PFR Ventures ogłosił zasady naboru na pośredników finansowych w ramach funduszu PFR Starter FIZ

Należący do Polskiego Funduszu Rozwoju PFR Ventures opublikował zasady naboru pośredników finansowych (funduszy venture capital), którzy będą inwestowali w innowacyjne małe i średnie przedsiębiorstwa na najwcześniejszych etapach rozwoju z wykorzystaniem środków PFR Starter FIZ.

- Zgodnie z zapowiedziami, Polski Fundusz Rozwoju uruchamia największą platformę finansowania innowacji w regionie o wartości blisko 2,8 mld zł. Działalność rozpoczyna pięć  funduszy zarządzanych przez PFR Ventures. Kapitał na rozwój otrzymać mogą zarówno nowe innowacyjne przedsiębiorstwa jak i większe firmy, inwestujące w nowe technologie – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Środki z pierwszego funduszu - PFR Starter FIZ - w wysokości 782 mln zł wraz ze środkami prywatnymi, skierowane są na rozwój polskich innowacyjnych MŚP znajdujących się na najwcześniejszym (pre-seed) oraz początkowym etapie rozwoju (seed). Do programu kwalifikowane będą przedsiębiorstwa poszukujące finansowania na rozpoczęcie działalności innowacyjnej, w oparciu o przygotowany przez siebie biznesplan. Środki na inwestycje w MŚP będą zapewnione przez PFR Starter FIZ w ramach Programu Start in Poland oraz wkładu prywatnego od wybranych pośredników finansowych, tj. funduszy venture capital. Oferowane finansowanie zwrotne składa się  maksymalnie z 80% wkładu Funduszu PFR Starter FIZ i minimum 20% wkładu inwestorów prywatnych. Wielkość inwestycji w innowacyjne przedsiębiorstwo wyniesie od 200 tys. zł do 3 mln zł.

- Chcemy pobudzić kapitał prywatny do zaangażowania w projekty, które z uwagi na swój innowacyjny charakter wiążą się z wyższym ryzykiem, ale jednocześnie mogą przynieść wysoką stopę zwrotu z inwestycji. Celem PFR Ventures jest rozwój polskiego rynku venture capital poprzez finansowanie rozwoju nowoczesnych technologii oraz polskich produktów i usług, które mają szansę odnieść sukces nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie – dodaje Eliza Kruczkowska, dyrektor ds. Innowacji w PFR.

Pośrednicy finansowi już teraz mogą zapoznać się z zasadami naboru zamieszczonymi na stronie internetowej PFR Ventures. Zadaniem wybranych pośredników będzie selekcja oraz realizacja inwestycji w przedsiębiorstwa w oparciu o finansowanie zwrotne zapewnione wspólnie z PFR Starter FIZ. Utworzone fundusze venture capital dzięki swojemu doświadczeniu, kompetencjom i kontaktom, dostarczą spółkom tzw. smart money, zwiększając znacząco szanse na ich komercyjny sukces.

Rozpoczęcie naboru pośredników, zainteresowanych udzieleniem finansowania przez fundusz PFR Starter FIZ, planowane jest na 30 stycznia 2017 r. Tego dnia uruchomiona zostanie platforma zgłoszeniowa, poprzez formularz aplikacyjny dostępny na  stronie internetowej.

Łączna wartość środków funduszy zarządzanych przez PFR Ventures wynosi 3,7 mld zł włączając w to środki prywatne w ramach 5 funduszy: PFR Starter FIZ, PFR Biznest FIZ, PFR Otwarte Innowacje FIZ, PFR KOFFI FIZ oraz PFR Bridge CVC.

Inwestowanie w formule „funduszu funduszy”, z wykorzystaniem wiedzy i doświadczenia najlepszych podmiotów zarządzających, pomoże stworzyć efektywny model finansowania. Ocena projektów i ryzyka dokonywana będzie przez profesjonalne  zespoły zarządzające funduszami venture capital. Polski Fundusz Rozwoju zakłada, że dzięki działalności PFR Ventures zwiększone zostaną możliwości finansowania innowacyjnych MŚP z wykorzystaniem środków UE, a także skala umiędzynarodowienia działalności polskich firm. Fundusz planuje dostarczyć w ten sposób finansowanie, na rynkowych zasadach i przy współpracy z wybranymi pośrednikami finansowymi, dla przynajmniej kilkuset podmiotów .

Więcej informacji można uzyskać na stronie: www.pfrventures.pl lub poprzez bezpłatną infolinię: 800 800 120.

Jak dogonić najbogatszych? PFR prezentuje raport specjalny nt. wzrostu gospodarczego

Nie ma gotowej recepty na dogonienie bogatych. Ostatnie trzy dekady rozwoju Polski to ogromny sukces cywilizacyjny, ale póki co to epizod wzrostu, a nie  konwergencja. By podtrzymać wysoki wzrost, potrzebujemy tworzyć warunki do inwestowania w środki produkcji i umiejętności oraz uodparniać gospodarkę na kryzysy i szoki gospodarcze – to główne wnioski z raportu specjalnego PFR „Doganianie bogatszych przez biedniejszych w literaturze ekonomicznej i w praktyce gospodarczej minionego wieku – wnioski dla Polski”, przygotowanego przez Pawła Dobrowolskiego, głównego ekonomistę PFR.
Polski Fundusz Rozwoju przejmuje Polskie Koleje Linowe

Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) zawarł umowę ze spółką zależną funduszu Mid Europa Partners na zakup 99,77% akcji Polskich Kolei Linowych SA (PKL) [1]. Zamknięcie transakcji jest planowane w najbliższych miesiącach po spełnieniu się warunków zawieszających, w tym uzyskaniu przez PFR zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Polski Fundusz Rozwoju przygotował nowy instrument - „Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej”

Podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Wyposażenia Wnętrz „Warsaw Home” w Nadarzynie, Bartłomiej Pawlak, członek zarządu PFR przedstawił nowy instrument wspierania ekspansji zagranicznej polskich firm – Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej. Instrument ma pomóc firmom zdynamizować ekspansję zagraniczną w oparciu o narzędzia dostępne w ramach oferty Grupy PFR oraz współpracę z instytucjami publicznymi. Akcelerator realizowany jest w ramach Programu Flagowego Polskie Meble, którego koordynatorem jest Polski Fundusz Rozwoju. Patronem honorowym działań jest Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli
Polski Fundusz Rozwoju właścicielem BGK Nieruchomości

Polski Fundusz Rozwoju (PFR) został właścicielem spółki BGK Nieruchomości, realizującej inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus. To efekt umowy zawartej przez PFR z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Celem jest integracja narzędzi inwestycyjnych w jednej grupie kapitałowej i przyśpieszenie realizacji inwestycji w przystępne cenowo budownictwo mieszkaniowe.