Program Mieszkanie Plus nabiera tempa. Wkrótce rozpoczęcie pierwszych prac budowlanych

– Program Mieszkanie plus to skok w normalność – mówił Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister rozwoju i finansów, w wystąpieniu otwierającym ogólnopolską konferencję „Mieszkanie Plus w samorządach. Od intencji do inwestycji”. – Kluczem do powodzenia tego programu jest ścisła współpraca instytucji rządowych z partnerami biznesowymi i jednostkami samorządu terytorialnego – dodał wicepremier.

Wicepremier Morawiecki podkreślił, że jeśli prześledzimy w jaki sposób, dobrobyt swoich społeczeństw i siłę własnych gospodarek, budowały bogate kraje Zachodu, jak Niemcy, Austria, Francja, czy kraje skandynawskie, to dochodzimy do wniosku, że robiły to poprzez bardzo aktywną rolę państwa w realizacji wielu strategii rozwojowych, w tym – szeroko dedykowanej społecznie, polityce mieszkaniowej. – My od razu oddaliśmy pole niewidzialnej ręce rynku i bardzo tym jako państwo zawiedliśmy polskie społeczeństwo – stwierdził Mateusz Morawiecki. – Polityka może nas różnić, ale polityka rozwoju społeczno-gospodarczego powinna nas łączyć. Tym bardziej, jeśli wyrównuje szanse rozwojowe tych Polaków, którzy mają mniej niż więcej.

12 grudnia, podczas ogólnopolskiej konferencji dla samorządowców, podpisana została pierwsza wiążąca umowa inwestycyjna w ramach programu Mieszkanie Plus. W efekcie wkrótce ruszą prace przy budowie 180 nowoczesnych mieszkań czynszowych w Białej Podlaskiej. Do programu przystąpiły też kolejne samorządy z całej Polski.

– Dzięki szerokiej współpracy z jednostkami samorządu terytorialnego i instytucjami Skarbu Państwa dysponujemy już niemal 180 ha wstępnie wytypowanych gruntów pod zabudowę mieszkaniową. Przykład Białej Podlaskiej, z którą pierwszy list intencyjny podpisaliśmy dokładnie dwa miesiące temu, dowodzi, że jesteśmy gotowi sprawnie dopełnić wszelkich wymaganych prawem procedur i bez jakiejkolwiek zwłoki przejść do realizacji inwestycji. Przed nami umowy inwestycyjne z kolejnymi gminami, z którymi jesienią zawarliśmy wstępne porozumienia – podkreślał Włodzimierz Stasiak, wiceprezes BGK Nieruchomości S.A.

Inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus będą realizowane w oparciu o finansowanie z funduszy zarządzanych przez BGK Nieruchomości S.A. – spółkę z grupy Polskiego Funduszu Rozwoju.
– Inwestycje w równomierny rozwój terytorialny, rozbudowę infrastruktury samorządowej i mieszkalnictwo, to jeden z priorytetów Grupy PFR. Poprzez zaangażowanie w Mieszkanie Plus dajemy sprawne narzędzia realizacji tego programu – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Podczas konferencji podpisana została Koalicja Mieszkanie Plus. Jej cele to promocja dobrych praktyk na rynku mieszkaniowym, przezwyciężanie barier prawnych, wdrażanie nowoczesnych technologii, m.in. w oparciu o polskie innowacje, oraz wspólne poszukiwanie finansowania dla realizowanych inwestycji.

– Tylko dzięki powszechnemu zrozumieniu i wsparciu dla prowadzonych działań, możliwy będzie istotny wzrost podaży mieszkań na wynajem, a tym samym zwiększenie jakości życia polskich rodzin. Stąd zawarta dziś koalicja ze Związkiem Miast Polskich i Giełdą Papierów Wartościowych, zmierzająca do zapewnienia szerokiej współpracy przy realizacji programu Mieszkanie Plus. Ofertę przystąpienia do koalicji kierujemy do wszystkich podmiotów, które chcą działać na rzecz rozwoju dostępnego cenowo budownictwa mieszkaniowego w Polsce – stwierdził Bartłomiej Pawlak, wiceprezes BGK Nieruchomości S.A.

Oświadczenie Polskiego Funduszu Rozwoju SA

Polski Fundusz Rozwoju SA nie prowadził i nie prowadzi żadnych negocjacji ze spółką GetBack SA, w żadnym zakresie, a w szczególności dotyczących finansowania. PFR SA i GetBack SA nie są stronami żadnych umów oraz wstępnych porozumień dotyczących finansowania. PFR SA  otr
Warszawa członkiem światowej ligi innowacyjnych miast Start Alliance

Warszawa wstąpiła do międzynarodowej sieci biznesowej Start Alliance. Dzięki partnerstwu innowacyjne firmy ze stolicy otrzymają możliwość łatwiejszego poznawania rynków zagranicznych, pomoc w planowaniu ekspansji zagranicznej oraz gromadzeniu kapitału. W zamian zagraniczne firmy z miast członkowskich sieci uzyskają  kompleksową obsługę biznesową w Warszawie. Projekt realizowany jest przez trzy instytucje wchodzące w skład Grupy PFR – Polski Fundusz Rozwoju (PFR), Polską Agencję Inwestycji i Handlu (PAiH) oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Oficjalne ogłoszenie członkostwa odbyło się podczas kongresu Wolves Summit.
TAURON i Polski Fundusz Rozwoju zawarli umowy na finansowanie budowy bloku 910 MW w Jaworznie

TAURON Polska Energia podpisał z Funduszami Inwestycyjnymi zarządzanymi przez  Polski Fundusz Rozwoju (PFR) umowę inwestycyjną i umowę wspólników określające warunki zaangażowania w realizację budowy bloku energetycznego 910 MW w Jaworznie. PFR zainwestuje w budowę 880 mln zł.
Polski Fundusz Rozwoju uruchamia kolejne inwestycje samorządowe w ramach Pakietu dla Miast Średnich

W dniu 11 stycznia 2018 r. PFR Fundusz Inwestycji Samorządowych – którego misją jest dostarczanie Kapitału na Rozwój Samorządów - podpisał umowy inwestycyjne. Pierwsza została podpisana z gminami Nowy Sącz, Nawojowa, Stary Sącz, Kamionka Wielka, Korzenna, dzięki której fundusz PFR dokona inwestycji w spółkę Sądeckie Wodociągi. Druga inwestycja dotyczy także rozbudowy infrastruktury wodno-kanlizacyjnej w Limanowej, gdzie fundusz stanie się udziałowcem Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. Łączna wartość obu inwestycji wynosi 50 mln złotych.

Polski Fundusz Rozwoju stworzył nową architekturę instrumentów rozwoju dla przedsiębiorców, samorządów i klientów indywidualnych

Grupa PFR uruchomiła zintegrowane centrum informacji i obsługi dla przedsiębiorców, samorządów i klientów indywidualnych zainteresowanych instrumentami rozwoju. Jest to element realizacji Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, która przewiduje integrację polskich instytucji rozwojowych poprzez stworzenie silnego centrum kompetencyjnego oraz wzmocnienie ich zdolności finansowania projektów kluczowych dla polskiej gospodarki.