silnego ekosystemu innowacji powinna obejmować 5 obszarów: rozwój przedsiębiorczości, silny lokalny rynek kapitałowy (m.in. fundusze wysokiego ryzyka), nowoczesną edukację i rozwój talentu, przyjazne otoczenie prawne i system podatkowy oraz rozwój badań naukowych i współpracy pomiędzy biznesem i nauką. Taki ekosystem zachęcałby lokalnych przedsiębiorców, start-upy, naukowców i pracowników do kreatywności, rozwoju i realizacji swoich pomysłów na rynku lokalnym bez konieczności emigracji lub przenoszenia działalności na rynki zagraniczne.

Połączenie długoterminowej transformacji strukturalnej Europy Centralnej z aktywną polityką gospodarczą budującą silny ekosystem innowacji, powinno w perspektywie 15 lat pozwolić na dokonanie skoku w poziomie innowacyjności i rozwoju Polski, Czech, Słowacji i Węgier, unikając pułapki średniego dochodu i budując konkurencyjność gospodarek krajów Grupy Wyszehradzkiej jako europejskiego centrum innowacji. W Polsce przykładem polityki gospodarczej ukierunkowanej na silny ekosystem innowacji jest wdrażana Strategia na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju.

- W całej Europie wyraźnym trendem jest łączenie środków publicznych z prywatnymi na zasadach rynkowych albo zbliżonych do rynkowych. Wnioskiem dla regionu CEE jest konieczność samodzielnego rozwijania lokalnego rynku VC i PE. Wciąż ze względu na wielkość rynku i skalę w tym regionie brakuje kompetencji oraz silnych graczy, którzy mogą przyciągnąć wielkich inwestorów instytucjonalnych oraz będących w stanie wesprzeć spółki portfelowe i rozwijać je globalnie – powiedziała Eliza Kruczkowska, Dyrektor ds. Innowacji w PFR, współautorka raportu.

Według badania PFR w Polsce jest aktywnie działających 81 funduszy VC. Według badania ankietowego największą liczbę inwestycji w latach 2015-2016 wykonały fundusze Venture Inc (17), Platinium Seed (17), Experior Venture Fund (14) oraz Xevin (13). Na Słowacji zidentyfikowaliśmy 7 funduszy, z czego dominującą rolę pełni Neulogy Ventures, który w latach 2015-2016 odpowiadał za 24 inwestycje. W Czechach są 43 fundusze VC, z czego 15 jest odpowiedzialne za większość inwestycji. Najpopularniejsze to Credo Venture, J&T Ventures oraz Enem. Na Węgrzech działa 37 funduszy VC. Największą liczbę inwestycji osiągnęły Széchenyi Venture Capital Fund (Hungary), brytyjski Mid Europa Partners oraz węgierski Kaerous Capital. Główne kategorie inwestycji w latach 2015-2016 w regionie Europy Centralnej to oprogramowanie, medycyna i ochrona zdrowotna oraz produkcja.

W 2016 i 2017 roku Polski Fundusz Rozwoju uruchamia największą w regionie Europy Centralnej platformę 5 funduszy venture capital o wartości 2,8 mld zł, których celem jest zbudowanie w Polsce silnego i kompletnego rynku finansowania młodych, innowacyjnych firm oraz transferu technologii do biznesu we współpracy z prywatnymi inwestorami i zespołami zarządzającymi.

Polski Fundusz Rozwoju wraz z konsorcjum funduszy inwestuje w Ferrum S.A.

Ferrum S.A. („Ferrum”, „Spółka”) podpisała porozumienie z konsorcjum inwestorów, dotyczące zapewnienia Spółce pakietu finansowego o wartości ok. 125 mln zł dla realizacji strategii rozwoju Spółki na rynku specjalistycznych rur oraz konstrukcji stalowych. Nowi inwestorzy dokonają refinansowania istotnej części zadłużenia Spółki, a następnie podwyższenia kapitału Ferrum, zabezpieczą środki niezbędne dla zachowania bezpiecznej płynności finansowej i uruchomienie nowych inwestycji oraz umożliwią dalsze finansowanie celem umocnienia pozycji Spółki na rynku i wzrostu wartości dla akcjonariuszy.
PFR Ventures, TFI BGK i NCBR uruchomiły nabór do funduszu PFR NCBR CVC

PFR NCBR CVC jest pierwszym funduszem funduszy, który w sposób systemowy zapewnia finansowanie funduszom typu Corporate Venture Capital (CVC), zarządzanym przez profesjonalne i niezależne od inwestorów zespoły inwestycyjne. Fundusz PFR NCBR CVC zapewni wkłady funduszom C
Wystartował PFR Biznest FIZ

PFR Ventures ogłasza nabór do PFR Biznest FIZ – pierwszego w Polsce funduszu funduszy (Fund of Funds), mającego na celu wsparcie aktywności inwestycyjnej Aniołów Biznesu, którzy inwestują w innowacyjne spółki na wczesnym etapie rozwoju. Podmioty zarządzające oraz Aniołow