Program Mieszkanie Plus nabiera tempa. Wkrótce rozpoczęcie pierwszych prac budowlanych

– Program Mieszkanie plus to skok w normalność – mówił Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister rozwoju i finansów, w wystąpieniu otwierającym ogólnopolską konferencję „Mieszkanie Plus w samorządach. Od intencji do inwestycji”. – Kluczem do powodzenia tego programu jest ścisła współpraca instytucji rządowych z partnerami biznesowymi i jednostkami samorządu terytorialnego – dodał wicepremier.

Wicepremier Morawiecki podkreślił, że jeśli prześledzimy w jaki sposób, dobrobyt swoich społeczeństw i siłę własnych gospodarek, budowały bogate kraje Zachodu, jak Niemcy, Austria, Francja, czy kraje skandynawskie, to dochodzimy do wniosku, że robiły to poprzez bardzo aktywną rolę państwa w realizacji wielu strategii rozwojowych, w tym – szeroko dedykowanej społecznie, polityce mieszkaniowej. – My od razu oddaliśmy pole niewidzialnej ręce rynku i bardzo tym jako państwo zawiedliśmy polskie społeczeństwo – stwierdził Mateusz Morawiecki. – Polityka może nas różnić, ale polityka rozwoju społeczno-gospodarczego powinna nas łączyć. Tym bardziej, jeśli wyrównuje szanse rozwojowe tych Polaków, którzy mają mniej niż więcej.

12 grudnia, podczas ogólnopolskiej konferencji dla samorządowców, podpisana została pierwsza wiążąca umowa inwestycyjna w ramach programu Mieszkanie Plus. W efekcie wkrótce ruszą prace przy budowie 180 nowoczesnych mieszkań czynszowych w Białej Podlaskiej. Do programu przystąpiły też kolejne samorządy z całej Polski.

– Dzięki szerokiej współpracy z jednostkami samorządu terytorialnego i instytucjami Skarbu Państwa dysponujemy już niemal 180 ha wstępnie wytypowanych gruntów pod zabudowę mieszkaniową. Przykład Białej Podlaskiej, z którą pierwszy list intencyjny podpisaliśmy dokładnie dwa miesiące temu, dowodzi, że jesteśmy gotowi sprawnie dopełnić wszelkich wymaganych prawem procedur i bez jakiejkolwiek zwłoki przejść do realizacji inwestycji. Przed nami umowy inwestycyjne z kolejnymi gminami, z którymi jesienią zawarliśmy wstępne porozumienia – podkreślał Włodzimierz Stasiak, wiceprezes BGK Nieruchomości S.A.

Inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus będą realizowane w oparciu o finansowanie z funduszy zarządzanych przez BGK Nieruchomości S.A. – spółkę z grupy Polskiego Funduszu Rozwoju.
– Inwestycje w równomierny rozwój terytorialny, rozbudowę infrastruktury samorządowej i mieszkalnictwo, to jeden z priorytetów Grupy PFR. Poprzez zaangażowanie w Mieszkanie Plus dajemy sprawne narzędzia realizacji tego programu – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Podczas konferencji podpisana została Koalicja Mieszkanie Plus. Jej cele to promocja dobrych praktyk na rynku mieszkaniowym, przezwyciężanie barier prawnych, wdrażanie nowoczesnych technologii, m.in. w oparciu o polskie innowacje, oraz wspólne poszukiwanie finansowania dla realizowanych inwestycji.

– Tylko dzięki powszechnemu zrozumieniu i wsparciu dla prowadzonych działań, możliwy będzie istotny wzrost podaży mieszkań na wynajem, a tym samym zwiększenie jakości życia polskich rodzin. Stąd zawarta dziś koalicja ze Związkiem Miast Polskich i Giełdą Papierów Wartościowych, zmierzająca do zapewnienia szerokiej współpracy przy realizacji programu Mieszkanie Plus. Ofertę przystąpienia do koalicji kierujemy do wszystkich podmiotów, które chcą działać na rzecz rozwoju dostępnego cenowo budownictwa mieszkaniowego w Polsce – stwierdził Bartłomiej Pawlak, wiceprezes BGK Nieruchomości S.A.

Jak dogonić najbogatszych? PFR prezentuje raport specjalny nt. wzrostu gospodarczego

Nie ma gotowej recepty na dogonienie bogatych. Ostatnie trzy dekady rozwoju Polski to ogromny sukces cywilizacyjny, ale póki co to epizod wzrostu, a nie  konwergencja. By podtrzymać wysoki wzrost, potrzebujemy tworzyć warunki do inwestowania w środki produkcji i umiejętności oraz uodparniać gospodarkę na kryzysy i szoki gospodarcze – to główne wnioski z raportu specjalnego PFR „Doganianie bogatszych przez biedniejszych w literaturze ekonomicznej i w praktyce gospodarczej minionego wieku – wnioski dla Polski”, przygotowanego przez Pawła Dobrowolskiego, głównego ekonomistę PFR.
Polski Fundusz Rozwoju przejmuje Polskie Koleje Linowe

Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) zawarł umowę ze spółką zależną funduszu Mid Europa Partners na zakup 99,77% akcji Polskich Kolei Linowych SA (PKL) [1]. Zamknięcie transakcji jest planowane w najbliższych miesiącach po spełnieniu się warunków zawieszających, w tym uzyskaniu przez PFR zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Polski Fundusz Rozwoju przygotował nowy instrument - „Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej”

Podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Wyposażenia Wnętrz „Warsaw Home” w Nadarzynie, Bartłomiej Pawlak, członek zarządu PFR przedstawił nowy instrument wspierania ekspansji zagranicznej polskich firm – Akcelerator Eksportu Branży Meblarskiej. Instrument ma pomóc firmom zdynamizować ekspansję zagraniczną w oparciu o narzędzia dostępne w ramach oferty Grupy PFR oraz współpracę z instytucjami publicznymi. Akcelerator realizowany jest w ramach Programu Flagowego Polskie Meble, którego koordynatorem jest Polski Fundusz Rozwoju. Patronem honorowym działań jest Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli
Polski Fundusz Rozwoju właścicielem BGK Nieruchomości

Polski Fundusz Rozwoju (PFR) został właścicielem spółki BGK Nieruchomości, realizującej inwestycje w ramach programu Mieszkanie Plus. To efekt umowy zawartej przez PFR z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Celem jest integracja narzędzi inwestycyjnych w jednej grupie kapitałowej i przyśpieszenie realizacji inwestycji w przystępne cenowo budownictwo mieszkaniowe.