PFR zawarł porozumienie w celu rozwoju branży elektromobilności w Polsce

Porozumienie podpisane przez Polski Fundusz Rozwoju, Ministerstwo Rozwoju, Ministerstwo Energii, NCBiR, NFOŚiGW oraz samorządowców z 41 polskich miast i gmin (reprezentujących niemal 45 proc. taboru autobusowego w Polsce) pod auspicjami Związku Miast Polskich, tworzy wspólnotę, która będzie kształtować zasady dotyczące branży elektromobilności w całej Polsce. Rozwój tego sektora jest jednym z celów zapisanych w Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, uchwalonej tydzień temu przez Radę Ministrów.

Strategiczny program rządowy pod nazwą Elektromobilność, nadzorowany przez Ministerstwo Energii wspólnie z Ministerstwem Rozwoju, obejmuje dwa programy flagowe:  E-bus (autobus elektryczny) oraz samochód elektryczny. Polski Fundusz Rozwoju odgrywa w nim istotną rolę kierując realizacją prac dotyczących Programu E-bus oraz wspierając cały Program Elektromobilność różnymi instrumentami finansowymi.

W ramach dotychczasowych działań w lutym Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (Grupa PFR) ogłosiła uruchomienie pierwszego programu dedykowanego sektorowi elektromobilności skierowanego do MSP, pod nazwą „Badania na Rynek” (dotacje do wdrożenia prac badawczo-rozwojowych), a w następnym kroku planuje uruchomienie akceleratora dedykowanego tej branży.

Rozwój elektromobilności wprowadza nowe obszary wymagające nakładów oraz kompetencji, takie jak infrastruktura ładowania i baterie. Stwarza to przestrzeń dla nowych modeli biznesowych, np. dostarczanie i operowanie infrastrukturą ładowania dla samorządów czy usługi ładowania. PFR będzie wspierał przedsięwzięcia przyśpieszające realizację programu Elektromobilność i jest zainteresowany rolą inwestora finansowego w związanych z nim przedsięwzięciach infrastrukturalnych nadających dynamikę rynkowi.

- PFR działa w branżach innowacyjnych. Dlatego jesteśmy gotowi aktywnie uczestniczyć we wspieraniu rozwoju elektromobilności w Polsce. Zarówno poprzez instrumenty finansowania infrastruktury miejskiej dla samorządów, pragnących wprowadzać niskoemisyjny tabor na potrzeby transportu zbiorowego, jak i poprzez dostarczanie finansowania dla innowacyjnych firm z branży elektromobilnej – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Podpisane w Ministerstwie Rozwoju porozumienie pomiędzy stroną rządową, a samorządami, poza kwestią zwiększania liczby elektrycznych autobusów na polskich drogach, obejmuje także inne obszary współpracy dotyczącej rozwoju elektromobilności w Polsce. Prowadzone wspólnie prace będą dotyczyć zaplanowania i zbudowania infrastruktury do ładowania autobusów i samochodów elektrycznych, skoordynowanego udziału w pracach badawczo–rozwojowych, czy przygotowania księgi dobrych praktyk, mającej zastosowanie przy wprowadzaniu w polskich samorządach elektrycznego transportu miejskiego i samochodowego.

Na koniec 2016 roku autobusy elektryczne stanowiły zaledwie 0,3 proc. wszystkich autobusów obsługujących komunikację zbiorową w polskich samorządach. W sumie 31 E-busów jeździ obecnie po ulicach 5 polskich miast: Warszawy, Krakowa, Inowrocławia, Jaworzna oraz Lublina.

W ramach Programu E-bus, przy współpracy z ministerstwami oraz agencjami rządowymi powstaje ekosystem, który przyczyni się do stworzenia polskiego rynku autobusów elektrycznych o wartości ok. 2,5 mld zł rocznie, dostarczającego ok. 5 tys. nowych miejsc pracy. Celem jest wyprodukowanie autobusu elektrycznego składającego się w głównej mierze z polskich komponentów, dostępnego cenowo, efektywnego w eksploatacji, dojrzałego technologicznie i konkurencyjnego rynkowo. Aspiracją programu jest sprzedaż autobusów elektrycznych na poziomie ok. tysiąca sztuk rocznie, stworzenie rozpoznawalnej globalnie marki oraz zbudowanie mocnej pozycji eksportowej do 2025 roku.

Program zakłada wprowadzanie na polskie drogi 1000 autobusów elektrycznych do 2021 r. Sygnatariusze porozumienia już teraz zadeklarowali w swoich zgłoszeniach chęć zakupu łącznie 780 autobusów elektrycznych do 2020 roku. Odpowiada to 16 proc. ich łącznego taboru autobusowego, który wynosi  5 tys. sztuk. To zarazem 7 proc. w odniesieniu do liczby wszystkich autobusów miejskich w Polsce (ok. 11,5 tys. sztuk). Miasta zadeklarowały także chęć rozwoju elektrycznych taksówek (Rzeszów), car-sharingu (Wrocław, Kraków, Świdnik-motocykle elektryczne) oraz elektrycznych samochodów.

Wdrożenie programu e-Bus przyczyni się do poprawy jakości życia w polskich miastach poprzez zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza, obniżenie hałasu oraz poprawę komfortu pasażerów. Program ma także istotne znaczenie gospodarcze. Oznacza rozwój w Polsce nowego rynku o długofalowym potencjale wzrostowym poprzez stymulowanie projektowania i wytwarzania polskich autobusów elektrycznych oraz budowę silnych podmiotów na wszystkich etapach łańcucha wartości w sektorze produkcji.

Polski Fundusz Rozwoju uruchamia kolejne inwestycje samorządowe w ramach Pakietu dla Miast Średnich

W dniu 11 stycznia 2018 r. PFR Fundusz Inwestycji Samorządowych – którego misją jest dostarczanie Kapitału na Rozwój Samorządów - podpisał umowy inwestycyjne. Pierwsza została podpisana z gminami Nowy Sącz, Nawojowa, Stary Sącz, Kamionka Wielka, Korzenna, dzięki której fundusz PFR dokona inwestycji w spółkę Sądeckie Wodociągi. Druga inwestycja dotyczy także rozbudowy infrastruktury wodno-kanlizacyjnej w Limanowej, gdzie fundusz stanie się udziałowcem Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. Łączna wartość obu inwestycji wynosi 50 mln złotych.
FAMUR S.A. oraz Polski Fundusz Rozwoju rozpoczynają współpracę na rzecz modernizacji polskiej branży wydobywczej

FAMUR S.A. i Polski Fundusz Rozwoju S.A.  podpisały dzisiaj umowę o wspólnej inwestycji w spółkę Mining Equipment Finance Sp. z o.o. Głównym obszarem działalności spółki z Grupy FAMUR jest finansowanie strategicznych inwestycji z punktu widzenia modernizacji sektora górniczego i energetycznego. Są one realizowane przez krajowe spółki wydobywcze. Pośrednio projekt przyczyni się do przyspieszenia tempa wzrostu efektywności i bezpieczeństwa wydobycia surowców w Polsce.
GPW, PFR oraz BIK, przy udziale IAiR, podpisały porozumienie dotyczące współpracy na rzecz wspólnej agencji ratingowej

28 listopada 2017 r. GPW, PFR oraz BIK podpisały porozumienie dotyczące współpracy na rzecz wspólnej agencji ratingowej działającej w oparciu o Instytutu Analiz i Ratingu. Celem porozumienia jest wypełnienie luki w ofercie ratingowej skierowanej przede wszystkim do segmentu małych i średnich przedsiębiorstw. Rozwój Agencji wpisuje się w „Plan na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju”. Agencja rozpocznie działalność operacyjną w drugiej połowie 2018 r.
Stan i perspektywy polskiego rynku meblowego - Raport Specjalny PFR

Przemysł meblowy jest istotnym sektorem polskiej gospodarki. Utrzymanie wysokiej pozycji i wzrost wydajności polskich firm meblarskich, przy rosnących kosztach wynagrodzeń oraz kurczących się zasobach kapitału ludzkiego, będą wymagały wdrażania nowych modeli biznesowych

PFR zaprasza do Polski guru świata innowacji na CEE Innovators Summit

W 1998 roku Susan Wojcicki wynajęła młodym chłopakom Sergeyowi Brinowi i  Larry’emu Page’owi swój garaż. W tym samym garażu niedługo potem  powstał Google Inc., a Susan dołączyła do firmy, wycenianej dziś przez  amerykański NASDAQ na 589 mld USD, jako 16. pracownik. Już