Program Mieszkanie Plus nabiera tempa. Wkrótce rozpoczęcie pierwszych prac budowlanych

– Program Mieszkanie plus to skok w normalność – mówił Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister rozwoju i finansów, w wystąpieniu otwierającym ogólnopolską konferencję „Mieszkanie Plus w samorządach. Od intencji do inwestycji”. – Kluczem do powodzenia tego programu jest ścisła współpraca instytucji rządowych z partnerami biznesowymi i jednostkami samorządu terytorialnego – dodał wicepremier.

Wicepremier Morawiecki podkreślił, że jeśli prześledzimy w jaki sposób, dobrobyt swoich społeczeństw i siłę własnych gospodarek, budowały bogate kraje Zachodu, jak Niemcy, Austria, Francja, czy kraje skandynawskie, to dochodzimy do wniosku, że robiły to poprzez bardzo aktywną rolę państwa w realizacji wielu strategii rozwojowych, w tym – szeroko dedykowanej społecznie, polityce mieszkaniowej. – My od razu oddaliśmy pole niewidzialnej ręce rynku i bardzo tym jako państwo zawiedliśmy polskie społeczeństwo – stwierdził Mateusz Morawiecki. – Polityka może nas różnić, ale polityka rozwoju społeczno-gospodarczego powinna nas łączyć. Tym bardziej, jeśli wyrównuje szanse rozwojowe tych Polaków, którzy mają mniej niż więcej.

12 grudnia, podczas ogólnopolskiej konferencji dla samorządowców, podpisana została pierwsza wiążąca umowa inwestycyjna w ramach programu Mieszkanie Plus. W efekcie wkrótce ruszą prace przy budowie 180 nowoczesnych mieszkań czynszowych w Białej Podlaskiej. Do programu przystąpiły też kolejne samorządy z całej Polski.

– Dzięki szerokiej współpracy z jednostkami samorządu terytorialnego i instytucjami Skarbu Państwa dysponujemy już niemal 180 ha wstępnie wytypowanych gruntów pod zabudowę mieszkaniową. Przykład Białej Podlaskiej, z którą pierwszy list intencyjny podpisaliśmy dokładnie dwa miesiące temu, dowodzi, że jesteśmy gotowi sprawnie dopełnić wszelkich wymaganych prawem procedur i bez jakiejkolwiek zwłoki przejść do realizacji inwestycji. Przed nami umowy inwestycyjne z kolejnymi gminami, z którymi jesienią zawarliśmy wstępne porozumienia – podkreślał Włodzimierz Stasiak, wiceprezes BGK Nieruchomości S.A.

Inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus będą realizowane w oparciu o finansowanie z funduszy zarządzanych przez BGK Nieruchomości S.A. – spółkę z grupy Polskiego Funduszu Rozwoju.
– Inwestycje w równomierny rozwój terytorialny, rozbudowę infrastruktury samorządowej i mieszkalnictwo, to jeden z priorytetów Grupy PFR. Poprzez zaangażowanie w Mieszkanie Plus dajemy sprawne narzędzia realizacji tego programu – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Podczas konferencji podpisana została Koalicja Mieszkanie Plus. Jej cele to promocja dobrych praktyk na rynku mieszkaniowym, przezwyciężanie barier prawnych, wdrażanie nowoczesnych technologii, m.in. w oparciu o polskie innowacje, oraz wspólne poszukiwanie finansowania dla realizowanych inwestycji.

– Tylko dzięki powszechnemu zrozumieniu i wsparciu dla prowadzonych działań, możliwy będzie istotny wzrost podaży mieszkań na wynajem, a tym samym zwiększenie jakości życia polskich rodzin. Stąd zawarta dziś koalicja ze Związkiem Miast Polskich i Giełdą Papierów Wartościowych, zmierzająca do zapewnienia szerokiej współpracy przy realizacji programu Mieszkanie Plus. Ofertę przystąpienia do koalicji kierujemy do wszystkich podmiotów, które chcą działać na rzecz rozwoju dostępnego cenowo budownictwa mieszkaniowego w Polsce – stwierdził Bartłomiej Pawlak, wiceprezes BGK Nieruchomości S.A.

Polski Fundusz Rozwoju wraz z konsorcjum funduszy inwestuje w Ferrum S.A.

Ferrum S.A. („Ferrum”, „Spółka”) podpisała porozumienie z konsorcjum inwestorów, dotyczące zapewnienia Spółce pakietu finansowego o wartości ok. 125 mln zł dla realizacji strategii rozwoju Spółki na rynku specjalistycznych rur oraz konstrukcji stalowych. Nowi inwestorzy dokonają refinansowania istotnej części zadłużenia Spółki, a następnie podwyższenia kapitału Ferrum, zabezpieczą środki niezbędne dla zachowania bezpiecznej płynności finansowej i uruchomienie nowych inwestycji oraz umożliwią dalsze finansowanie celem umocnienia pozycji Spółki na rynku i wzrostu wartości dla akcjonariuszy.
PFR Ventures, TFI BGK i NCBR uruchomiły nabór do funduszu PFR NCBR CVC

PFR NCBR CVC jest pierwszym funduszem funduszy, który w sposób systemowy zapewnia finansowanie funduszom typu Corporate Venture Capital (CVC), zarządzanym przez profesjonalne i niezależne od inwestorów zespoły inwestycyjne. Fundusz PFR NCBR CVC zapewni wkłady funduszom C
Wystartował PFR Biznest FIZ

PFR Ventures ogłasza nabór do PFR Biznest FIZ – pierwszego w Polsce funduszu funduszy (Fund of Funds), mającego na celu wsparcie aktywności inwestycyjnej Aniołów Biznesu, którzy inwestują w innowacyjne spółki na wczesnym etapie rozwoju. Podmioty zarządzające oraz Aniołow
Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju i RAFAKO podpisali wstępne porozumienie o współpracy

Intencją Grupy PFR i RAFAKO jest rozpoczęcie współpracy przy finansowaniu oraz realizacji wybranych projektów strategicznych. Elementem współpracy może być potencjalna inwestycja Funduszu Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw FIZAN w raciborską spółkę oraz projekty w obsza

Polski Fundusz Rozwoju stworzył nową architekturę instrumentów rozwoju dla przedsiębiorców, samorządów i klientów indywidualnych

Grupa PFR uruchomiła zintegrowane centrum informacji i obsługi dla przedsiębiorców, samorządów i klientów indywidualnych zainteresowanych instrumentami rozwoju. Jest to element realizacji Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, która przewiduje integrację polskich instytucji rozwojowych poprzez stworzenie silnego centrum kompetencyjnego oraz wzmocnienie ich zdolności finansowania projektów kluczowych dla polskiej gospodarki.