PFR Ventures ogłosił zasady naboru na pośredników finansowych w ramach funduszu PFR Starter FIZ

Należący do Polskiego Funduszu Rozwoju PFR Ventures opublikował zasady naboru pośredników finansowych (funduszy venture capital), którzy będą inwestowali w innowacyjne małe i średnie przedsiębiorstwa na najwcześniejszych etapach rozwoju z wykorzystaniem środków PFR Starter FIZ.

- Zgodnie z zapowiedziami, Polski Fundusz Rozwoju uruchamia największą platformę finansowania innowacji w regionie o wartości blisko 2,8 mld zł. Działalność rozpoczyna pięć  funduszy zarządzanych przez PFR Ventures. Kapitał na rozwój otrzymać mogą zarówno nowe innowacyjne przedsiębiorstwa jak i większe firmy, inwestujące w nowe technologie – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Środki z pierwszego funduszu - PFR Starter FIZ - w wysokości 782 mln zł wraz ze środkami prywatnymi, skierowane są na rozwój polskich innowacyjnych MŚP znajdujących się na najwcześniejszym (pre-seed) oraz początkowym etapie rozwoju (seed). Do programu kwalifikowane będą przedsiębiorstwa poszukujące finansowania na rozpoczęcie działalności innowacyjnej, w oparciu o przygotowany przez siebie biznesplan. Środki na inwestycje w MŚP będą zapewnione przez PFR Starter FIZ w ramach Programu Start in Poland oraz wkładu prywatnego od wybranych pośredników finansowych, tj. funduszy venture capital. Oferowane finansowanie zwrotne składa się  maksymalnie z 80% wkładu Funduszu PFR Starter FIZ i minimum 20% wkładu inwestorów prywatnych. Wielkość inwestycji w innowacyjne przedsiębiorstwo wyniesie od 200 tys. zł do 3 mln zł.

- Chcemy pobudzić kapitał prywatny do zaangażowania w projekty, które z uwagi na swój innowacyjny charakter wiążą się z wyższym ryzykiem, ale jednocześnie mogą przynieść wysoką stopę zwrotu z inwestycji. Celem PFR Ventures jest rozwój polskiego rynku venture capital poprzez finansowanie rozwoju nowoczesnych technologii oraz polskich produktów i usług, które mają szansę odnieść sukces nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie – dodaje Eliza Kruczkowska, dyrektor ds. Innowacji w PFR.

Pośrednicy finansowi już teraz mogą zapoznać się z zasadami naboru zamieszczonymi na stronie internetowej PFR Ventures. Zadaniem wybranych pośredników będzie selekcja oraz realizacja inwestycji w przedsiębiorstwa w oparciu o finansowanie zwrotne zapewnione wspólnie z PFR Starter FIZ. Utworzone fundusze venture capital dzięki swojemu doświadczeniu, kompetencjom i kontaktom, dostarczą spółkom tzw. smart money, zwiększając znacząco szanse na ich komercyjny sukces.

Rozpoczęcie naboru pośredników, zainteresowanych udzieleniem finansowania przez fundusz PFR Starter FIZ, planowane jest na 30 stycznia 2017 r. Tego dnia uruchomiona zostanie platforma zgłoszeniowa, poprzez formularz aplikacyjny dostępny na  stronie internetowej.

Łączna wartość środków funduszy zarządzanych przez PFR Ventures wynosi 3,7 mld zł włączając w to środki prywatne w ramach 5 funduszy: PFR Starter FIZ, PFR Biznest FIZ, PFR Otwarte Innowacje FIZ, PFR KOFFI FIZ oraz PFR Bridge CVC.

Inwestowanie w formule „funduszu funduszy”, z wykorzystaniem wiedzy i doświadczenia najlepszych podmiotów zarządzających, pomoże stworzyć efektywny model finansowania. Ocena projektów i ryzyka dokonywana będzie przez profesjonalne  zespoły zarządzające funduszami venture capital. Polski Fundusz Rozwoju zakłada, że dzięki działalności PFR Ventures zwiększone zostaną możliwości finansowania innowacyjnych MŚP z wykorzystaniem środków UE, a także skala umiędzynarodowienia działalności polskich firm. Fundusz planuje dostarczyć w ten sposób finansowanie, na rynkowych zasadach i przy współpracy z wybranymi pośrednikami finansowymi, dla przynajmniej kilkuset podmiotów .

Więcej informacji można uzyskać na stronie: www.pfrventures.pl lub poprzez bezpłatną infolinię: 800 800 120.

Stan i perspektywy polskiego rynku meblowego - Raport Specjalny PFR

Przemysł meblowy jest istotnym sektorem polskiej gospodarki. Utrzymanie wysokiej pozycji i wzrost wydajności polskich firm meblarskich, przy rosnących kosztach wynagrodzeń oraz kurczących się zasobach kapitału ludzkiego, będą wymagały wdrażania nowych modeli biznesowych
Akumulacja kapitału w gospodarce Polski - Raport specjalny

Niskie oszczędności, w szczególności długoterminowe, obniżają potencjał wzrostu  inwestycji i PKB oraz powodują jedne z najniższych w Unii Europejskiej poziomów aktywów finansowych Polaków. W Polsce brakuje powszechnego systemu budowania oszczędności gospodarstw domowych
Polski Fundusz Rozwoju wraz z konsorcjum funduszy inwestuje w Ferrum S.A.

Ferrum S.A. („Ferrum”, „Spółka”) podpisała porozumienie z konsorcjum inwestorów, dotyczące zapewnienia Spółce pakietu finansowego o wartości ok. 125 mln zł dla realizacji strategii rozwoju Spółki na rynku specjalistycznych rur oraz konstrukcji stalowych. Nowi inwestorzy dokonają refinansowania istotnej części zadłużenia Spółki, a następnie podwyższenia kapitału Ferrum, zabezpieczą środki niezbędne dla zachowania bezpiecznej płynności finansowej i uruchomienie nowych inwestycji oraz umożliwią dalsze finansowanie celem umocnienia pozycji Spółki na rynku i wzrostu wartości dla akcjonariuszy.
PFR Ventures, TFI BGK i NCBR uruchomiły nabór do funduszu PFR NCBR CVC

PFR NCBR CVC jest pierwszym funduszem funduszy, który w sposób systemowy zapewnia finansowanie funduszom typu Corporate Venture Capital (CVC), zarządzanym przez profesjonalne i niezależne od inwestorów zespoły inwestycyjne. Fundusz PFR NCBR CVC zapewni wkłady funduszom C

PFR sfinansuje budowę obwodnicy Krakowa o wartości blisko 1 mld zł

Polski Fundusz Rozwoju sfinansuje powstanie jednej z najważniejszych inwestycji infrastrukturalnych Krakowa. Trasa Łagiewnicka to część wewnętrznej obwodnicy miasta, której budowa przyczyni się do odciążenia ruchu drogowego w ścisłym centrum i połączy ze sobą południowe