PFR i PZU przejmują od UniCredit 32,8% akcji Banku Pekao

PZU i PFR podpisały umowę z UniCredit S.p.A. dotyczącą kupna 32,8% akcji Banku Pekao S.A. za łączną kwotę 10,6 mld złotych. Cena nabycia jednej akcji wynosi 123 złote. Jest to jedna z największych transakcji w sektorze bankowym w Europie w ostatnich latach. Nabycie akcji Pekao jest zgodne ze strategią PZU do 2020 roku, która zakłada stworzenie grupy bankowej posiadającej aktywa w wysokości co najmniej 140 mld złotych oraz osiągnięcie 50 mld zł aktywów w zarządzaniu na rzecz osób trzecich. PZU i PFR będą współpracować w celu zapewnienia efektywnej realizacji strategii rozwoju Pekao, utrzymując aktualny profil niskiego ryzyka banku, solidny poziom rentowności oraz stabilną politykę długoterminową w zakresie wypłat dywidendy z zysku.
- Dzięki sfinalizowanej transakcji PZU staje się największą grupą finansową w Europie Środkowo – Wschodniej będącą liderem zarówno w ubezpieczeniach, sektorze bankowym i zarządzaniu aktywami. Jestem przekonany, że istnienie tak mocnej instytucji finansowej z siedzibą w Warszawie w znaczący sposób wpłynie na stabilność finansową i perspektywy odpowiedzialnego rozwoju polskiej gospodarki. Instytucja ta będzie miała unikatowe możliwości, aby dzięki swojej sile i skali budować wartość dla naszych akcjonariuszy, klientów i pracowników – powiedział Michał Krupiński, prezes PZU.
– Jednym z wyzwań stojących przed polską gospodarką jest brak silnej bazy krajowych inwestorów, co widoczne jest również w sektorze bankowym. Stąd też zainteresowanie PFR działaniem w charakterze długoterminowego partnera finansowego na rzecz inwestorów strategicznych, a także wsparcie, jakiego udzielamy dla różnorodnych inicjatyw mających na celu promowanie i umacnianie krajowego rynku finansowego. Pekao to silna instytucja, której pozycja rynkowa umożliwia dalsze wykorzystanie znacznego potencjału wzrostu polskiej gospodarki oraz sektora bankowego.
We współpracy z PZU będziemy stabilnym inwestorem dla Pekao, z korzyścią dla pracowników, klientów i wartości dla akcjonariuszy tego banku – powiedział Paweł Borys, prezes PFR.
Struktura transakcji przewiduje nabycie przez PZU pośrednio 20% akcji Pekao na zamknięcie transakcji, za łączną kwotę w wysokości 6,5 mld złotych. Jednocześnie PFR nabędzie bezpośrednio od UniCredit 12,8% akcji Pekao za łączną kwotę w wysokości 4,1 mld złotych. Zgodnie z założeniami, Bank Pekao może nabyć od UniCredit udziały w Pioneer TFI, Pioneer PTE i Xelion, w związku z czym stanie się wyłącznym właścicielem kluczowych spółek zależnych.
Uzgodniona cena nabycia w wysokości 123 złotych za jedną akcję oznacza łączne wynagrodzenie na poziomie 10,6 mld złotych za nabywany przez PZU i PFR pakiet obejmujący 32,8% akcji Pekao i reprezentuje wskaźnik ceny do wartości księgowej wynoszący ok. 1,3x na podstawie wartości księgowej Pekao w dacie planowanego zamknięcia transakcji oraz wskaźnik ceny do zysków w wysokości 13,1x na podstawie poziomu zysków prognozowanego na 2018 rok. Cena nabycia jest o 2,4% niższa w porównaniu do ceny sprzedaży pakietu 10% akcji Pekao przez UniCredit w lipcu 2016 roku oraz o 3,3% niższa niż średnia cena akcji Pekao na GPW w okresie ostatnich sześciu miesięcy.
PZU i PFR zawarły długoterminową umowę akcjonariuszy, która reguluje zasady współpracy pomiędzy PZU i PFR w odniesieniu do inwestycji w Pekao. PZU przewiduje, że po zamknięciu transakcji będzie mógł ująć Pekao w swoim skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym.
Transakcja ta umożliwia Grupie PZU osiągnięcie jednego z celów określonych w jej Strategii 2020, jakim jest stworzenie polskiej grupy bankowej z docelowymi łącznymi aktywami w wysokości 140 mld złotych. PZU postrzega polski sektor bankowy, jako wyjątkowo atrakcyjny pod względem potencjału wzrostu, którego siłą napędową jest nadal niski poziom zadłużenia w postaci kredytów i stabilny wzrost gospodarczy oraz stabilna rentowność przy umiarkowanym poziomie ryzyka. Przewiduje się, że Pekao i PZU odniosą korzyść ze współpracy w dziedzinie dystrybucji produktów ubezpieczeniowych oraz zarządzania aktywami, czego wynikiem będzie wzrost przychodów w tym obszarze dla PZU i Pekao.
Celem PFR, jako długoterminowego strategicznego partnera finansowego, jest wspieranie PZU w realizacji strategii stworzenia silnej polskiej grupy bankowej o dużym potencjale wzrostu.
PFR zakłada, że transakcja pozwoli uzyskać atrakcyjny poziom zwrotu z inwestycji. Zostanie ona sfinansowana ze środków własnych oraz środków pozyskanych na rynkach finansowych. Pekao jest wiodącym polskim bankiem prowadzącym działalność w sektorze bankowości korporacyjnej, MŚP i bankowości detalicznej oraz zarządzania aktywami, która regularnie przynosi bardzo dobre wyniki finansowe. W roku obrotowym 2015 Pekao posiadało 13,0% udział w rynku kredytów hipotecznych oraz 18,0% udział w rynku kredytów dla przedsiębiorstw i osiągnęło CAGR na poziomie 11,0%
w dziedzinie podstawowych kredytów detalicznych oraz 7,1% w dziedzinie podstawowych kredytów dla przedsiębiorstw w okresie od roku obrotowego 2014 do III kw. 2016 roku. Pekao wykazuje się rygorystyczną kontrolą kosztów, dobrą jakością aktywów ze wskaźnikiem NPL brutto w wysokości 6,4% (w III kw. 2016 roku) oraz kosztami ryzyka w wysokości 43 p.b.[1], co przełożyło się na osiągnięcie wysokiego wskaźnika RoTE powyżej 10%, pomimo prowadzenia działalności ze współczynnikiem CET1 na poziomie 18,1%, najwyższym w całym sektorze. Pekao i UniCredit podpiszą umowę o strategicznej współpracy, koncentrującą się w szczególności na polskich firmach prowadzących działalność za granicą oraz klientach międzynarodowych inwestujących w Polsce. Oczekuje się, że transakcja przyniesie PZU szereg korzyści finansowych, między innymi spowoduje natychmiastowy znaczący przyrost zysku, prowadzący do osiągnięcia 10-11% wzrostu zysku na jedną akcję w latach 2017-2018. Dodatkowy dochód będzie miał pozytywny wpływ na średnioterminowy wskaźnik ROE PZU i przyczyni się do osiągnięcia planowanego przez PZU wskaźnika ROE na poziomie 18%. Spodziewane jest, że wysoki stosunek współmierności kapitałowej oraz wysoki wskaźnik ROE Pekao przyczynią się do utrzymania aktualnej polityki wypłaty dywidendy Pekao w wysokości prawie 100% osiągniętego zysku. Wskaźnik proforma pokrycia kapitałowego PZU Solvency II będzie pozostawać w zgodzie z „Polityką PZU w zakresie kapitału i dywidendy na lata 2016-2020”. Oczekuje się, że współczynnik dźwigni finansowej PZU utrzyma się poniżej 35%, zgodnie z celem strategicznym.
PFR spodziewa się uzyskania zwrotu z inwestycji w Pekao na poziomie powyżej 10% w stosunku rocznym i zakłada horyzont inwestycyjny wynoszący co najmniej od 3 do 5 lat.

Doradcy:
Doradca finansowy PZU przy transakcji – Deutsche Bank
Doradca w zakresie wyceny PFR – JP Morgan
Kancelaria Prawna PZU - Clifford Chance
Doradca prawny PFR – GIDE Loyrette Nouel
Doradca due diligence – Ernst & Young

[1] W skali roku, według danych podanych przez Pekao w prezentacji wyników za III kw. 2016 roku.

TAURON wraz z PFR i NCBR tworzy pierwszy fundusz Corporate Venture Capital (CVC)

Projekty innowacyjnych rozwiązań dla energetyki, które odpowiadają na wyzwania rynkowe z obszarów działalności Grupy TAURON, znajdą się w centrum zainteresowania nowego funduszu EEC Magenta. Powołany przez TAURON, Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju CVC (zarządzany przez PFR) fundusz typu Corporate Venture Capital (CVC) jest pierwszym tego typu podmiotem na polskim rynku.
PFR Ventures podpisał pierwsze umowy inwestycyjne z funduszami venture capital

PFR Ventures, pierwszy na polskim rynku profesjonalny inwestor instytucjonalny działający w formule funduszu funduszy (Fund of Funds) zawarł umowy inwestycyjne z 7 funduszami venture capital. Podpisane umów oznacza rozpoczęcie realizacji strategii PFR Ventures, czyli oferowanie finansowania innowacyjnym spółkom z sektora MSP poprzez doświadczone zespoły zarządzające. PFR Ventures  negocjuje kolejne umowy w ramach wszystkich pięciu Funduszy Funduszy, którymi zarządza.
Rusza Szkoła Pionierów PFR – międzynarodowy program edukacyjny dla młodych wizjonerów technologicznych z całej Polski

W dniu 5 czerwca br. ruszył nabór do Szkoły Pionierów PFR – nowatorskiego programu edukacyjnego Polskiego Funduszu Rozwoju dla młodych, przyszłych przedsiębiorców w branżach nowych technologii. Podczas trzech tygodni intensywnych warsztatów oraz tygodniowego pobytu na University of Cambridge w Wielkiej Brytanii 50 uczestników będzie rozwijać teoretyczne i praktyczne umiejętności biznesowe pod okiem wybitnych szkoleniowców. Program powstał i jest realizowany przy zaangażowaniu partnerów Szkoły Pionierów PFR, którymi są w ramach pierwszej edycji firmy Allegro i TDJ oraz Fundacja PFR.
Spółka współkontrolowana przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. ogłasza wezwanie na akcje spółki Ferrum SA.

Watchet Sp. z o.o. („Watchet”), spółka celowa współkontrolowana przez Fundusz Inwestycji Polskich Przedsiębiorstw – FIZ AN („FIPP”), którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza i pełnomocnikiem jest Polski Fundusz Rozwoju S.A. („PFR”) i pana Marka Warzechę (poprzez MW Asset Management Sp. z o.o. („MWAM”), ogłosiła wezwanie na akcje spółki Ferrum S.A. („Ferrum”) po cenie 4,39 zł za akcję, celem osiągnięcia do 100% akcji Ferrum. Kurs zamknięcia akcji tej spółki notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., wyniósł na dzień 24 maja 2018 r. 3,94 zł za akcję. FIPP, działając w porozumieniu z Markiem Warzechą, Watchet oraz Mezzanine FIZ AN („Mezzanine”), współzarządzany przez CVI Dom Maklerski Sp. z o.o. („CVI”) kontrolują aktualnie bezpośrednio i pośrednio 65,82% akcji Ferrum.

Program Mieszkanie Plus nabiera tempa. Wkrótce rozpoczęcie pierwszych prac budowlanych

– Program Mieszkanie plus to skok w normalność – mówił Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister rozwoju i finansów, w wystąpieniu otwierającym ogólnopolską konferencję „Mieszkanie Plus w samorządach. Od intencji do inwestycji”. – Kluczem do powodzenia tego programu jest