Program Mieszkanie Plus nabiera tempa. Wkrótce rozpoczęcie pierwszych prac budowlanych

– Program Mieszkanie plus to skok w normalność – mówił Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister rozwoju i finansów, w wystąpieniu otwierającym ogólnopolską konferencję „Mieszkanie Plus w samorządach. Od intencji do inwestycji”. – Kluczem do powodzenia tego programu jest ścisła współpraca instytucji rządowych z partnerami biznesowymi i jednostkami samorządu terytorialnego – dodał wicepremier.

Wicepremier Morawiecki podkreślił, że jeśli prześledzimy w jaki sposób, dobrobyt swoich społeczeństw i siłę własnych gospodarek, budowały bogate kraje Zachodu, jak Niemcy, Austria, Francja, czy kraje skandynawskie, to dochodzimy do wniosku, że robiły to poprzez bardzo aktywną rolę państwa w realizacji wielu strategii rozwojowych, w tym – szeroko dedykowanej społecznie, polityce mieszkaniowej. – My od razu oddaliśmy pole niewidzialnej ręce rynku i bardzo tym jako państwo zawiedliśmy polskie społeczeństwo – stwierdził Mateusz Morawiecki. – Polityka może nas różnić, ale polityka rozwoju społeczno-gospodarczego powinna nas łączyć. Tym bardziej, jeśli wyrównuje szanse rozwojowe tych Polaków, którzy mają mniej niż więcej.

12 grudnia, podczas ogólnopolskiej konferencji dla samorządowców, podpisana została pierwsza wiążąca umowa inwestycyjna w ramach programu Mieszkanie Plus. W efekcie wkrótce ruszą prace przy budowie 180 nowoczesnych mieszkań czynszowych w Białej Podlaskiej. Do programu przystąpiły też kolejne samorządy z całej Polski.

– Dzięki szerokiej współpracy z jednostkami samorządu terytorialnego i instytucjami Skarbu Państwa dysponujemy już niemal 180 ha wstępnie wytypowanych gruntów pod zabudowę mieszkaniową. Przykład Białej Podlaskiej, z którą pierwszy list intencyjny podpisaliśmy dokładnie dwa miesiące temu, dowodzi, że jesteśmy gotowi sprawnie dopełnić wszelkich wymaganych prawem procedur i bez jakiejkolwiek zwłoki przejść do realizacji inwestycji. Przed nami umowy inwestycyjne z kolejnymi gminami, z którymi jesienią zawarliśmy wstępne porozumienia – podkreślał Włodzimierz Stasiak, wiceprezes BGK Nieruchomości S.A.

Inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus będą realizowane w oparciu o finansowanie z funduszy zarządzanych przez BGK Nieruchomości S.A. – spółkę z grupy Polskiego Funduszu Rozwoju.
– Inwestycje w równomierny rozwój terytorialny, rozbudowę infrastruktury samorządowej i mieszkalnictwo, to jeden z priorytetów Grupy PFR. Poprzez zaangażowanie w Mieszkanie Plus dajemy sprawne narzędzia realizacji tego programu – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Podczas konferencji podpisana została Koalicja Mieszkanie Plus. Jej cele to promocja dobrych praktyk na rynku mieszkaniowym, przezwyciężanie barier prawnych, wdrażanie nowoczesnych technologii, m.in. w oparciu o polskie innowacje, oraz wspólne poszukiwanie finansowania dla realizowanych inwestycji.

– Tylko dzięki powszechnemu zrozumieniu i wsparciu dla prowadzonych działań, możliwy będzie istotny wzrost podaży mieszkań na wynajem, a tym samym zwiększenie jakości życia polskich rodzin. Stąd zawarta dziś koalicja ze Związkiem Miast Polskich i Giełdą Papierów Wartościowych, zmierzająca do zapewnienia szerokiej współpracy przy realizacji programu Mieszkanie Plus. Ofertę przystąpienia do koalicji kierujemy do wszystkich podmiotów, które chcą działać na rzecz rozwoju dostępnego cenowo budownictwa mieszkaniowego w Polsce – stwierdził Bartłomiej Pawlak, wiceprezes BGK Nieruchomości S.A.

MIiR i PFR rozkręcają partnerstwo publiczno-prywatne. Skorzystają mniejsze samorządy

9 sierpnia 2018 r. Witold Słowik, wiceminister inwestycji i rozwoju oraz Paweł Borys, Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju podpisali list intencyjny, inaugurujący program pakietowania projektów partnerstwa publiczno-prywatnego - PPP Pakietowego. Głównym celem mechanizmu pakietowania jest ograniczenie kosztów oraz zwiększenie dostępności tej formy finansowania inwestycji dla mniejszych jednostek samorządu terytorialnego.
Jak dobrze opracować analizę dotyczącą elektromobilności w polskich miastach. Podręcznik dla samorządów.

Rozwój sektora elektromobilności to jeden z flagowych projektów Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. To też jeden z warunków ograniczenia negatywnego wpływu transportu na jakość powietrza zwłaszcza w aglomeracjach miejskich. Istotna rola w powodzeniu tego przedsięwzięcia przypada samorządom. Dlatego to właśnie im dedykowany jest praktyczny podręcznik, który ma im pomóc przygotować analizę kosztów i korzyści związanych z inwestycjami w tabor zeroemisyjny.
GPW, PFR, BIK i IAiR podpisały umowę inwestycyjną

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie, Polski Fundusz Rozwoju, Biuro Informacji Kredytowej i Instytut Analiz i Ratingu podpisały umowę inwestycyjną z zamiarem utworzenia wspólnej agencji ratingowej, której misją będzie wypełnienie luki w ofercie ratingowej skierowanej przede wszystkim do segmentu małych i średnich przedsiębiorstw Umowa jest następstwem porozumienia zawartego 28 listopada 2017 r. między GPW, PFR i BIK, przy udziale IAiR, które dotyczyło współpracy na rzecz agencji ratingowej działającej w oparciu o Instytutu Analiz i Ratingu Rozwój agencji wpisuje się w „Plan na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju” i jest elementem zaktualizowanej strategii #GPW2022 Agencja rozpocznie działalność operacyjną w drugiej połowie 2018 r.
Polski Fundusz Rozwoju zainwestował w PESA Bydgoszcz

Polski Fundusz Rozwoju S.A. oraz PESA Bydgoszcz S.A. podpisały umowę inwestycyjną, na mocy której PFR zaangażuje się w finansowanie największego producenta w branży kolejowej w Polsce. Celem PFR jest przejęcie kontroli nad PESA, a następnie umocnienie i dalszy rozwój spółki, w szczególności jej potencjału eksportowego na europejskich rynkach. Fundusz [1] zarządzany przez PFR zainwestuje w spółkę docelowo kwotę 300 mln PLN, przejmując blisko 100% akcji spółki.