PFR Ventures ogłosił zasady naboru na pośredników finansowych w ramach funduszu PFR Starter FIZ

Należący do Polskiego Funduszu Rozwoju PFR Ventures opublikował zasady naboru pośredników finansowych (funduszy venture capital), którzy będą inwestowali w innowacyjne małe i średnie przedsiębiorstwa na najwcześniejszych etapach rozwoju z wykorzystaniem środków PFR Starter FIZ.

- Zgodnie z zapowiedziami, Polski Fundusz Rozwoju uruchamia największą platformę finansowania innowacji w regionie o wartości blisko 2,8 mld zł. Działalność rozpoczyna pięć  funduszy zarządzanych przez PFR Ventures. Kapitał na rozwój otrzymać mogą zarówno nowe innowacyjne przedsiębiorstwa jak i większe firmy, inwestujące w nowe technologie – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Środki z pierwszego funduszu - PFR Starter FIZ - w wysokości 782 mln zł wraz ze środkami prywatnymi, skierowane są na rozwój polskich innowacyjnych MŚP znajdujących się na najwcześniejszym (pre-seed) oraz początkowym etapie rozwoju (seed). Do programu kwalifikowane będą przedsiębiorstwa poszukujące finansowania na rozpoczęcie działalności innowacyjnej, w oparciu o przygotowany przez siebie biznesplan. Środki na inwestycje w MŚP będą zapewnione przez PFR Starter FIZ w ramach Programu Start in Poland oraz wkładu prywatnego od wybranych pośredników finansowych, tj. funduszy venture capital. Oferowane finansowanie zwrotne składa się  maksymalnie z 80% wkładu Funduszu PFR Starter FIZ i minimum 20% wkładu inwestorów prywatnych. Wielkość inwestycji w innowacyjne przedsiębiorstwo wyniesie od 200 tys. zł do 3 mln zł.

- Chcemy pobudzić kapitał prywatny do zaangażowania w projekty, które z uwagi na swój innowacyjny charakter wiążą się z wyższym ryzykiem, ale jednocześnie mogą przynieść wysoką stopę zwrotu z inwestycji. Celem PFR Ventures jest rozwój polskiego rynku venture capital poprzez finansowanie rozwoju nowoczesnych technologii oraz polskich produktów i usług, które mają szansę odnieść sukces nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie – dodaje Eliza Kruczkowska, dyrektor ds. Innowacji w PFR.

Pośrednicy finansowi już teraz mogą zapoznać się z zasadami naboru zamieszczonymi na stronie internetowej PFR Ventures. Zadaniem wybranych pośredników będzie selekcja oraz realizacja inwestycji w przedsiębiorstwa w oparciu o finansowanie zwrotne zapewnione wspólnie z PFR Starter FIZ. Utworzone fundusze venture capital dzięki swojemu doświadczeniu, kompetencjom i kontaktom, dostarczą spółkom tzw. smart money, zwiększając znacząco szanse na ich komercyjny sukces.

Rozpoczęcie naboru pośredników, zainteresowanych udzieleniem finansowania przez fundusz PFR Starter FIZ, planowane jest na 30 stycznia 2017 r. Tego dnia uruchomiona zostanie platforma zgłoszeniowa, poprzez formularz aplikacyjny dostępny na  stronie internetowej.

Łączna wartość środków funduszy zarządzanych przez PFR Ventures wynosi 3,7 mld zł włączając w to środki prywatne w ramach 5 funduszy: PFR Starter FIZ, PFR Biznest FIZ, PFR Otwarte Innowacje FIZ, PFR KOFFI FIZ oraz PFR Bridge CVC.

Inwestowanie w formule „funduszu funduszy”, z wykorzystaniem wiedzy i doświadczenia najlepszych podmiotów zarządzających, pomoże stworzyć efektywny model finansowania. Ocena projektów i ryzyka dokonywana będzie przez profesjonalne  zespoły zarządzające funduszami venture capital. Polski Fundusz Rozwoju zakłada, że dzięki działalności PFR Ventures zwiększone zostaną możliwości finansowania innowacyjnych MŚP z wykorzystaniem środków UE, a także skala umiędzynarodowienia działalności polskich firm. Fundusz planuje dostarczyć w ten sposób finansowanie, na rynkowych zasadach i przy współpracy z wybranymi pośrednikami finansowymi, dla przynajmniej kilkuset podmiotów .

Więcej informacji można uzyskać na stronie: www.pfrventures.pl lub poprzez bezpłatną infolinię: 800 800 120.

TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.
PFR Ventures podpisał pierwsze umowy inwestycyjne z funduszami venture capital

PFR Ventures, pierwszy na polskim rynku profesjonalny inwestor instytucjonalny działający w formule funduszu funduszy (Fund of Funds) zawarł umowy inwestycyjne z 7 funduszami venture capital. Podpisane umów oznacza rozpoczęcie realizacji strategii PFR Ventures, czyli oferowanie finansowania innowacyjnym spółkom z sektora MSP poprzez doświadczone zespoły zarządzające. PFR Ventures  negocjuje kolejne umowy w ramach wszystkich pięciu Funduszy Funduszy, którymi zarządza.
Rusza Szkoła Pionierów PFR – międzynarodowy program edukacyjny dla młodych wizjonerów technologicznych z całej Polski

W dniu 5 czerwca br. ruszył nabór do Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Podczas trzech tygodni intensywnych warsztatów oraz tygodniowego pobytu na University of Cambridge w Wielkiej Brytanii 50 uczestników będzie rozwijać teoretyczne i praktyczne umiejętności biznesowe pod okiem wybitnych szkoleniowców. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.
Spółka współkontrolowana przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. ogłasza wezwanie na akcje spółki Ferrum SA.

Watchet Sp. z o.o. („Watchet”), spółka celowa współkontrolowana przez Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – FIZ AN („FIPP”), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza i pełnomocnikiem jest Polski Fundusz Rozwoju S.A. („PFR”) i pana Marka Warzechę (poprzez MW Asset Management Sp. z o.o. („MWAM”), ogłosiła wezwanie na akcje spółki Ferrum S.A. („Ferrum”) po cenie 4,39 zł za akcję, celem osiągnięcia do 100% akcji Ferrum. Kurs zamknięcia akcji tej spółki notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., wyniósł na dzień 24 maja 2018 r. 3,94 zł za akcję. FIPP, działając w porozumieniu z Markiem Warzechą, Watchet oraz Mezzanine FIZ AN („Mezzanine”), współzarządzany przez CVI Dom Maklerski Sp. z o.o. („CVI”) kontrolują aktualnie bezpośrednio i pośrednio 65,82% akcji Ferrum.

PFR sfinansuje budowę obwodnicy Krakowa o wartości blisko 1 mld zł

Polski Fundusz Rozwoju sfinansuje powstanie jednej z najważniejszych inwestycji infrastrukturalnych Krakowa. Trasa Łagiewnicka to część wewnętrznej obwodnicy miasta, której budowa przyczyni się do odciążenia ruchu drogowego w ścisłym centrum i połączy ze sobą południowe